loader
Foto

„Traviata”, una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste spuse vreodată

 TVR1 

Cu această operă, Verdi a surprins esența unei epoci, a unui oraș și a unei societăți. „Traviata” este un imn închinat vieții, iar povestea ei a fost relatată în episodul 10 „Unora le place opera”. La TVR 1, sâmbătă, de la ora 15.30.

 

Dragostea. Aceasta este tema principală din opera „Traviata” de Verdi, bazată pe romanul „Dama cu camelii”, a scriitorului Alexandre Dumas-fiul și inspirată de celebra curtezană Marie Duplessis.

(w882)

Iar Parisul a fost decorul plin de farmec al acestui al zecelea episod al seriei documentare „Unora le place opera”, pe care telespectatorii l-au putut urmări la TVR 1 sâmbătă, 25 martie, de la ora 15.30. Pe străzile sale, am întâlnit oameni obişnuiţi, care au povestit despre experiențele în materie de dragoste și despre cum dragostea le-a transformat viața. Scriitorul și jurnalistul Boris Izaguirre ne-a vorbit despre dorință și destin, două dintre temele recurente în operele lui Verdi și baza pe care este elaborată toată melodrama.

 

(w882)

În clădirea operei din acest oraș iubit de toată lumea, Ramon Gener a vorbit cu baritonul francez Ludovic Tézier, care a jucat rolul tatălui lui Alfredo de mai multe ori, precum și cu soprana germană Diana Damrau, una dintre cele mai bune „Traviatas” de astăzi.

(w882)

(w882)

(w882)

Cu această operă, Verdi a surprins esența unei epoci, a unui oraș și a unei societăți. „La Traviata” este un imn închinat vieții, precum și una dintre cele mai frumoase povești de dragoste spuse vreodată. Prin muzica și intriga sa, compozitorul Giuseppe Verdi a vrut să facă cunoscut tuturor că există un singur lucru important în viața noastră: să iubim și să fim iubiți.

Povestea Traviatei

(w882)

Conform wikipedia.org, „Traviata” a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis, o franţuzoaică din satul Nonant, din Franța, care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (în limba italiană, curtezană = „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824 - 1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a avut o strânsă legătură amoroasă, care a continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte. Tânăra a murit în urma unei tuberculoze, în 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi drept sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.

(w882)

În fiecare sâmbătă, ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă, tuturor.

(w882)

(w882)

Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp! Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 15.30.

 

 

 

#TVRfilm