loader
Foto

„Rusalka” sau fragilitatea dragostei. Opera lui Antonin Dvorák, în episodul 25 „Unora le place opera”, la TVR 1

 TVR1 

Ne bucurăm de muzica lui Antonín Dvořák şi înțelegem subiecte importante precum supraviețuirea, infidelitatea, rasismul, respingerea și moartea urmărind povestea operei „Rusalka”, o poveste despre vrăjitoare, prinți, sirene și prințese malefice. Sâmbătă, 12 august, de la 15.30, la TVR 1.

 

Antonín Dvořák este primul primul compozitor al Boemiei care a obținut recunoașterea mondială, fiind recunoscut şi apreciat pentru că, în secolul al XIX-lea, a transformat creaţia populară în muzică romantică.

(w882)

(w882)

Cu acelaşi entuziasm debordant, renumitul tenor Ramon Gener continuă să aducă lumea operei aproape de toate categoriile de public şi ne arată că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor. Seria documentară inedită „Unora le place opera” ajunge sâmbătă, 12 august, la episodul 25, când vom afla toate amănuntele despre o altă operă îndrăgită de publicul din întraga lume: „Rusalka”, de Antonín Dvorák.

(w882)

(w882)

„Rusalka” (titlul original, în cehă - Rusalka) este o operă în trei acte compusă de compozitorul ceh Antonín Dvořák, al cărei libret a fost scris de Jaroslav Kvapil, iar premiera operei a avut loc la „Národní divadlo”, în Praga.

(w882)

(w882)

Scrisă la începutul secolului al XX-lea de Antonin Dvorák, „Rusalka” se bazează pe povestea lui Hans Christian Andersen, „Mica sirenă”. În miezul poveștii: acceptarea propriei identități. Dar în aceeaşi măsură, „Rusalka” explorează și unul dintre marile mistere ale omenirii: fragilitatea iubirii. Și face acest lucru printr-o poveste despre vrăjitoare, prinți, sirene și prințese malefice care ne ajută să înțelegem subiecte importante precum supraviețuirea, infidelitatea, rasismul, respingerea și moartea.

(w882)

Renunțarea la a fi ceea ce suntem ne va aduce fericire sau mizerie? Este „Rusalka” o metaforă pentru rasism? Sau este pur și simplu o exaltare şi afirmare a diferenței? Acestea și multe alte întrebări vor fi discutate de Ramón Gener cu invitata sa, scriitoarea și public speaker-ul Elsa Punset.

(w882)

(w882)

Urmărind episodul de sâmbătă al seriei „Unora le place opera”, vom învăța să facem diferenţa între diferitele sonorități și motive pe care Dvorák le-a atribuit fiecăruia dintre personajele sale. De asemenea, vom vedea că, așa cum muzica se numenşte muzică, la fel se întâmplă și în cazul personajelor și cântecelor care compun o operă, toate au nume.

(w882)

(w882)

(w882)

Prin această partitură superbă, vom descoperi şi că, poate, una dintre cele mai mari greşeli ale noastre ar fi să ne negăm propria natură. Ce am deveni dacă am face asta? Şi, din nou, răspunsul poate fi găsit într-un simplu basm.

(w882)

Despre seria „Unora le place opera”, difuzată de TVR 1

(w882)

Sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public. Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp!

 

 

 

#TVRfilm