loader
Foto

Naşterea operei. Episodul 24 „Unora le place opera”, la TVR 1

 TVR1 

Ați aflat despre originile operei, într-o călătorie de la Florenţa la Mantova, prin istoria şi evoluţia muzicii, sâmbătă, 5 august, de la 15.30, la TVR 1.  

 

Seria inedită în care renumitul tenor Ramón Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor, a continuat sâmbătă, 5 august, de la 15.30, la TVR 1. În episodul 24 – „Naşterea operei”, telespectatorii vor descoperi originile operei.

(w882)

(w882)

Şi vom face acest lucru apelând la o metaforă, astfel că telespectatorii vor urmări deopotrivă sarcina lui Mar şi evoluţia operei. Telespectatorii sunt invitaţi astfel într-o dublă călătorie: călătoria vieții unui viitor bebeluș, dar și un adevărat periplu la Florența și Mantua, prin istoria muzicii, a evoluției și actului de creaţie pe care aceasta îl presupune, până când ia naștere genul universal pe care îl explică realizatorii în documentarul „Unora le place opera”.

(w882)

(w882)

Călătoria noastră începe în orașul Florența. Aici, tenorul Ramón Gener discută cu părintele Bernardo, de la mănăstirea San Miniato al Monte, care ne va descifra cheia cântării gregoriene și polifonia, de altfel, unul dintre primii pași către obiectivul documentarului.

(w882)

În același timp, o însoțim pe Mar la întâlnirile sale cu ginecologul. Din discuţiile cu ea, desfăurate prin video-conferință, vom afla dorințele și speranțele ei.

(w882)

Iar pentru a cunoaște tipul de muzică și de piese de teatru care au fost puse în scenă în timpul Renașterii, vom face cunoştinţă cu grupul coral Ol'Green. Prin cântecele lor vom descoperi, de altfel, chiar stadiul creaţiei dinante de a o putea numi operă: teatrul Madrigal.

(w882)

Pentru a afla mai multe despre Camerata Florentină, grup de intelectuali ai Renaşterii care s-a dedicat studiului tendințelor în artă, muzică și teatru, Ramón Gener îl intervievează pe scriitorul și jurnalistul Rodolfo Tommasi, care, din 1964, a desfăşurat o activitate frenetică în Florenţa, oraşul său oraș natal, în domeniul literaturii, muzicii și divertismentului.

(w882)

(w882)

(w882)

Ne vom încheia călătoria la Mantua pentru a vedea cum nimeni altul decât Claudio Monteverdi a dus mai departe şi dezvoltat ceea ce au creat membrii Cameratei Florentine și, care, prin compunerea și lansarea „L’Orfeo, favola in musica”, a dat naștere operei.

(w882)

Iar la final, mai ales pentru a completa acest paralelism între operă și viață, vom asista la nașterea fiului lui Mar, într-o secvență emoționantă care va surprinde pe toată lumea.

(w882)

(w882)

Despre seria „Unora le place opera”, difuzată de TVR 1

Sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public. Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp!

 

 

 

#TVRfilm