loader
Foto

Fructele Raiului

 TVR2 

Armenii susțin că acest fruct rezumă istoria și geografia națiunii lor: puțin austeră pe dinafară, dar atât de bogată pe dinăuntru.  Această mică țară caucaziană este una dintre cele mai mari producătoare de rodii din lume, iar fructul Raiului este un simbol naţional. Cele mai bune rodii se cultivă în sud, în zona satului Nrnadzor.

 

Rodierul crește pe o arie largă, din Iran până în Himalaya și se simte acasă în întreaga regiune mediteraneeană. Este o plantă rezistentă la secetă și poate fi cultivată în regiuni uscate.

(w882)

Rodia se regăsește ca ingredient în rețete tradiționale în multe regiuni ale lumii, beneficul suc de rodie fiind întâlnit mai ales în bucătăria iraniană, turcă și indiană.

În mituri și legende din întreaga lume, rodia s-a păstrat ca simbol al abundenței, fertilității, longevității și cunoașterii. Se spune chiar că faimosul măr din Grădina Edenului, era de fapt o rodie.

(w882)

Rodia este asociată și cu ritmurile naturii, cel puțin dacă ne gândim la mitologie, la felul în care Hades a ispitit-o pe Persefona să guste din rodie și să-i rămână astfel alături în lumea subpământeană jumătate de an (ea a mâncat jumătate din semințele pe care le primise), spre disperarea Demetrei.

Potrivit unei alte surse, rodia ar conține în jur de 365 de semințe, câte una pentru fiecare zi a anului. Pentru cei curioși să afle mai multe despre acest fruct fascinant, TVR 2 difuzează documentarul ”Armenia-fructele Raiului” (Arménie, les fruits du Paradis, Franţa-Germania, 2010) vineri, 20 septembrie, la ora 11.

Realizator: Mirella Pappalardo.

Info: www.geo.fr

Foto: Pixabay

 

#TVRfilm