Descoperiți sensurile profunde ale unor lucrări de artă din patrimoniul universal: ”Doamna şi unicornul”- Anonim, cca 1500, ”Rondul de noapte” - Rembrandt, 1642, ”Bal la Moulin de la Galette”- Renoir, 1876, ”Atelierul artistului” - Courbet, 1855 , ”Femei pe terasa unei cafenele, seara” - Degas, 187 7.
Luni, 26 august, ora 20.30
Doamna şi unicornul
(LA DAME À LA LICORNE, CIRCA 1500, Anonim)
Realizator: Carlos Franklin
Doamna şi unicornul (cca 1500), lucrare anonimă, este un ansamblu misterios şi fascinant alcătuit din şase tapiserii, considerat una dintre capodoperele artei occidentale.
Metaforă a dorinţei, celebrare a celor cinci simţuri şi a unui al şaselea simţ spiritual şi umanist, fantasma licornei magice anunţă sfârşitul Evului Mediu francez.
Marți, 27 august, ora 20:30
Rondul de noapte
(La ronde de nuit, 1642, Rembrandt van Rijn )
Realizator: Carlos Franklin
Acest portret de grup al gărzii civile din Amsterdam simbolizează Epoca de Aur din pictura flamandă şi este o lucrare definitorie pentru barocul în pictură.
Miercuri, 28 august, ora 20:30
Bal la Moulin de la Galette
(Bal du Moulin de la Galette, 1876, Renoir)
Realizator: Carlos Franklin
Capodopera a fost prezentată în cadrul expoziţiei impresioniste din 1877, constituind una dintre cele mai cunoscute pânze ale lui Pierre Auguste Renoir, numărându-se printre cele care atestă cel mai convingător etapa impresionistă a activităţii sale.
Subiectul: un moment de relaxare dintr-o după-amiază la Moulin de la Galette, un local extrem de frecventat de pe colina Montmartre.
Joi, 29 august, ora 20:30
Atelierul artistului
(L' atelier du peintre, 1855, Gustave Courbet)
Realizator: Clément Cogitore
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Parisul strălucea: restaurantele la modă, cabaretele și teatrele ofereau spectacolul unei societăţi fără griji, risipitoare şi frivole. Revoluţia industrială producea bogăţie; averile se făceau şi desfăceau peste noapte.
Opera lui Gustave Courbet este provocatoare şi angajată politic; îi dezvăluie sprijinul pentru mişcările revoluţionare şi opoziţia faţă de regimul autoritar al lui Napoleon al III-lea.
Dincolo de dimensiunea sa impunătoare, pânza instituie realitatea necondiţionată ca subiect al artei.
Vineri, 30 august, ora 20:30
Femei pe terasa unei cafenele, seara
(Femmes à la terasse d’un café le soir, 1877, Edgar Degas)
Realizator: Jivko Darakchiev
Degas, unul dintre intransigenţii impresionişti, a fixat cu precizia unui instantaneu fotografic, o imagine intimă şi crudă a Parisului sfârşitului de secol XIX, în plină metamorfoză socială şi morală.
Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin
***
Mai multe întrebări, dar și posibile răspunsuri descoperiți în seria ”Secretele marilor tablouri” (Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018), de luni până vineri, de la ora 20:30, la TVR Cultural.
*ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)
Foto: pixabay/ weinstock