loader
Foto

„Blow-Up” (1966), filmul lui Michelangelo Antonioni „despre relația omului cu realitatea”, duminică, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

Între 6 și 12 noiembrie, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească filmele „Dumnezeu să ne ierte” (Spania, 2016), „Căutătorul de vânt” (România, 2020) și „Blow-up” (Marea Britanie, Italia, 1966). Pentru tinerii telespectatori, TVR Cultural a pregătit filmul de aventuri „Prieteni fără grai” (România, Canada, 1969).

 

Luni, 6 noiembrie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat thrillerul „Dumnezeu să ne ierte” („Que Dios nos perdone” - Spania, 2016), în regia lui Rodrigo Sorogoyen.

Filmul a fost premiat la Festivalul de la San Sebastien din 2016 (pentru cel mai bun scenariu) și este și câștigătorul Premiului Goya (pentru cel mai bun actor -Roberto Álamo, 2017). Trailer-ul filmului, aici.

(w882) Dumnezeu s

Sursă imagine: imdb.com

Acțiunea thrillerului se petrece în Madrid, în anul 2011, unde 1,5 milioane de pelerini aşteaptă vizita Papei. Oraşul este controlat la sânge de poliţiştii speriaţi de un atac terorist. Inspectorii Velarde (Antonio de la Torre) şi Alfaro (Roberto Álamo) se confruntă pe neaşteptate cu o serie de crime oribile şi primesc ordinul de a rezolva cazurile cât mai repede şi cât mai discret. Dar acţiunile lor nu sunt chiar atât de diferite de cele ale criminalului.

(w882) Dumnezeu s

Sursă imagine: imdb.com

Javier Ocaña de la „El País” laudă filmul „Dumnezeu să ne ierte”, apreciind „munca minunată a regizorului și punerea în scenă”, care oferă un portret descurajator al Madridului - „un Madrid apocaliptic”; singura sa critică legându-se de „explicațiile psihologice excesive”. „El País” a mai remarcat și jocul actoricesc „fabulos” al actorilor - atât al lui Álamo și De la Torre, cât și al celor care au avut nu mai mult de câteva replici.

(w882) Dumnezeu s

Sursă imagine: imdb.com

***

Joi, 9 noiembrie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Căutătorul de vânt” (România, 2020), în regia lui Mihai Sofronea. În rolurile principale - Dan Bordeianu, Olimpia Melinte și Adrian Titieni. Trailer-ul filmului este disponibil aici.

Pelicula spune povestea unui bărbat tânăr care se refugiază departe de oraş atunci când viaţa lui pare că se sfârşeşte, doar ca să descopere noi motive pentru a trăi.

(w882) Căutător

Sursă foto: imdb.com

„Când Radu (Dan Bordeianu) află că mai are doar câteva luni de trăit, fuge până ajunge într-un sat izolat, la nea Pavel (Adrian Titieni), unde se refugiază în căsuţa sa mică din vârful dealului. Timpul trece şi Radu începe să trăiască o nouă viaţă, uitând de aşteptarea morţii şi bucurându-se de simplitatea clipei. El cutreieră împrejurimile împreună cu bătrânul, „căutând vânt”. Dar când îşi dă seama că s-a îndrăgostit de o femeie din sat (Olimpia Melinte), îşi aminteşte de sfârşitul său iminent”, potrivit sinopsisului filmului.

(w882) Căutător

Sursă foto: imdb.com

Regizorul Mihai Sofronea a arătat că „punctul de plecare al acestui film este extrem de personal, o interogare a liniei subţiri care separă viaţa de moarte, fiinţa de non-fiinţă. Ce facem cu timpul care ne-a mai rămas de trăit? Cum trăim, ce fel de valori adoptăm, cum facem ca fiecare zi să fie o mică viaţă în sine? Radu alege să fugă de moarte, aşa cum a fugit şi de viaţă, trăită până atunci într-o continuă inerţie. Traversează ţara la volanul maşinii sale până la epuizare, atât materială, cât şi spirituală. Ajuns în satul lui nea Pavel, ca într-un tărâm al „trecerii”, aşteptarea morţii se va transforma în însăşi uitarea ei.

Iar în uitarea morţii stă de fapt conştientizarea bucuriei de a mai trăi o zi. Această descoperire, mai bine zis redescoperire, va fi răscumpărătoare şi vindecătoare. Cu toţii ar trebui să fim „căutători de vânt”, indiferent de data de expirare pe care ne-o oferă viaţa. Trebuie să ne întoarcem către noi, către lucrurile simple şi adevărate, care sunt acolo şi ne aşteaptă, doar să ne dăm timpul să le privim şi să le ascultăm. Şi ele ne vor cuprinde din nou”, potrivit Agerpres.

(w882) Căutător

Sursă foto: imdb.com

„Căutătorul de vânt” a primit în martie 2022 Premiul FIPRESCI, „pentru măiestria reflecției asupra existenței umane și pentru modul în care folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”, în cadrul Sofia International Film Festival.

Premiul FIPRESCI este acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film, iar la SIFF 2022 juriul a fost format din Mike Naafs (Olanda), Nicola Falcinella (Italia) și Ingeborg Bratoeva (Bulgaria).

***

Sâmbătă, 11 noiembrie, TVR Cultural a difuzat, pentru tinerii telespectatori, filmul de aventuri „Prieteni fără grai” (1969), regizat de Paul Fritz Nemeth și Gheorghe Turcu.

Cu: Tony Kramreither, Dorin Dron, George Mihăiţă, Ernest Maftei, Draga Olteanu-Matei.

Alex şi Carlo s-au cunoscut în timp ce erau în închisoare şi au rămas prieteni. Când Carlo îşi vizitează prietenul, în mintea celor doi se înfiripă un plan: să-l omoare pe Vincent, fratele soţiei lui Alex, şi pe cei doi copii ai săi (Johny şi Dana), pentru a pune mâna pe averea acestuia.

Planul lor pare să funcţioneze: Vincent suferă un „accident” de maşină, iar Johny, urmărit de cei doi bărbaţi, cade de pe un deal în râul din apropiere.

Singura piedică în faţa îmbogăţirii lor rămâne Dana, care are doar câteva luni, omorârea micuţei devenind o simplă formalitate. Lucrurile nu vor sta însă chiar aşa, pentru că viaţa băiatului este salvată de doi câini, care ulterior o vor ajuta și pe micuţă.

(w882) Prieteni f

Sursă imagine: cinemagia.ro

***

Duminică, 12 noiembrie, de la ora 20.00, TVR Cultural a transmis drama „Blow-Up”(Italia-Marea Britanie, 1966), în regia lui Michelangelo Antonioni, cu David Hemmings, Vanessa Redgrave și Sarah Miles în rolurile principale. Trailer-ul este disponibil aici.

(w882) Blow-Up

Sursă foto: imdb.com

„Blow-Up”, film inspirat de o povestire a lui Julio Cortázar, a primit un Palme d'Or, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes (1967), și două nominalizări la Oscaruri – pentru regie şi scenariu (1967).

Filmul spune povestea lui Thomas (David Hemmings), un fotograf de modă din Londra anilor '60, care se bucură de faimă, dar este plictisit și nihilist. În timp ce se plimbă prin parc, fotografiază o tânără (pe Vanessa Redgrave) și pe iubitul ei. Tânăra îl urmărește pe fotograf și îi cere filmul, lucru care îi ridică semne de întrebare lui Thomas.  Developând fotografiile, el descoperă că a surprins pe film derularea unei crime.

(w882) Blow-Up

Sursă foto: imdb.com

Antonioni a spus despre „Blow-Up” că filmul „nu este despre relația dintre un om cu un alt om, ci despre relația omului cu realitatea”.

(w882) Blow-Up

Sursă foto: imdb.com

Anthony Quinn a scris, în The Guardian, că „Blow-Up” este un film despre „percepție și ambiguitate”, sugerând că anumite elemente din film amintesc despre filmul Zapruder despre asasinarea președintelui american John F. Kennedy, din 1963. Cronica din „The Guardian” o puteți citi aici.

(w882) Blow-Up

Sursă foto: imdb.com

(w882) Blow-Up

Sursă foto: imdb.com

(w882) Blow-Up

Sursă foto: imdb.com

 

#TVRfilm