Inedita serie de documentare ”Les petits secrets des grands tableaux” ( Franţa, 2018), ce explorează istoria artei într-un mod complet neaşteptat continuă la TVR Cultural.
Marți, 20 august
2 mai 1808 – Masacrul de la Madrid (EL 2 DE MAYO DE 1808, 1814, Francisco de Goya – Franţa, 2016)
Realizator: Carlos Franklin
Considerată de spanioli simbolul independenţei şi identităţii naţionale, această lucrare - una dintre cele mai cunoscute ale lui Goya – omagiază popoarele care luptă pentru libertate.
Ea prezintă într-un mod elocvent cum au fost surprinşi patrioţii spanioli de violenţa atacului mamelucilor, mercenari egipteni aflaţi în solda armatei franceze, şi cum au fost nimiciţi de ocupant.
***
Miercuri, 21 august
Viaţa pestriţă (LA VIE MELANGEE, 1907, Vassily Kandinsky – Franţa, 2015)
Realizatori: Clement Cogitore, Carlos Franklin
Rădăcinile picturii „Colorful Life”, realizată în 1907, precum şi celelalte lucrări ale lui Vasili Kandinski sunt puternic ancorate în pământul rus. Şi totuşi, tabloul conţine toate elementele care vor însoţi pictorul în cea mai mare revoluţie din istoria artei: saltul în abstract.
***
Joi, 22 august
Las Meninas (Les Menines, 1665, Diego Velásquez – Franţa, 2014)
Realizator: Carlos Franklin
La mijlocul secolului al XVII-lea, Madridul era într-o perioadă de înflorire maximă. Palatul Alcazar, preluat de la suveranii musulmani care dominaseră mult timp regiunea, devenise reşedinţa familiei regale şi sediul curţii spaniole.
Pânza lui Diego Vélasquez ne introduce în viaţa şi tradiţiile aripii familiei Habsburg de Spania. Mai mult, lucrarea este o reflexie recursivă a realităţii, până la a nu mai şti cine pe cine priveşte dintre modele, privitori şi artist.
***
Vineri, 23 august
La scăldat, Asnières (Une baignade a Asnières, 1884, Georges Seurat - Franţa, 2014)
Realizator: Carlos Franklin
Tabloul prezintă muncitori din fabrici relaxându-se pe malul Senei la Asnières, o suburbie industrială la nord-vest de Paris, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Personajele, prezentate din profil, sunt la fel de imobile ca nişte sculpturi şi fiecare pare absorbit de propriile-i gânduri; nu interacţionează în niciun fel între ele sau cu privitorul.
Tabloul a fost prima compoziţie majoră a lui Seurat şi este considerat o lucrare de tranziţie importantă către mişcarea postimpresionistă.
***
Mai multe întrebări, dar și posibile răspunsuri descoperiți în seria ”Secretele marilor tablouri” (Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018), de marți până vineri, de la ora 20:30, la TVR Cultural.
*ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)
Foto: pixabay/weinstock