loader
Foto

O lecție pentru părinții orbiți de rivalitate: „Doamne, ce măcel!", Filmul de Artă de la TVR2

 TVR2 

Orice întâlnire între cuplurile de părinți poate trece repede granița dintre politețe și scandal. A demonstrat-o scriitoarea franceză Yasmina Reza în piesa ecranizată de Roman Polanski, iar coproducția „Doamne, ce măcel!" este programată duminică, 16 iunie, la ora 22.00, la TVR2 și pe TVR+.

 

Adaptare în atmosferă de Brooklyn a unui spectacol parizian, drama ne prezintă două cupluri care se întâlnesc pentru a avea o discuţie despre bătaia dintre băieţii lor. La început conversaţia este cordială, dar pe măsură ce băutura îşi face efectul, atmosfera devine tot mai încărcată. Pe lângă insultele şi comportamentul scăpat de sub control al adulţilor, cearta copiilor începe să pară o glumă. Familia Longstreet (Jodie Foster și John C. Reilly), al cărei fiu Zachary a fost rănit, este gazda întâlnirii. Familia Cowan (Christoph Waltz și Kate Winslet) încearcă de multe ori să scurteze vizita ușor stânjenitoare, dar nu ajunge decât până la lift, pentru că părinții ceilalți - sau însuși „Zeul Măcelului" - o atrag înapoi în apartamentul familiei Longstreet. Pe Zachary îl interpretează Elvis, fiul regizorului Roman Polanski.

(w882) Ce măcel

Impulsul animalic, pe care încearcă în zadar să îl sufoce, pulsează sub aparența comportamentului civilizat la cei patru adulți, aduși împreună de o întâmplate a vieții lor de părinți. Forțele primare din interior explodează, în ciuda eforturilor raționale de a rezolva conflictul. Cele două cupluri la început amabile devin treptat competitive, agresive, iar spectatorii simt cum violența e chiar după colț, plutește în aer, și parcă abia așteaptă ca situația să explodeze.

Un caz banal, cotidian de neînțelegere erupe într-o luptă pentru putere a părinților. Textul - în spectacol și în film - propune de fapt o dezbatere pe tema civilizației: poate individul „civilizat” să acționeze lucid? Când simte că trebuie să se apere, ce îl mai deosebește de omul necivilizat, cu impulsuri  primare? Fațada socială se dovedește, în aceste împrejurări, una derizorie.

(w882) Ce măcel

Actriță, scenaristă, romancieră și autoare de piese de teatru, Yasmina Reza are textele traduse în peste 30 de limbi. Debutează în dramaturgie în 1987 cu Conversations après un enterrement. Le Dieu du carnage este piesa din 2007 ecranizată de Roman Polanski. Primul său roman, Hammerklavier, a fost publicat în 1997, fiind urmat de încă nouă titluri, până la Serge, în 2021. Piesa ei Artă se joacă de peste un deceniu și în București, la Teatrul Bulandra și în teatre independente, iar piesa Măcel este în repertoriul Teatrului Mic. Piesa Yasminei Reza Le Dieu du carnage s-a jucat pe Broadway la Bernard B. Jacobs Theatre timp de aproape doi ani, în 2009 și 2010 (până la ecranizarea regizată de Polanski, în 2011), cu titlul God of Carnage. Spectacolul a primit două premii Tony și alte distincții și nominalizări ale criticii. Distribuția îi reunea pe James Gandolfini, Jeff Daniels (care de-a lungul reprezentațiilor a jucat ambele roluri masculine, succesiv), Hope Davis și Marcia Gay Harden.

(w882) Ce măcel

Nominalizat la Leul de Aur la festivalul de la Veneția pentru acest film, Roman Polanski a primit un César pentru adaptarea piesei Yasminei Reza, iar cele două actrițe au fost nominalizate la Globurile de Aur. Din cauza statutului juridic al lui Polanski la acea dată, filmările au avut loc la Paris unde au fost recreate apartamentul și exterioarele astfel încât să fie redată atmosfera newyorkeză.

Christoph Waltz a jucat aici la trei ani după succesul cu Inglourious Basterds: pentru rolul în care l-a distribuit atunci Quentin Tarantino, actorul austriac a primit singurul Oscar al filmului și și-a relansat cariera, devenind un răsfățat al Hollywoodului. După aproape trei decenii de roluri în limba germană, făcute în Europa, Waltz a fost distribuit de studiourile americane, din 2009, în cel puțin două filme pe an.

(w882) Ce măcel

***

Credit foto: © 2011 - Sony Pictures Classics via imdb.com

Surse: program TVR, imdb.com, nytimes.com, playbill.com

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

 

#TVRfilm