loader
Foto

Unora le place opera: „Don Giovanni”, de Wolfgang Amadeus Mozart

 TVR1 

Pasionat al genului, compozitorul austriac a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute sunt jucate și astăzi pe scenele din întreaga lume. La TVR 1, sâmbătă, 08.04, ora 15.30, Ramón Gener ne-a spus povestea operei „Don Giovanni”, în episodul 12 „Unora le place opera”.

 

Ca să-l „aducă la lumină” pe unul dintre renumiţii seducători din istorie, în „Don Giovanni”, noul episod al seriei „Unora le place opera”, Ramón Gener a pornit şi a investigat viaţa de noapte. A căutat să afle tehnicile de seducţie folosite de Don Juan-ii contemporani pentru a atrage o femeie. Iar pentru a ne explica de ce atât de mulți dintre acești seducători au nevoie de cuceriri, s-a întâlnit şi cu antropologul Eudald Carbonell.

A puns la cale un experiment muzical inedit împreună cu un DJ renumit – transformarea şi adaptarea unei arii din opera lui Mozart într-un mod în care să devină dansabilă. Campionul mondial la biliard, Dani Sánchez, ne-a explicat relaţia dintre Mozart şi biliard.

(w882)

(w882)

În fiecare sâmbătă, ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă, tuturor.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp! Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 15.30.

(w882)

Despre „Don Giovanni”

Este o operă a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte. Premiera absolută a operei a avut loc la Praga, la „Ständetheater”, pe data de 29 octombrie 1787, sub conducerea muzicală a compozitorului.

Având punct de plecare legendele vremii legate de personajul fictiv Don Juan, opera lui Mozart descrie faptele unui afemeiat înveterat, care distruge viețile celor din jur, ajungând să fie condamnat pentru asta la pedeapsa veşnică.

Legenda lui Don Juan a inspirat mari autori din toate timpurile, de la Tirso de Molina, Molière, E.T.A. Hoffmann, George Gordon Byron, Alexandr Puşkin, George Bernard Shaw, Albert Camus, fiind punctul de pornire pentru eseuri, piese de teatru, poezii. Între toate, opera lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuşi ar fi inoculat-o cu energia sa. O operă despre seducţie, despre relaţia dintre etic şi estetic, despre forţa dorinţei şi a frumuseţii.

(w882)

Despre Wolfgang Amadeus Mozart

Compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart (27 ianuarie 1756 – 5 decembrie 1791 a fost unul dintre cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice.

În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr impresionat de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumusețe sau profunzime.  Ultima sa creație, „Recviemul în re minor”, are numărul 626.

Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter.

A compus 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade.

În domeniul muzicii de cameră sunt de menționat cele 6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, triouri pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat, sextetul O glumă muzicală etc.

Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate și astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: Răpirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Flautul fermecat.

A mai compus 19 mise, cantate, motete pentru soprană și orchestră, oratoriul "Die Schuldigkeit des ersten Gebots" și Recviemul în re minor.

(w882)

Sursa info: wikipedia.org

 

 

 

#TVRfilm