loader
Foto

„Titanic Vals”, ultima operă a unuia dintre părinţii filmului românesc

  TVR.RO  

Filmul „Titanic Vals” este propunerea TVR2 pentru 22 octombrie, ora 13.00. Comedia deschide tripleta umoristică din Duminica filmului românesc, pentru că în aceeași zi mai puteți vedea „Directorul nostru" și „Doi vecini". Cele trei producții din anii '50 și '60 pot fi urmărite la orele difuzării și online pe TVR+.

 

Filmul realizat în 1964 este regizat de Paul Călinescu, cu un scenariu adaptat după piesa omonimă de Tudor Muşatescu.

În distribuţie: Grigore Vasiliu-Birlic, Silvia Fulda, Kity Gheorghiu Muşatescu, Coca Andronescu, Ion Dichiseanu, Mitzura Arghezi, Mihai Fotino.

Spirache Necşulescu, om cinstit şi tată de familie cu „casă grea”, e propulsat fără voia lui în vârtejul vieţii politice agitate a României începutului de secol al XX-lea, după ce familia e lovită de norocul moştenirii averii unui unchi dispărut în naufragiul celebrului Titanic.

Admirator al operei lui I.L.Caragiale, Tudor Muşatescu reia subiectul vieţii politice româneşti. „Titanic Vals” reuşeşte să devină o frescă a provinciei autohtone aflate în fierberea campaniei electorale. Protipendada urbei şi familia animată de interese meschine îl presează să intre în politică pentru un post de deputat.

(w882) Titanic va

Obligat să ţină un discurs, Spirache spune, cu sinceritate, că nu le poate promite nimic concetăţenilor săi şi îi roagă să nu îl voteze. Sinceritatea vorbitorului îi cucereşte pe alegători şi, în ciuda alegerii sale, Necşulescu e dezamăgit.

Birlic realizează aici un rol de excepţie cu personajul Spirache. Până la dispariţia lui în 1970, Birlic avea să mai joace în trei filme: „Serbările galante", „Steaua fără nume" şi „Corigenţa domnului profesor".

Actorul Grigore Vasiliu-Birlic (1905-1970) poate fi revăzut pe 22 octombrie și în filmele „Directorul nostru" și „Doi vecini".

Autor mai ales de filme documentare şi de scurtmetraje, Paul Călinescu a mai regizat, printre rarele sale lungmetraje, „Desfăşurarea”, ecranizare după nuvela omonimă a lui Marin Preda. Filmul este prima ecranizare după Marin Preda şi conţine primele filmări de interior pe platourile de la Buftea.

Regizor prolific în anii '40 şi '50, Paul Călinescu a absolvit Academia Comercială din Bucureşti în anul 1930. Este atras însă de cinematografie. În 1934 regizează primul său film, un documentar, intitulat „România". În 1936, contribuie ca funcţionar la înfiinţarea, pe lângă Oficiul Naţional de Turism, a unui Serviciu Cinematografic, pentru „propaganda” turistică. Aşa se naşte cadrul în care Paul Călinescu evoluează ca operator, apoi scenarist şi regizor.

În prima perioadă a carierei, realizează aproape exclusiv documentare: „Colţuri din România" (1936, distins cu premiul I la Expoziţia Universală de la Paris, 1937), „Bucureşti, oraşul contrastelor" (1936), „Ţara Moţilor" (1938), „Uzinele Malaxa" (1940). În 1941, filmul „România în lupta contra bolşevismului" câştigă premiul pentru documentar la Festivalul de la Veneţia.

Scurtmetrajul de ficţiune „Floarea reginei", realizat de Paul Călinescu în 1946 şi selecţionat la Festivalul de la Cannes în acelaşi an, durează 20 de minute şi adaptează un basm scris de Carmen Sylva (pseudonimul Reginei Elisabeta). A fost filmat în 1946 în Munţii Ciucaş, despre „Immortelle des neiges”.

Uniunea Cineaştilor îi conferă Trofeul „Opera omnia” în anul 1996.

„Titanic Vals” este ultimul film al regizorului care avea să moară în anul 2000, la 98 de ani.

***

„Directorul nostru", 1955, regia: Jean Georgescu

Cu: Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Constantin Ramadan

ora 20.00

Gh. Ciubuc (Grigore Vasiliu-Birlic), un funcţionar modest, angajat al unei instituţii numite DRGBP, este chemat la un dialog cu directorul (Alexandru Giugaru), căruia îi raportează că ceva scârţâie în instituţia lor. În realitate, cele care scârţâie sunt scaunele colegilor săi, dar formularea este luată în sens metaforic şi duce la o reacţie în lanţ, cu controale de la minister, care se lasă cu demiterea directorului şi transferul lui Ciubuc.

Filmul meu atacă violent moravurile birocratice practicate în unele din instituţiile noastre, condamnă prin ascuţişul satirei pe acei funcţionari cu răspunderi mari sau mai mici care, cu bună ştiinţă, tolerează aceste stări de lucruri, cultivând servilismul, chiulul, necinstea. Acţiunea nuvelei are loc într-un spaţiu limitat impropriu pentru desfăşurarea unui film. Riscam să-i dăm un caracter static, obositor. Devenea, aşadar, necesar să extindem acţiunea, să introducem câteva scene de aerisire care să permită actorilor mai multă mişcare, să implice schimbări de decoruri, varietate în compoziţia imaginilor." - (Jean Georgescu – 1955)

***

(w882) Doi vecini

„Doi vecini", 1958, regia: Geo Saizescu

Cu: Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti, Carmen Stănescu, Ion Lucian

ora 21.25

Ecranizare a schiţei „Doi vecini" de Tudor Arghezi, despre un avocat şi un ofiţer care nu se înghit şi îşi găsesc reciproc nod în papură, atrăgându-şi şi familiile în acest război psihologic.

Este o satiră plină de vivacitate la adresa micii burghezii de la începutul secolului XX." (Alice Mănoiu)

Surse și credite foto: program TVR, cinemagia.ro, aarc.ro, arhiva media

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

 

#TVRfilm