loader
Foto

România: Patru patrii

 TVRi 

România, 2015

 

Regia: Alexandru Solomon

Imagine: Marius Beşu, Rudolf Costin

Cu: Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărturescu şi Florin Lăzărescu

Noaptea Albă a Filmului Românesc

Documentarul prezintă România, aşa cum este ea văzută de Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu. Protagoniștii documentarului semnat de Alexandru Solomon, „România: patru patrii” sunt patru scriitori din patru generații diferite, care descriu o singură ţară. Filmul relatează experiențele lor de viață și desenează astfel un cvadruplu portret al României: tânără în raport cu altele, dezamăgită de imaginea sa de peste hotare, deprimată sau exaltată de istoria sa recentă, mereu iritată de poziţia ei periferică în Europa. Şi totuși plină de umor.

Pentru Norman Manea, România înseamnă şi experiența exilului: deportat în Transnistria la 5 ani, s-a strămutat la New York la vârsta de 50 de ani. Și-a luat însă cu el limba română – „cum îşi duce melcul cochilia”.

După 13 ani de gazetărie politică și acțiune civică, Gabriela Adameșteanu s-a întors la literatură și continuă să descrie „diminețile pierdute” ale României.

Pentru Mircea Cărtărescu „să fii român înseamnă să fii păstor al ruinelor”.

Cel mai tânăr dintre cei patru, Florin Lăzărescu, se împarte între organizarea unui festival literar, fotografie şi scris. În urmă cu douăzeci de ani, un prieten i-a prezis că „România va fi o țară civilizată când vei vedea pe stradă mașini decapotabile. Cu toate acestea – observă Lăzărescu – decapotabilele au apărut, dar civilizația se lasă aşteptată˝.

România: Patru patrii este contribuția românească la proiectul ”Europa scriitorilor” inițiat de Canalul ARTE, în care sunt cuprinse 16 țări: Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franța și România. Alexandru Solomon a fost solicitat să realizeze o imagine a țării prin prisma operei și vieții unor scriitori cunoscuți pentru lucrările lor, dar și pentru atitudinea civică.

 

XX Acest program poate fi vizionat de copii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul sau împreună cu părinții ori familia  (AP)

 

#TVRfilm