loader
Foto

Nou documentar: La plimbare prin „Grădini de vis”, din 25 septembrie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

TVR Cultural difuzează, din 25 septembrie, de la ora 20.30, seria documentară „Grădini de vis: geometrie, artă, viață”, prezentată de arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier.

 

Documentarul „Jardins d’ici et d’ailleurs” (Franţa, 2016), regizat de Emmanuel Descombes, Aurélia Michon și Jean-Michel Vennemani și prezentat de Jean-Philippe Teyssier, își propune să le arate telespectatorilor cele mai frumoase grădini din Franța și din întreaga lume.

Teyssier a discutat cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici și administratori de domenii despre soluțiile inovatoare pe care le găsesc pentru a amenaja spații în care oamenii se pot relaxa, într-o lume tot mai urbanizată.

Documentarul este difuzat la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 20.30.

(w882) Grădini d

Sursă foto: imdb.com

Episodul 1: Grădinile de la Villa d’Este

  • Luni, 25 septembrie, ora 20.30

Grădinile de la Villa d’Este de lângă Roma au reprezentat modelul tuturor grădinilor renascentiste. Lucrările pentru crearea lor au început în 1550 şi au durat 20 de ani.  Inițiativa amenajării lor i-a aparținut cardinalului Hippolyte d’Este, descendent al unei bogate familii din Ferrara.

În secolul al XIX-lea, ele au stat neîngrijite perioade îndelungate, dar – în mod paradoxal – vegetaţia abundentă a atras artişti precum Fragonard sau Liszt - el a compus aici „Fântânile de la Villa d’Este”.

(w882) Grădinile

 

Episodul 2: Valée aux loups

  • Marți, 26 septembrie, ora 20.30

Aflată la câţiva kilometri de Paris, Vallée aux loups se întinde pe mai bine de 60 hectare de pădure. În secolul al XIX-lea, atrăgea peisagişti  și artişti renumiţi, precum François-René de Chateaubriand, care a adăugat proprietăţii și mai mult romantism.

Episodul 3: Bois des Moutiers

  • Miercuri, 27 septembrie, ora 20.30

O grădină englezească pe coasta normandă… Caz unic în Franţa: a fost concepută de o peisagistă şi un arhitect britanici renumiţi.

În secolul al XIX-lea, Guillaume Mallet a achiziţionat un vast teren sălbatic pe malul mării. Pentru a-l amenaja, acest amator pasionat i-a angajat pe Gertrude Jekyll, una dintre cele mai celebre peisagiste britanice ale epocii, pictoriţă la origine, şi pe arhitectul Edwin Lutyens.

(w882) Grădini d

Sursă foto: imdb.com

Episodul 4: Grădina botanică regală din Edinburgh

  • Joi, 28 septembrie, ora 20.30

Grădina botanică regală din Edinburgh a fost înfiinţată în anul 1670, în perioada marilor expediţii ale Imperiului Britanic, când botaniştii străbăteau globul, colectau și studiau plante, apoi le prezentau studenţilor şi amatorilor pasionaţi.

Până în secolul al XVI-lea, plantele fuseseră folosite exclusiv în tratarea anumitor boli sau drept hrană, după care au fost colecţionate pentru a fi clasificate şi studiate, astfel punându-se bazele botanicii.

Episodul 5: Parcul Muskau

  • Vineri, 29 septembrie, ora 20.30

Parcul Muskau, creat acum 200 de ani de principele german Hermann von Pückler, reflectă gândirea vizionară a autorului său, unul dintre cei mai mari peisagişti ai secolului al XIX-lea. Domeniul se întinde la graniţa dintre Germania şi Polonia.

 

#TVRfilm