Valea Resia, din zona Friuli a Alpilor Iulieni, adăposteşte de câteva sute de ani una dintre cele mai mici minorităţi din Europa: resienii. Populaţia a reuşit să-şi păstreze tradiţiile şi cultura până în zilele noastre, exprimate mai ales prin cântece şi dansuri, deşi cultura lor este eminamente orală.
Comuna Resia, din regiunea italiană Friuli-Venezia Giulia, provincia Udine, este un loc retras, departe de tumultul marilor orașe, unde doar natura domnește. În această zonă muntoasă îndepărtată din nordul Italiei, unde se spune că slavii s-au stabilit încă din secolul al VII-lea, locuitorii au propria limbă și cultură.
Multe localități din această zonă au fost abandonate în timp, dar aici oamenii se străduiesc să își mențină tradițiile. Dacă în urmă cu un secol erau aici cam 3000 de persoane, acum au rămas în jur de o mie.
Aici se păstrează, probabil datorită izolării, un dialect antic, dar și obiceiuri foarte vechi, muzică și dansuri folclorice unice în lume. Este o limbă de tranziție, cum spun lingviștii, de la dialectele slovene Carinthian și Littoral. Dialectul a dezvoltat și un sistem fonetic specific, complet diferit de alte limbi din grupul slav.
Trăiesc aici, împreună, cei care înțeleg identitatea lor resiană în contextul minorității slovene în Italia, dar și cei care sunt complet împotriva acestei identificări și refuză conexiunea cu slovenii.
În ciuda oricăror neînțelegeri, resienii au în comun dragostea pentru muzică și dans (cunoscutul lor carnaval Resia și dansurile lor hipnotizante), ce transformă locul acesta, deja dăruit de natură cu frumusețe fără seamăn, într-un colț de rai.
Miercuri, 4 septembrie, de la ora 11, TVR 2 a difuzat ”Valea Rezia - o tradiţie muzicală” (Le Frioul, une valée tout en musique, Franţa-Germania, 2018). Realizator: Gordian Arneth
Info: turismofvg.it, explorefriuli.com
Foto: 1. Shutterstock - regiunea Friuli-Venezia Giulia, restul fotografiilor 360 Geo