E singura operă completă scrisă de Claude Debussy. O operă impresionistă cu un subiect simplu, dar capabil să stârnească emoţii puternice celui care îi pătrunde magia. I-am aflat povestea în episodul 6 al seriei „Unora le place opera”. Sâmbătă, 25 februarie, de la 14.30, la TVR 1.
Sâmbătă, 25 februarie, de la ora 14.30, la TVR 1 am urmărit episodul 6 al seriei „Unora le place opera” („THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015), dedicat operei „Pelleas şi Melisande”, de Claude Debussy. Renumitul tenor Ramon Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă tuturor.
Frumusețe de dragul frumuseții. Așa definește gazda seriei „Unora le place opera” această lucrare a lui Debussy, o operă impresionistă cu un subiect simplu, dar capabil să stârnească emoţii puternice celui care îi pătrunde magia. Pentru a vorbi despre dragoste, impresionism, dar şi despre Debussy, sâmbătă, 25 februarie, la TVR 1 vom călători în două importante orașe franceze: Rouen și Paris.
Am fost martorii unor experimente muzicale și care implică imaginea, vom afla raportul de aur, am analizat arta lui Monet și ne-am bucurat de interviul cu un expert Debussy, renumitul dirijor german Michael Boder.
Iar Guy Cogeval, directorul Muzeului Orsay din Paris, ne-a vorbit despre conceptul de „frumos în artă”. Şi toate acestea merg mână în mână pentru a ilustra frumusețea eterică a muzicii lui Claude Debussy.
„Pelleas et Melisande” este o operă în 5 acte și 19 tablouri, de Claude Debussy, după un libret de Maurice Maeterlinck. E singura operă completă scrisă de Claude Debussy şi a avut premiera la 30 aprilie 1902, la Opera Comică din Paris, cu Jean Perier, în rolul lui Pelleas și Mary Garden, în rolul Melisandei.
Prințul Golaud, căsătorit cu prințesa orfană Melisande, trăiesc în întunecatul castel al bunicului lui, Regele Arkel. Aici, Melisande îl cunoaște și apoi se îndrăgostește de fratele vitreg al lui Golaud, Prințul Pelleas. Suspiciunea și gelozia extremă ale lui Golaud marchează derularea acțiunii . Povestea se încheie tragic, cu uciderea lui Pelleas și moartea lentă a Melisandei. Similaritățile cu legenda Tristan și Isolda au au făcut lucrarea impresionistă a lui Debussy să fie cunoscută și drept „Tristan francez”.
Cu siguranţă, cei care au privit acest documentar s-au îndrăgostit iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp. Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30.