loader
Foto

„Unora le place opera” - serie documentară la TVR 1

 TVR1 

Cei care au privit acest documentar cu siguranță s-au îndrăgostit iremediabil de operă. În 30 de episoade, din 21 ianuarie, seria ne-a oferit cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie. Sâmbăta, ora 14.30, la TVR 1.

 

Ce au în comun vocea unei soprane şi sunetul unui motor Ferrari? Cum poate un skater să reproducă o bucată celebră din La Traviata doar cu câteva sticle de şampanie? Dar cum ar putea un fierar să explice sunetul stereofonic al lui Verdi?

(w882)

Am descoperit în noua serie documentară „Unora le place opera”, pe care TVR 1 a propus-o telespectatorilor începând de sâmbătă, 21 ianuarie.

(w882)

(w882)

Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) a îmbarcat telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care au urmărit documentarul în 30 de episoade le-au fost oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp.

(w882)

(w882)

(w882)

Inedita serie documentară - în care, cu un entuziasm debordant, renumitul tenor Ramón Gener a adus lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor – s-a difuzat la TVR 1 sâmbăta, de la ora 14.30.

(w882)

Cei care au vizionat „Unora le place opera” nu au descoperit un show desfăşurat într-un studio de televiziune, ci au vizitat locaţiile exacte unde au fost plasate poveştile – în Viena, Londra, Barcelona, Cairo, Paris, Sevilla, Milan, Bayreuth, Roma, Salzburg, Veneţia, Florenţa etc.

(w882)

(w882)

Episodul 1: „Carmen”

(w882)

Compusă de Georges Bizet, „Carmen”, cel mai des pusă în scenă şi cea mai populară operă franceză din toate timpurile, este o poveste de dragoste, pasiune şi moarte. Este şi legenda femeii libere şi independente prin excelenţă. În primul episod al documentarului „Unora le place opera”, realizatorii ne-au vorbit despre rolul femeii emancipate de-a lungul istoriei.

(w882)

(w882)

Am călătorit în locuri-cheie ale operei, precum Sevilla şi Paris, iar din interviuri cu mezzosoprana María José Montiel şi psihologul Trinidad Núñez, am aflat care este viziunea lor despre personajul Carmen, simbol al tuturor femeilor care au fost înaintea timpului lor.

(w882)

Am retrăit premiera din 1875 de la Opéra Comique din Paris şi scandalul pe care l-a iscat la acea vreme. Bizet, care a murit trei luni mai târziu, nu s-a bucurat niciodată de succesul pe care opera sa avea să îl înregistreze în timp.

(w882)

Şi tot în acest episod, am trecut în revistă cele trei mari „hituri” ale sale, care corespund de fapt unor genuri muzicale diferite: o habanera, o seguidilla (o veche formă de dans şi cântec popular castilian) şi un cuplé (celebra temă a toreadorului). Şi toate acestea - acompaniaţi la pian de gazda noastră, Ramón Gener, într-un cadru unic: Sevilla.

(w882)

Ne-am bucurat de cele mai tari titluri, cei mai buni compozitori, cele mai puternice personaje, cele mai frumoase arii în seria documentară - „Unora le place opera”. Din 21 ianuarie, la TVR 1.

 

#TVRfilm