Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul. Descoperiți de ce au fost aceste date atât de importante și care este rolul lor în istoria universală.
33, 1492, 1789, 1945...sunt date bine întipărite în memoria noastră colectivă. Dar cum au ajuns ele să fie trecute în cărțile de istorie? Cine a decis care evenimente sunt mai importante decât altele? Istoricul Patrick Boucheron ne arată în ce mod aceste date din istorie ne ajută azi să surprindem panorama întregii istorii. Pentru că nu există o singură istorie, ci o serie de istorii încurcate.
Luni, 2 septembrie
1492: O lume nouă
Oficial, 1492 este anul descoperirii Americilor, moment care marchează sfârşitul Evului Mediu şi începutul timpurilor moderne. Dar piciorul pus de Cristofor Columb pe o plajă din Antile într-o zi de octombrie ascunde o poveste mult mai complexă, care începe în Andaluzia, la Granada.
Marți, 3 septembrie
Anul 33: Răstignirea Lui Iisus
Timpul creştin este un timp cu direcţie; începe cu naşterea lui Iisus Hristos. Iar Răstignirea şi Învierea Mântuitorului îi dau sens, direcţie şi speranţă. A fi creștin înseamnă a crede că Dumnezeu s-a făcut om, că a venit pe Pământ pentru a-l salva pe om de păcatele sale, că a propovăduit și a făcut minuni, că a murit pe cruce și că a înviat. Răstignirea nu este așadar un eveniment, este un fapt de credință - credința unui eveniment nesfârșit, care este comemorat în fiecare duminică.
Miercuri, 4 septembrie
6 august 1945: Bombardamentul de la Hiroshima
Hiroshima nu mai este numele unui loc, ci un nume universal pentru frica atomică. Pentru că orașul nu are altă istorie decât cea a anihilării sale, nici o altă amintire decât o frică de alungat.
Joi, 5 septembrie
1431: Prăbuşirea imperiului Khmer
Din Angkor, au mai rămas astăzi doar ruine; sau mai exact punerea în scenă a descoperirii lor. Aici a fost un oraș mare, și mai mult decât un oraș, o mare civilizație; acest oraș și această civilizație au dispărut, au fost uitate, apoi redescoperite de europeni. Și totuși: nu știm sigur ce s-a întâmplat aici. Nicio sursă, nicio reprezentare nu ne permit să stabilim o relatare corectă, verificată, dovedită a evenimentelor.
Vineri, 6 septembrie
1347: Moartea neagră
În 1347, ciuma apărea în Europa. În cinci ani, acest rău care răspândește teroarea va decima o treime din populația europeană. Epidemia a durat patru sute de ani și s-a stins abia în 1722, la Marsilia și în 1839, la Istanbul. Azi avem doar urme indirecte ale acestei catastrofe, cea mai groaznică pe care a trăit-o Evul Mediu.
Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp
Info: educ.arte.tv
Foto: Pixabay/ Angkor Wat