loader
Foto

„Zeul elefant” (1979), a doua peliculă despre aventurile detectivului Feluda, în 14 aprilie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

Între 8 și 14 aprilie, TVR Cultural a difuzat peliculele premiate „Despre trup și suflet” (Ungaria, 2017), „Zavera” (România, 2019) și „Zeul elefant” (India, 1979).

 

Luni, 8 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească drama premiată „Despre trup și suflet” („Teströl és lélekröl”, Ungaria, 2017), în regia lui Ildikó Enyedi. Trailer-ul filmului este disponibil aici.

Pelicula „Despre trup şi suflet” spune povestea de dragoste dintre doi introvertiți care lucrează la un abator și descoperă că împărtășesc același vis în fiecare noapte. Inițial, sunt suprinși și sceptici, dar, pe măsură ce acceptă această bizară coincidență, încearcă să recreeze la lumina zilei ceea ce trăiesc noaptea, în inconștient, potrivit sinopsisului filmului, publicat de MUBI.

În rolurile principale: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider, Ervin Nagy.

(w882) Despre tru

Sursă foto: imdb.com

Erotismul din film amintește de proza lui Milan Kundera (...) Endre (Géza Morcsányi) este directorul abatorului, un bărbat de vârstă mjilocie, cu o dizabilitate la mână și cu un simț nostim al observației. Singurul său prieten este directorul de resurse umane, Jenö (Zoltán Schneider), sâcâit în permanență de soția sa, care îi este și colegă de muncă - Zsuzsa (Zsuzsa Járó) - cu care Endre a avut, în trecut, o scurtă relație.

(w882) Despre tru

Sursă foto: imdb.com

Într-o zi, lui Endre o vede pe Maria (Alexandra Borbély), noua colegă de birou, delicată și sfioasă, care este noua inspectoare de control al calității. Ea se ocupă de examinarea cărnii animalelor sacrificate în abator. Este anxioasă și singuratică, cu simptome de Asperger.

Încet și sigur, Endre și Maria se îndrăgostesc, dar nu în lumea reală, ci în realitatea alternativă în care evadează în visele lor: în fiecare noapte, ei visează că sunt căprioare care se plimbă prin zăpadă, într-o pădure. Vedem acest vis, ne este prezentat la fel de real ca orice altă scenă din film.

Aventura dintre Endre și Maria este în punctul cel mai romantic în momentele cele mai ciudate din film. Își telefonează seara, înainte să meargă la culcare, și decid să își împărtășească visul cu căprioara. Chiar încearcă să împartă același pat. Lumea obișnuită, spre care se îndreaptă încet-încet, li se va părea foarte banală, prin comparație”, notează The Guardian, într-o cronică semnată de Peter Bradshaw.

Pelicula a fost premiată la Festivalul de Film de la Berlin - Ursul de Aur, Premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic - și a primit și Premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună actriță - Alexandra Borbély.

(w882) Despre tru

Sursă foto: imdb.com

****

Joi, 11 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama românească „Zavera” (2019), în regia lui Andrei Gruzsniczki. În rolurile principale: Dorian Boguță, Ioana Flora, Medeea Marinescu, Șerban Pavlu. Trailer-ul, aici.

Ștefan (Dorian Boguță), un bărbat de vârstă mijlocie, conduce o firmă de construcții împreună cu prietenul lui de o viață, Nic (Șerban Pavlu). După moartea suspectă a lui Nic, sub presiunea preluării afacerii, Ștefan are o criză existențială. În următoarele șase zile de la moartea lui Nic, Ștefan descoperă treptat minciuni și mici compromisuri legate de Nic, pe care trebuie să le confrunte pentru a se acomoda cu noua lui viață, potrivit sinopsisului publicat de revista Aarc.ro.

(w882) Zavera

Sursă foto: Facebook Zavera

„Tragicul eveniment îl scoate parcă dintr-o letargie (greu de explicat, totuşi), deşi pare în acelaşi timp să îl arunce într-o criză existenţială: descoperă, cu ajutorul contabilei (Medeea Marinescu), că lucrurile în companie nu sunt tocmai în regulă, intră la bănuieli în ceea ce o priveşte pe soţie (Ioana Flora) și e nevoit să aibă tot mai mult grijă de mama sa bătrână și bolnavă (Coca Bloos).

(...) Facem cunoștință cu acest personaj în momentul în care începe să devină conștient de lumea din jur și îl abandonăm, la final, când ni se sugerează că s-a împăcat cu el însuși și cu ceilalți, că a acceptat, cel puțin pentru moment, că apropiații nu au fost așa cum a crezut el că sunt. Și că ceva s-a schimbat poate și cu el”, scrie Ionuț Mareș, într-o cronică publicată de ziarul Metropolis.

(w882) Zavera

Sursă foto: Facebook Zavera

(w882) Zavera

Sursă foto: Facebook Zavera

****

Duminică, 14 aprilie, de la ora 20.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească „Zeul elefant” („Joi Baba Felunath”, 1979), cel de-al doilea film al lui Satyajit Ray cu detectivul Feluda, după „Sonnar Kellah” (1975).

În rolurile principale: Soumitra Chatterjee, Santosh Dutta, Siddartha Chatterjee, Utpal Dutt.

(w882) Zeul elefa

Soumitra Chatterjee și Satyajit Ray. Sursă: imdb.com

(w882) Zeul elefa

Sursă: imdb.com

Aflat în vacanţă la Benares, un loc important de pelerinaj pentru hinduşi, detectivul Feluda este nevoit să înceapă o anchetă când o statuie preţioasă a lui Ganesha, zeul cu cap de elefant, dispare dintr-o casă.

Lista suspecţilor e lungă, mai ales după ce un meşteşugar nevinovat îşi pierde viaţa, iar detectivul se confruntă cu diverse personaje dubioase, ca negustorul fără scrupule Maganlal şi un aşa-zis „om sfânt”, care predică pe malul Gangelui.

(w882) Zeul elefa

Sursă: imdb.com

 

#TVRfilm