loader
Foto

„Telecinemateca” special: 5 premii Oscar, 2 BAFTA şi 3 premii Globul de Aur pentru „Filiera franceză” a regizorului William Friedkin

 TVR1 

Sub genericul mult îndrăgit de telespectatori, „Telecinemateca”, TVR 1 a difuzat cel mai premiat film al regizorului William Friedkin, care ne-a părăsit pe 7 august 2023. Am urmărit marţi, 8 august, „Filiera franceză” (THE FRENCH CONNECTION – SUA, 1971), cu Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey în rolurile principale. De la ora 21.00.

 

De numele lui se leagă numeroase filme de succes, printre care Filiera franceză (The French Connection - 1971), Exorcistul (1973), Afacerea secolului (1983), Operaţiunea „Python Wolf” (1986), Jailbreackers (1994), Jade (1995), 12 oameni furioşi (1997), Animal de pradă (The Hunted, 200), Joe, asasin în timpul liber (2012). Şi lista ar putea continua.

(w882)

Pe 7 august 2023, la 87 de ani, regizorul de film, producătorul și scenaristul american William Friedkin a trecut în nefiinţă. I-am adus un omagiu şi ne-am bucurat să urmărim una dintre capodoperele sale, producţia „Filiera franceză” (THE FRENCH CONNECTION – SUA, 1971), marţi, 8 august, de la ora 21.00, la TVR 1.

(w882)

Film de acţiune, „Filiera franceză” a obţinut nu mai puţin de 5 premii Oscar – pentru cel mai bun film al anului, cel mai bun actor (Gene Hackman), regie (William Friedkin), scenariu şi montaj; 2 premii BAFTA – pentru cel mai bun actor (Gene Hackman), montaj şi 3 premii Globul de Aur – pentru cel mai bun film, cel mai bun actor (Gene Hackman), regie (William Friedkin).

(w882)

„Mă consider doar un alt membru al echipei de filmare, cel mai bine plătit membru al ei...” obişnuia să glumească regizorul William Friedkin despre importanţa rolului său în echipă. Dar tot el admitea: „Până la momentul când un film al meu ajunge în cinematografe, am o relaţie de iubire-ură cu acea producţie. Întotdeauna există ceva în film pe care aş fi putut să îl fac mai bine!”.

(w882)

„Primul lucru de care sunt interesat atunci când aleg un actor este inteligenţa acestuia. Nu-mi pasă ce a făcut sau nu înainte, atâta timp cât e potrivit din punct de vedere al înfăţişării cu rolul şi are capacitatea, inteligenţa de a săpa şi descoperi personajul pe care urmează să îl interpreteze”, puncta acelaşi William Friedkin. Cu siguranţa acelaşi lucru a primat când l-a ales şi pe genialul Gene Hackman în rolul principal din „Filiera franceză”, pe care l-am văzut la TVR 1 pe 8 august, de la ora 21.00. Dar mai multe amănunte ne-a oferit Radu F. Alexandru  în deschiderea „Telecinematecii”.

(w500)

În „Filiera franceză”, Jimmy "Popeye" Doyle (interpretat de Gene Hackman) şi partenerul său Buddy Russo, detectivi new-yorkezi la Brigada Narcotice, încearcă să afle pe ce cale ajunge heroina în Statele Unite. În vizor îl au pe charismaticul Alain Charmer, regele francez al drogurilor, căruia îi parvin mulţi bani de pe piaţa americană. Acţionând pe baza unui impuls, Popeye şi Buddy se apucă să-i urmărească pe Sal Boca şi pe soţia acestuia, Angie, al căror standard de viaţă este prea ridicat pentru veniturile lor declarate, iar bănuiala se confirmă. Sal şi Angie tocmai trebuie să primească un colet special din Franţa.

(w500)

„Realist, alert și neobișnuit de inteligent, filmul „Filiera franceză”/The French Connection este susținut de performanțe excepţionale ale lui Gene Hackman și Roy Scheider, ca să nu mai menţionăm producția palpitantă a lui William Friedkin”, notează criticii pe rottentomatoes.com. Ne-am convins şi noi marţi seară, de la ora 21.00, la TVR 1!

 

 

 

 

#TVRfilm