loader
Foto

”Istorii incredibile”, un nou sezon la TVR 1

 TVR1 

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 7:00, urmăriți la TVR 1 ”Criza rachetelor din Cuba” și ”Cortés şi dispariţia imperiului aztec”, două documentare din seria ”The Butterfly Effect -  Points de Repères” (Franţa, 2016 - 2019, sezonul 2).

 

Matematicianului și meteorologul Edward Lorenz (n. 23 mai 1917 – d. 16 aprilie 2008), cunoscut pentru formularea teoriei haosului și a ”efectului fluturelui”, ne-a demonstrat că mici variații pot produce mari efecte într-un sistem.

Nu știm dacă zborul unui fluture în Brazilia poate da naștere unei tornade în Texas, dar știm că anumite evenimente, aparent minore, au schimbat cursul istoriei omenirii.

(w882)

Documentarele realizate sub genericul ”The Butterfly Effect -  Points de Repères” (Franţa, 2016 - 2019) vin cu dovezi concrete în favoarea acestei teorii și ne lansează o provocare: analizarea trecutului ne poate ajuta să prevedem viitorul?

(w882)

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 7:00, urmăriți la TVR 1 și online pe TVR+:”Criza rachetelor din Cuba”.

(w882)

În mai 1962, în plin Război Rece, avioane americane de spionaj detectează în Cuba rampe de lansare destinate rachetelor nucleare. Preşedintele SUA ordonă ca insula să fie încercuită pentru a fi inspectat fiecare vas care se îndrepta spre Cuba. La 26 octombrie, preşedintele URSS, Nikita Hruşciov, îl anunţa pe Kennedy că sovieticii vor continua acţiunea începută. CIA confirma că deja 24 de rachete nucleare sovietice erau operaţionale şi ţinteau zone din SUA. În cele din urmă, cei doi preşedinţi au ajuns la un acord şi dezastrul nuclear care se prefigura a fost evitat în ultima clipă.

De la ora 7:30, TVR 1 difuzează episodul ”Cortés şi dispariţia imperiului aztec”.

(w882)

La 23 aprilie 1519, Hernán(do) Cortés, debarca în peninsula Yucatan cu intenţia de a cuceri imperiul Aztec şi a-i acapara bogăţiile, deşi dispunea doar de 600 de luptători şi câţiva cai. După un asediu îndelungat, capitala gloriosului imperiu Aztec de altădată, incendiată şi decimată, se preda la 13 august 1521.

Scenariul şi regia Pierre Lergenmüller

Foto: imdb

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

 

 

 

 

#TVRfilm