loader
Foto

Istoriile orașului - Școli de fete

  TVR.RO  

Până în secolul al XIX-lea, învățământul a fost mixt. Băieți și fete frecventau împreună ciclul primar, însă de acolo puține erau elevele care își continuau studiile în școlile secundare și liceele unde predominau băieții.

 

Legea învățământului din 1864 prevedea ca forme de educație secundară instituirea școlilor de fete. Pentru început, materia era preponderent practică. După cum ne-a mărturisit una dintre absolventele cu care am stat de vorbă: „Eram pregătite să devenim gospodine.”

Ideea separării școlilor avea la origine o veche practică a divizării spațiilor sociale, unde femeilor li se atribuia în mod tradițional gospodăria, ceea ce se intensifică odată cu extinderea orașelor.

Școlile de fete se aflau în perimetrul urban, iar materiile predate în școlile de fete urmăreau cu precădere deservirea acestei separări. Predomină așadar școlile profesionale și de menaj. Printre materii se regăsesc cu prioritare limbile străine, muzică - instrumente, voce , desen, caligrafie și abilități practice - croitorie, dantelă, vestimentație.

Cu timpul, materiile s-au diversificat, în special în cazul școlilor de elită, unde se predau cu prioritate limbile străine și artele. Vă propunem în acest episod un periplu în istoria unora dintre aceste școli, care au funcționat în București: Școala Centrală și Școala Pitar Moș, ambele situate în zona Parcului Icoanei.

 

Vă invităm să revedeți acest documentar miercuri, 2 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Internațional.

Realizatoare: Raluca Bibiri și Lucia Zamfir

Sursa foto: Arhiva emisiunii „Istoriile orașului”

 

#TVRfilm