loader
Foto

„Inelul Nibelungilor”, o poveste de neuitat despre putere și iubire

 TVR1 

În episodul 8 al seriei documentare „Unora le place opera” am descoperit una dintre cele mai ample compoziții muzicale din istorie: „Inelul Nibelungilor”, de Richard Wagner. La TVR 1, sâmbătă, 11 martie, de la ora 14.30.

 

În cel de-al optulea episod al seriei documentare „Unora le place opera”, ne îndreptăm spre Bayreuth, orașul natal al lui Richard Wagner, compozitorul celei mai ambițioase opere din toată istoria muzicală, o adevărată saga: „Inelul Nibelungilor”.

Am descoperit şi înțeles această operă complexă sâmbătă, 11 martie, ora 14.30, la TVR 1, alături de renumitul tenor Ramon Gener, care a adus lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă, tuturor.

(w882)

(w882)

Tetralogia „Inelul Nibelungilor” (Der Ring des Nibelungen, în limba germană) este principala dramă muzicală a compozitorului Richard Wagner (care a scris și libretul), realizată, cu întreruperi, între anii 1848 şi 1874. Cu o durată totală de 16 ore, cu o orchestră alcătuită din peste 100 muzicieni și cu 34 personaje, această tetralogie - alcătuită din Aurul Rinului, Walchiria, Siegfried și Amurgul zeilor - reprezintă una dintre cele mai ample şi complicate compoziții muzicale din istorie. Prezentarea integrală a „Inelului Nibelungilor” (sub bagheta dirijorului Hans Richter) a avut loc în luna august a anului 1876, la Bayreuth. Elaborată în perioada exilului, tetralogia lui Richard Wagner urmărește aventurile zeilor, uriașilor, gnomilor și oamenilor care luptă cu lăcomia și trădarea pentru a ajunge la un final izbăvitor.

(w882)

(w882)

Sâmbătă, la TVR 1, am parcurs toate cele patru mari capitole ale operei, în timp ce am făcut o vizită la uzina de automobile Autostad, am urcat pe scena de la Bayreuther Festspielhaus, teatrul proiectat de Wagner însuși. Am aflat lucruri interesante de la unul dintre cei mai renumiți experți în activitatea compozitorului german. Am asistat, de asemenea, la un experiment muzical neobișnuit într-un depozit și i-am făcut o vizită muzicologului și pianistului Stephan Mickish. În acest episod, Ramón Gener ne-a ajutat să aprofundăm şi să ne îmbătăm simţurile cu o poveste de neuitat despre putere și iubire.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Cu siguranţă, cei care au privit acest documentar s-au vor îndrăgostit iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp. Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30.

(w882)

(w882)

(w882)

Richard Wagner fost un compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical. Cu ajutorul protectorului său, regele Ludwig II al Bavariei, un pasionat admirator al muzicii wagneriene, compozitorul Richard Wagner construiește Teatrul de la Bayreuth, special pentru punerea în scenă a operelor sale, unde - până în zilele noastre - în fiecare vară (iulie-august), au loc renumitele festivaluri muzicale „Richard Wagner".

 

#TVRfilm