loader
Foto

Sainte-Baume: Sanctuarul Sfintei Maria-Magdalena

 TVR1 

Pădurea sacră a celților, în care te încarci cu energie, imensa catedrală închinată Sfintei Maria-Magdalena din orăşelul Saint-Maximin-un lăcaş de cult în care sunt păstrate moaştele ei-precum şi peştera din munte în care ea a trăit timp de 30 de ani ca o pustnică - le regăsim pe toate în această călătorie la Sainte-Baume.

 

Sactuarul Sfintei Maria Magdalena din masivul Sainte-Baume se află în Var, regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur. Peștera, unde se spune că Maria Magdalena și-a găsit refugiul și a trăit până la finalul vieții sale, este un loc important de pelerinaj pentru creștinii veniți din toate colțurile lumii. Moaștele sfintei se află la Basilica Saint-Maximin-la-Sainte-Baume.

Muntele, unde se află peștera aleasă de Maria Magdalena, are 12 kilometri lungime și mai mult de 250 de milioane de ani vechime. Peștera s-a format ca urmare a fenomenelor de eroziune.

Locul a fost transformat în sanctuar în secolul al V-lea și în secolul al XIII-lea s-a bucurat de protecția călugărilor dominicani. Le Chemin des Rois, Drumul Regilor, este calea pe care oameni importanți din istorie au ales-o pentru a merge în pelerinaj și a aduce un omagiu celei care a fost numită ”apostolul apostolilor”.

Păcătoasa iertată, cea care s-a căit pentru păcatele ei și care a fost eliberată de sub tirania celor 7 demoni, cea care a devenit discipol al lui Iisus, căreia Iisus I s-a arătat mai întâi la Înviere (Marcu XVI, 9. "Și înviind dimineața în ziua cea dintâi a săptămânii, El s-a arătat Mariei Magdalena, din care scosese șapte demoni.")

(w882)

”The Repentant Magdalen”, de Georges de La Tour, c. 1635-40

Potrivit tradiției din Provence, Maria Magdalena a părăsit Palestina împreună cu câțiva discipoli în timpul primelor persecuții asupra creștinilor. Ajunși în locul ce azi poartă numele de Saintes-Maries-de-la-Mer, în anul 47, ei au fost primii evangheliști din Provence. Dedicată unei vieți de rugăciune și contemplare în singurătate, Maria Magdalena a ales să rămână aici până la finalul vieții.

În secolul al XIII-lea a fost descoperit mormântul său, în urma unor excavări ordonate de Charles II de Anjou (viitorul Rege al Siciliei), în Saint-Maximin.

Un documentar din seria ”Între cer și mare” - CHRONIQUES DU SUD-DÉCOUVERTE (Franţa, 2015) dedicat acestui loc special de pelerinaj s-a difizat la TVR 1 marți, 17 septembrie, de la ora 16:45.

Realizatori: Philippe Carrese, Nicolas Mastras, Jean-Christophe Victor

Info: saintebaume.org, provence-alpes-cotedazur.com

Foto: 1. Shutterstock/Sainte Baume

2. Shutterstock/ ”The Repentant Magdalen”, de Georges de La Tour, c. 1635-40.

 

 

#TVRfilm