loader
Foto

Seria documentară „L'amour à l'oeuvre”: Emilie Flöge și Gustav Klimt, o legătură care a răsturnat convențiile

 TVR Cultural 

Între 4 și 6 martie, de la ora 20.30, telespectatorii TVR Cultural au fost invitați în culisele unor mari povești de iubire între artiști: Lee Miller și Man Ray, Georgia O'Keeffe şi Alfred Stieglitz și Emilie Flöge şi Gustav Klimt, în cadrul seriei documentare „Artiștii și dragostea” („L'amour à l'oeuvre”) .  

 

Luni, 4 martie, telespectatorii au fost martorii poveștii de iubire dintre Lee Miller și Man Ray.

Man Ray a fost pictor, cineast și fotograf, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai suprarealismului, iar Lee Miller era un manechin care a ţinut prima pagină a marilor reviste de modă.

(w882) Man Ray È™

Sursă imagine: Captură video ARTE

Marți, 5 martie, seria documentară „L'amour à l'oeuvre” a spus povestea de dragoste dintre Georgia O'Keeffe şi Alfred Stieglitz. Ea a fost una dintre cele mai mari pictorițe din Statele Unite ale Americii, el - unul dintre părinții fotografiei moderne. 30 de ani de dragoste pasională, creativitate din plin, dar şi dependenţă artistică sufocantă.

Când Stieglitz și O'Keeffe s-au cunoscut, în 1916, el avea 52 de ani și era un fotograf celebru, cu o galerie de avangardă în Manhattan. Ea avea 28 de ani și nu cunoscuse încă celebritatea. Din 1915 până în 1946, cei doi au schimbat aproximativ 25.000 de scrisori. Pe site-ul Met (Metropolitan Museum of Art), găsiți fotografia care a marcat începutul relației de dragoste dintre cei doi mari artiști ai secolului XX.

(w882) Georgia O'

Sursă imagine: Yale Collection of American Literature, Beinecke Rare Book and Manuscript Library/ npr.org

CITEȘTE ȘI:  SERIA DOCUMENTARĂ „ARTIȘTII ȘI DRAGOSTEA”, DIN 1 MARTIE, LA TVR CULTURAL

Miercuri, 6 martie, de la ora 20.30, telespectatorii au aflat despre povestea de iubire dintre Emilie Flöge și Gustav Klimt, o legătură care a răsturnat convențiile.

El era un pictor simbolist, un alchimist care a transformat culorile paletei în aur şi care a reinterpretat modelele. Ea era una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă de la debutul secolului al XX-lea.

Emilie Flöge (1874–1952) a fost companioana și muza lui Klimt, care, din 1890 până la moartea pictorului, în 1918, i-a fost alături în toate căutările sale artistice și personale. Ea a fost cea care l-a susținut și a răspândit noile forme de artă ale Secesiunii vieneze, mișcare fondată în jurul lui Klimt, prin propriile sale creații vestimentare.

„Klimt și Flöge, într-un dublu proces de creație, au devenit etaloanele bărbatului și femeii eliberați, regele și regina Secesiunii vieneze”, notează Barbican Centre, într-un articol dedicat artiștilor.

(w882) Gustav Kli

În imagine, Klimt și Flöge, în hainele create de artistă, în 1910. Sursă imagine: Barbican Centre/ Klimt Foundation, Vienna.

 

#TVRfilm