loader
Foto

„Îngerul morţii s-a îndurat”, o poveste de viaţă ce depăşeşte imaginaţia, în premieră la TVR 1

 TVR1 

Şapte dintre cei zece copii ai familiei Ovitz din Rozavlea sufereau de o formă specifică de nanism. La Auschwitz, ei au devenit „cobaii preferaţi” ai sinistrului dr. Josef Mengele. Destinul familiei care a reuşit să supravieţuiască în integralitate lagărului de exterminare, în documentarul de luni, 9 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

Pe parcursul a cinci ani, la Auschwitz, blestematul lagăr de concentrare și exterminare al celui de-al treilea Reich, şi-au găsit sfârşitul 1,5 milioane de bărbați, femei și copii. Printre victimele deportate în lagăr s-a numărat o familie cu un destin neobișnuit: familia Ovitz, una dintre singurele familii care au reuşit să supravieţuiască în integralitate. Evrei originari din Rozavlea, din zona transilvană trecută în posesia Ungariei prin Dictatul de la Viena, familia Ovitz avea zece copii, dintre care şapte sufereau de o formă specifică de nanism. Ei formau cea mai importantă familie de liliputani din Europa. Şi tocmai din acest motiv, la Auschwitz au devenit „cobaii preferaţi” ai sinistrului dr. Josef Mengele, supranumit „Îngerul morţii”. Povestea destinului lor face subiectul unui documentar de excepţie, ce poartă semnătura realizatorului Dominique Maestrati. Filmul „Îngerul morţii s-a îndurat” (PAR LA GRACE DU DIABLE, Franţa, 2019) a fost oferit în premieră telespectatorilor TVR 1 luni, 9 octombrie, de la ora 21.00.

(w882)

Fascinat de anomalii și alimentat de ambiția sa de a ajunge în rândurile superioare ale oamenilor de știință ai celui de-al treilea Reich, Mengele a transformat familia Ovitz în obiect de studiu. În cele nouă luni în care au fost reținuți, acesta i-a supus unor inimaginabile chinuri, în aceeaşi măsură în care i-a protejat, alternând experimentele crude cu privilegii. Totodată, membrii familiei Ovitz au profitat de talentul lor actoricesc pentru a câştiga bunăvoinţa infamului doctor, distrându-l cu mici spectacole oferite lui şi ofiţerilor SS chiar acolo, în gulag.

(w882) mENGELE

(w882)

Pare incredibil, însă, cel mai probabil, familia Ovitz nu ar fi supravieţuit lagărului dacă Mengele nu ar fi fost acolo. Ceea ce i-a pus într-o poziţie extrem de delicată în momentul în care au fost nevoiți să ceară ca acesta să fie adus în fața justiției, recunoscând totodată că îi datorau viața...

(w882)

Perla Ovitz, cea mai tânără dintre fraţi, declara: „Am regretat că Mengele nu a fost prezent la procesul lui. Am vrut să-l văd stând acolo, zi și noapte, ascultând ce ne-au făcut. I-aș fi arătat cicatricile mele și i-aș fi descris bolile. I-aş fi spus despre inima mea slăbită și de picioarele care nu mă mai poartă. Dar dacă judecătorii m-ar fi întrebat dacă ar trebui să fie spânzurat, le-aș fi spus să-l lase să plece. Am fost salvată prin mila diavolului și Dumnezeu îl va judeca după fapte”. În 2001, Perla Ovitz a murit la vârsta de 90 de ani. A fost ultimul membru al familiei Ovitz care a fost deportat la Auschwitz.

(w882)

Filmul „Îngerul morţii s-a îndurat” spune povestea destinului ambivalent și excepțional al familiei Ovitz. Șapte pitici, la fel ca în poveste, şapte bărbați și femei care au supraviețuit tragediei lagărelor, unde presupusa lor monstruozitate a fost depășită de cea a călăului lor și de sistemul pe care acesta îl susținea. Cum să trăiești, cum să supraviețuiești, transformându-ţi slăbiciunea în putere și cum să o iei de la capăt după ce ai ieşit din iad – documentarul oferă o lecţie de viaţă ce depăşeşte imaginaţia.

Documentarul s-a transmis luni, 9 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

#TVRfilm