loader
Foto

Marți, 13, seară cu noroc: Marilyn Monroe la Telecinematecă în „Domnii preferă blondele" | VIDEO

  TVR.RO  

Marți, 13 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1 s-a difuzat, sub genericul Telecinematecii, un film clasic din 1953, cu Marilyn Monroe și Jane Russell - comedia muzicală  „ Domnii preferă blondele" (Gentlemen Prefer Blondes).

 

Bruneta Dorothy şi blonda Lorelei sunt bune prietene, artiste de cabaret. Lorelei este logodită cu Gus Esmond, un tânăr bogat, gata să-i ofere orice. Cei doi plănuiesc să plece în Franţa, să se căsătorească, deşi tatăl lui Gus se împotriveşte categoric. Dorothy şi Lorelei se îmbarcă pe vapor, urmărite de Ernie Malone, un detectiv angajat de bătrânul Esmond.

(w882) Blondele M

Lorelei și Dorothy, în călătoria lor spre Paris, sunt urmărite nu doar de detectiv, ci și de un îndrăgostit bătrân și bogat, dar și de alți admiratori, în căutarea norocului în dragoste. iar peripeţiile se ţin lanţ.

Actriţa Marilyn Monroe (numele real Norma Jeane Mortensen) s-a născut la 1 iunie 1926. A fost crescută de părinţii adoptivi, Albert şi Ida Bolender din Hawthorne, California, unde a locuit până la vârsta de şapte ani. La 16 ani s-a căsătorit cu James Dougherty. În acea perioadă i s-a oferit şansa de a colabora cu agenţia de modelling The Blue Book şi a început să pozeze pentru diferite reviste. În 1946 a fost remarcată de Ben Lyon, care a dus-o la studiourile 20th Century Fox, unde a primit un contract pe şase luni şi noul nume de scenă - Marilyn Monroe.

Primul rol principal a fost în filmul „Don't Bother To Knock" (1952). Apoi a apărut în musicalul „Domnii preferă blondele", iar în „How to Marry a Millionaire" a jucat alături de Lauren Bacall şi Betty Grable. În 1959, a înregistrat cel mai mare succes al carierei jucând alături de Tony Curtis şi Jack Lemmon în comedia lui Billy Wilder „Unora le place jazz-ul". Rolul lui Marilyn - Sugar Kane - a fost premiat cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un musical sau comedie.

În 1961, scenaristul Arthur Miller (al treilea soţ al lui Monroe) a scris şi a lucrat ultimul film al lui Marilyn împreună cu Clark Gable - „The Misfits". Actriţa a revenit pe platoul de filmare pentru „Something's Got to Give", dar înainte ca filmările să fie încheiate, Marilyn Monroe a fost găsită moartă în casa ei din Los Angeles, pe 5 august 1962.

(w882) Blondele M

Regizorul Howard Hawks (1896 - 1977) a realizat, între altele, „Rio Bravo", „Red River" și „Scarface", o variantă a anilor '30.

***

Domnii preferă blondele (GENTLEMEN PREFER BLONDES-SUA, 1953)

Regia: Howard Hawks

Cu: Marilyn Monroe, Jane Russell, Elliott Reid, Tommy Noonan, Charles Coburn

Comedie muzicală

***

Surse și credit foto: Program TVR, agerpres.ro, imdb.com

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți găsi aici.

 

#TVRfilm