loader
Foto

Drama „Când măștile cad”, cu trei nominalizări la Premiile Emmy, în 30 iunie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

În ultima săptămână din luna iunie, TVR Cultural a difuzat dramele „Început” (România, 2021), „Neidentificat” (România, 2020) și „Când măștile cad” (SUA, 1992).

 

Joi, 27 iunie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să urmărească drama românească „Început” (2021), în regia lui Răzvan Săvescu. În rolurile principale: Ioana Flora, Constantin Lupescu, Ionuţ Achivoaie și Vlad Zamfirescu.

Pelicula are la bază povestea personală a regizorului Răzvan Săvescu și a soției lui, actrița Oana Ioachim, care a murit din cauza cancerului în anul 2015, după ce cei doi au făcut împreună filmul „America, venim!”.

(w882) ÃŽnceput

Sursă foto: imdb.com

„Ana, bolnavă de cancer, simte nevoia să se îndepărteze de mediul în care trăia şi se mută, împreună cu soţul ei, Filip, într-o casă izolată de la munte. Îi plac liniştea, singurătatea locului şi iarna aspră. Singurii oameni cu care comunică bine sunt doi bătrâni, care trăiseră experienţa aceleiaşi boli. După un timp, relaţia cu soţul se deteriorează, pentru că el simte nevoia să se întoarcă în oraş. Spiritual, cei doi evoluează diferit, deci şi sentimentele se transformă.

Povestea are emoție, dar nu ajunge la melodramă, ci păstrează o decență a privirii, precum camera lui Liviu Mărghidan. E ca un lac înghețat, când vine primăvara. De aproape, vezi cum crapă gheața și știi că trebuie să te îndepărtezi”, notează Dana Medar, într-un articol publicat pe site-ul Aarc.ro.

(w882) ÃŽnceput

Sursă foto: imdb.com

***

Vineri, 28 iunie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama românească premiată „Neidentificat” (2020), în regia lui Bogdan George Apetri, cu Bogdan Farcaş, Dragoş Dumitru, Vasile Muraru, Ana Popescu și Valentin Popescu în rolurile principale. Pelicula spune povestea unui polițist care, din cauza obsesiei pe care o dezvoltă pentru un caz nerezolvat,  ajunge să facă abuzuri. Trailer-ul filmului „Neidentificat” (2020) este disponibil aici.

(w882) Neidentifi

Sursă foto: Facebook „Neidentificat”

„În timp ce traversează o perioadă dificilă în viața personală, polițistul Florin Iespas (Bogdan Farcaș) devine obsedat de un posibil caz de incendiere, rămas nerezolvat, soldat cu doi morți.

Convins că Bănel (Dragoș Dumitru), un tânăr de etnie romă, este implicat în tragedie, încearcă să construiască un caz împotriva lui, jucându-se, deloc discret, cu limita dintre etica profesională și abuzul de putere. Lucrurile iau însă o turnură neașteptată, atunci când mai multe detalii din viața lui Florin ies la iveală”, potrivit sinopsisului filmului.

(w882) Neidentifi

Sursă foto: Facebook „Neidentificat”

„Neidentificat” a fost gândit de regizorul Bogdan George Apetri ca parte a unei trilogii, din care mai face parte și filmul „Miracol”, iar la cel de-al treilea regizorul încă scria. Cele trei pelicule au acțiunea plasată în Piatra Neamț.

Miracol nu continuă povestea din Neidentificat, fiindcă ele sunt complet separate. Am trei povești, a treia o scriu acuma, în care locațiile sunt la fel, personajele sunt aceleași, personajele secundare dintr-un film devin personaje principale în celălalt film și observi legături mai ascunse sau mai puțin ascunse între cele trei filme.

Însă poveștile sunt separate, de sine stătătoare, poți să te bucuri de Miracol fără să fi văzut Neidentificat și viceversa. (...) Dacă Neidentificat e foarte masculin, deci practic îl urmărim pe polițistul jucat de Bogdan Farcaș scenă cu scenă, în al doilea prima jumătate se concentrează pe o femeie și a doua jumătate pe un bărbat, iar al treilea va fi doar pe o femeie”, a explicat regizorul într-un interviu pentru Hotnews, din anul 2022.

(w882) Neidentifi

Sursă foto: Facebook „Neidentificat”

Despre „Neidentificat”, Bogdan George Apetri a spus, în interviul citat, că „pleacă ca un film polițist, dar nu se termină ca un film polițist. Cred că cei care vor vedea filmul chiar vor pleca într-o călătorie cu el. Nu-i un film plictisitor, nu-i un film care se termină cum începe, ci te duce de la A undeva până la Z, poate chiar un punct opus începutului. În momente-limită suntem, și tu, și eu, capabili de niște lucruri pe care nu le-am face”, a subliniat regizorul.

(w882) Neidentifi

Sursă foto: Facebook „Neidentificat”

Drama a primit Premiul FIRESCI în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) -2021, Trofeul „Anonimul” - 2021 și Premiul Special al Juriului pentru Bogdan George Apetri, Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru, în cadrul Festivalului Internațional de Film „Varșovia” - 2021. În 2022, filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu (Iulian Postelnicu și Bogdan George Apetri), în cadrul Premiilor GOPO.

***

Duminică, 30 iunie, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat drama „Când măștile cad” („Doing Time on Maple Drive”, SUA, 1992), în regia lui Ken Olin, cu trei nominalizări la Premiile Emmy - pentru cel mai bun film de televiziune, cea mai bună actriţă în rol secundar (Bibi Besch) şi cel mai bun scenariu. Din distribuție fac parte William McNamara, Jim Carrey, Lori Loughlin, Bibi Besch, James Sikking, și Jayne Brook.

Absolventul de Yale Matt Carter (William McNamara) le-o prezintă membrilor familiei sale pe logodnica lui înstărită, Allison (Lori Loughlin). La prima vedere, totul merge lin, însă nu durează mult până când Allison își dă seama că Matt a mințit-o în legătură cu familia lui, trecând sub tăcere disfuncționalitățile și eșecurile lor. Fratele lui Matt, Tim (James Carrey), s-a lăsat de școală și a devenit alcoolic și chiar și Matt se chinuie să păstreze un secret imens în fața părinților lui foarte intoleranți (interpretați de James B. Sikking și Bibi Besch).

(w882) Doing Time

Sursă foto: Rotten Tomatoes

 

#TVRfilm