loader
Foto

Unora le place opera! „Parsifal”, de Richard Wagner

 TVR1 

O poveste interesantă despre ultima operă a lui Richard Wagner, dar și de ce 13 a fost numărul norocos al compozitorului - am descoperit în episodul 5 al seriei „Unora le place opera”. Sâmbătă, 18 februarie, de la 14.30, la TVR1.

 

Renumitul tenor Ramon Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă tuturor.

Sâmbătă, 18 februarie, de la ora 14.30, la TVR 1 am urmărit episodul 5 al seriei „Unora le place opera” („THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015), episod dedicat operei „Parsifal”, de Richard Wagner.

(w882)

(w882)

„Parsifal” a fost ultima operă a lui Richard Wagner. Povestea sa se concentrează pe căutarea Sfântului Graal, deși este de fapt o călătorie spirituală, de căutare și descoperire a protagonistului însuși. Pentru că, ce este Sfântul Graal? Un potir? Un obiect? Cu totul altceva? Pentru a afla, am călătorit în trei locații diferite: prima dată – la Montségur, în sudul Franței, unde ne-am amintit ce au fost catarii (o sectă creștină, cu puternice influențe gnostice, a cărei teză duce la extrem doctrina celor două principii, Binele și Răul).

(w882)

(w882)

Apoi, la Valencia, am vizitat celebrul potir păstrat la catedrala de aici, precum și câteva persoane care ne garantează că acesta este adevăratul Graal. Și în al treilea rând, am ajuns la Mănăstirea Montserrat de lângă Barcelona, ​​unde părintele Bernat ne-a vorbit despre vizita lui Heinrich Himmler, șeful SS, la această mănăstire, vizitatorul fiind convins că Sfântul Graal este păstrat acolo. Wagner însuși a găsit inspirație în această mănăstire și a creat cadrul principal de desfășurare a operei sale. Și pentru că un sărut este atât de important într-o narațiune, am descoperit cât de puternic poate fi și cum poate schimba complet o viață.

(w882)

(w882)

(w882)

Iar la final, un fapt curios: am aflat de ce 13 a fost numărul norocos al lui Richard Wagner.

(w882)

Cu siguranţă, cei care au privit acest documentar s-au îndrăgostit iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne-a oferit cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp. Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30.

 

#TVRfilm