loader
Foto

„Moulin Rouge”, în premieră la TVR 1: Satine, vedeta cabaretului parizian (Nicole Kidman), îi fură inima tânărului scriitor aspirant Christian (Ewan McGregor)

 TVR1 

Coproducţie Australia-SUA 2001, a regizorului Baz Luhrman, „Moulin Rouge” a relansat şi redefinit musicalul cinematografic la începutul anilor 2000. TVR 1 a difuzat în premieră musicalul distins cu două premii Oscar şi trei premii Globul de Aur - sâmbătă, 14 octombrie, ora 21.00.

 

O listă impresionantă de premii, actori fascinanţi, o poveste de dragoste tumultuoasă, multă culoare şi o coloană sonoră uluitoare sunt câteva dintre atuurile producţiei semnate Baz Luhrman şi pe care TVR 1 ne-o propune pentru sâmbătă seară. Pe 14 octombrie, de la ora 21.00, dansăm, cântăm, suferim şi ne bucurăm alături de actorii Nicole Kidman, Ewan McGregor, Jim Broadbent, John Leguizamo, Richard Roxburgh în „Moulin Rouge!”. Filmul, coproducție Australia - Statele Unite, folosește drept decor Cartierul Montmartre din Paris și reprezintă partea finală a „Trilogiei Cortinei Roșii” a lui Luhrmann, după „Strictly Ballroom” (1992) și „Romeo + Julieta” (1996).

(w500)

Două premii Oscar 2002 – pentru costume şi scenografie; trei premii Globul de Aur 2002 – pentru cel mai bun film (musical sau comedie), cea mai bună actriţă (Nicole Kidman) şi pentru coloană sonoră; premiul BAFTA 2002 pentru cel mai bun actor în rol secundar (Jim Broadbent); dar şi alte nominalizări la premiile Oscar 2002 – pentru cel mai bun film, cea mai bună actriţă (Nicole Kidman), montaj şi imagine reprezintă, pe scurt, palmaresul filmului „Moulin Rouge!”.

(w882)

Lansat în vara anului 2001 pentru a-i permite lui Luhrmann mai mult timp pentru post-producție, „Moulin Rouge!” a avut premiera oficială la Festivalul de Film de la Cannes, pe 9 mai 2001, fiind producţia care a deschis festivalul. „Moulin Rouge!” s-a lansat în Statele Unite simultan în New York și Los Angeles pe 18 mai 2001. În Marea Britanie, filmul a fost pe prima poziţie timp de câteva săptămâni de la lansare. Producţia a înregistrat câştiguri de 57.386.369 USD în Statele Unite și Canada și 121.813.167 USD, la nivel internațional. A fost considerat un succes comercial, încasând 179,2 milioane de dolari, la un buget de 50 de milioane de dolari.

Filmul a fost lăudat pentru regia lui Luhrmann, performanțele distribuției, coloana sonoră, designul costumelor și valoarea producției în ansamblu. „Moulin Rouge!” a rămas drept unul dintre cele mai bune filme ale anilor 2000 și din toate timpurile, ocupând locul 53 în sondajul BBC din 2016 cu privire la cele mai bune 100 de filme ale secolului 21.

(w882)

Povestea musical-ului este plasată în 1899, când tânărul scriitor aspirant Christian ajunge la Paris, atras de „revoluţia boemă”, al cărei centru este faimosul cartier Montmartre. Viaţa tumultuoasă a artiştilor vremii îl fascinează, Moulin Rouge şi dansatoarele lui îl ameţesc, iar una dintre ele îi fură inima: frumoasa Satine, vedeta cabaretului parizian. Dar inocentul scriitor nu este singurul ei pretendent, căci şi finanţatorul clubului, periculosul Duce, a fost cucerit de farmecele ei. Satine şi Christian înfruntă piedicile care stau în calea iubirii lor, dar o boală necruţătoare, pe care nici măcar dragostea n-o poate învinge, o ameninţă pe Satine.

(w500)

Plin de dinamism şi de culoare, cu o coloană sonoră formată din melodii pop celebre, reorchestrate special şi interpretate chiar de actorii filmului, „Moulin Rouge!” a relansat şi a redefinit musicalul cinematografic la începutul anilor 2000.

Surse de inspiraţie eclectice pentru musicalul „Moulin Rouge”

(w882)

„Moulin Rouge!” a fost influențat de o varietate eclectică de surse muzicale comice și melodramatice, printre care musicalul de la Hollywood, cultura voudevil-ului şi cabaretului, dar şi de spectacole musical pentru scenă și de diferite opere. Elementele sale muzicale fac, de asemenea, aluzie la filmul anterior al lui Luhrmann, „Strictly Ballroom”.

Opera „La bohème” a lui Giacomo Puccini, pe care Luhrmann a regizat-o la Opera din Sydney în 1993, a fost o sursă cheie a complotului pentru „Moulin Rouge!”. O altă inspirație stilistică a venit din întâlnirea regizorului cu filmele Bollywood, în timpul vizitei sale în India, în timp ce efectua cercetări pentru producția sa, din 1993, a operei „A Midsummer Night's Dream”, a lui Benjamin Britten.

(w500)

Luhrmann a dezvăluit că s-a inspirat și din tragedia greacă a lui Orfeu și Euridice. Realizatorii filmului au proiectat figura lui Orfeu asupra lui Christian, caracterizându-l pe acesta din urmă drept un geniu muzical al cărui talent îl depășește pe cel al tuturor celorlalți din lumea sa. Integrarea în film a cântecelor de la mijlocul până la sfârșitul secolului al XX-lea în decorul anului 1899 îl face pe Christian să apară şi să pară înaintea timpului său ca muzician și scriitor. Intriga din „Moulin Rouge!” este, de asemenea, paralelă cu cea a mitului: „McGregor, precum un poet care scrie versuri fără moarte..., coboară într-o lume interlopă, infernală, a prostituției și a divertismentului muzical pentru a o recupera pe Nicole Kidman, curtezana interpretă care îl iubește, dar care este sclava unui duce diabolic”, conform menţiunilor regizorului.

De asemenea, comentatorii au remarcat asemănările dintre intriga filmului și cea din „La Traviata” sau a romanului „Nana”, al lui Émile Zola. Alte elemente cinematografice par să fi fost împrumutate din filmele musical „Cabaret”, „Folies Bergère de Paris” și „Meet Me in St. Louis”.

Personajul Satine a fost creat având în minte dansatoarea franceză de can-can Jane Avril. Personajul lui Harold Zidler își împărtășește numele de familie cu Charles Zidler, unul dintre proprietarii adevăratului Moulin Rouge. Marlene Dietrich, Greta Garbo și Rita Hayworth au fost numite drept surse de inspirație pentru „aspectul” filmului.

Nicole Kidman și-a rupt coastele în timpul filmărilor pentru „Moulin Rouge!”

(w882)

Producția a început în noiembrie 1999 și a fost finalizată în mai 2000. Pentru un sunet perfect, scene importante au fost filmate la Fox Studios din Sydney. Filmările au decurs, în general, fără probleme, dar Nicole Kidman și-a rupt coastele de două ori, atunci când a fost ridicată în aer în timpul repetiţiilor şi filmărilor pentru secvențele de dans. Ea a suferit, de asemenea, o ruptură de cartilaj la genunchi, ca urmare a unei căzături în timpul înregistrărilor pentru melodia „Diamonds Are a Girl's Best Friend”. Mai târziu, Nicole Kidman a declarat într-un interviu luat de Graham Norton că și-a rupt o coastă în timp ce era strânsă cu un corset pentru a obține o talie de aprox. 46 de cm și că a căzut pe scări în timp ce dansa pe tocuri. Producția și-a depășit programul de filmări și a necesitat filmarea unor cadre în Madrid.

Luhrmann afirmă că „Premisa stilistică primordială a fost aceea de a decoda ceea ce Moulin Rouge a fost pentru public în 1899 și de a exprima același fior și entuziasm într-un mod cu care spectatorii filmului contemporan pot relaționa...”. The New York Times a comparat montajul și producţia filmului cu cea pentru realizarea unui videoclip muzical și a remarcat omagiul (din punct de vedere vizual) adus filmelor Technicolor timpurii.

Melodii celebre ale nu mai puţin celebrilor Madonna, Elton John, The Police, Nirvana sau Queen, pe coloana sonoră a filmului „Moulin Rouge”

(w500)

„Moulin Rouge!” preia muzică pop ultracunoscută, în mare parte cea a generației MTV, și o juxtapune într-o poveste plasată într-un cabaret din Parisul începutului de secol. Faptul că regizorul a păstrat intacte versurile și melodiile împrumutate face aproape imposibil ca spectatorii să rateze recunoaşterea mix-ului de melodii, chiar dacă nu pot numi exact melodiile.

Filmul folosește atât de multă muzică pop încât lui Luhrmann i-a luat doi ani și jumătate pentru a-și asigura drepturile asupra tuturor cântecelor. Printre acestea, „Chamma Chamma” din filmul hindi China Gate, hit-ul „The Show Must Go On”, al trupei Queen (aranjat în format de operă), interpretarea lui David Bowie a melodiei „Nature Boy”, de Nat King Cole, „Lady Marmalade”, de Labelle (în coverul asigurat de Christina Aguilera/P!nk/Mýa/Lil' Kim, special comandată pentru film), „Material Girl” și „Like a Virgin”, ale Madonnei, „Your Song” al lui Elton John, cântecul titular din „The Sound of Music”, „Roxanne”, al trupei The Police (în format tango, folosind compoziția „Tanguera”, de Mariano Mores) și „Smells Like Teen Spirit”, a trupei Nirvana.

Moulin Rouge! (Australia, SUA, 2001) se vede în premieră la TVR 1 sâmbătă, 14 octombrie, ora 21.00.

Regia: Baz Luhrmann

Cu: Nicole Kidman, Ewan McGregor, Jim Broadbent, John Leguizamo, Richard Roxburgh

 

#TVRfilm