loader
Foto

Galerie foto

„Trauma”, un film „întunecat și sumbru, cu interpretări memorabile”, premiat cu Oscar, în 12 mai, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu Oscar,  sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, între 6 și 12 mai.

 

Luni, 6 mai, de la ora 21.05, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească „Glasul lunii” („La voce della luna”), o coproducție Italia-Franța, din 1990, în regia lui Federico Fellini.

Cu: Roberto Benigni, Paolo Villaggio, Nadia Ottaviani.

Filmul este o adaptare a romanului „Il poema dei lunatici”, scris de Ermano Cavazzoni, și reia o parte din temele abordate de Fellini în „La strada” (1954), producție despre care puteți citi mai multe aici.

„Vocea lunii” spune povestea lui Ivo Salvini, care crede că aude glasul Lunii din fiecare fântână asupra căreia se apleacă și că Luna îi va arăta drumul către femeia ideală, la care visează dintotdeauna.

(w882) Vocea luni

Roberto Beningni. Sursă: imdb.com

Salvini porneşte în călătoria vieţii sale, în decursul căreia va întâlni personaje bizare: diafana Aldina de care se îndrăgosteşte, un oboist care trăieşte în cimitir, prefectul pensionar Gonnella, care vede conspiraţii la tot pasul şi care-i va deveni tovarăş de drum. O „Ţară a Minunilor” născută din imaginarul fellinian, cuceritor şi grotesc în acelaşi timp, inspirată din amintirile copilăriei sale petrecute în regiunea Emilia-Romagna.

Filmul nu a fost bine primit de critici la Festivalul de la Cannes din 1990, însă a câștigat trei premii David di Donatello – pentru actor în rol principal (Paolo Villaggio), montaj şi scenografie.

(w882) Vocea luni

Federico Fellini și Roberto Benigni. Sursă: imdb.com

****

Joi, 9 mai, de la ora 22.02, TVR Cultural a difuzat comedia neagră „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, cineast basarabean. În rolurile principale: Ion Sapdaru, Constantin Puşcasu, Daniel Busuioc.

Doi moldoveni - Marian, un intelectual de provincie, şi Petro, un oportunist plin de idei - se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-şi îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica, în timp ce Petro îşi doreşte o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri şi încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar Marian şi Petro nu-şi pierd optimismul şi încearcă alte metode de a se căpătui.

Urmăriți mai jos un trailer al filmului, din anul 2019, difuzat la TVR1:

În 2016, „Afacerea Est” a primit, la Tallinn, premiul pentru cel mai bun scenariu și premiul pentru cel mai bun actor - Ion Sapdaru și Constantin Pușcașu. În 2017, a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru cea mai bună scenografie - Vali Ighigheanu.

În mod cert nu va exista o continuare „Afacerea Est”, există însă posibilitatea să fie „Afacerea Vest”. Am fost întrebat de multe ori, la majoritatea proiecţiilor cu public, dar de fiecare dată am evitat un răspuns ferm, dar vreau să asigur nişte oameni prieteni mie că se scrie în „Afacerea Vest”, spunea Igor Cobileanski, în 2018, citat de Agerpres.

(w882) Afacerea E

Imaginea de pe afișul filmului. Sursă: imdb.com

****

Duminică, 12 mai, de la ora 20.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama „Trauma” („Affliction”, SUA-Canada, 1997), regizată de Paul Schrader, premiată cu un Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar - James Coburn. Trailer-ul este disponibil aici. Filmul se bazează pe romanul omonim al lui Russell Banks, publicat în 1989.

Pelicula se bucură de participarea unor actori îndrăgiți, precum Nick Nolte, Sissy Spacek, James Coburn și Willem Defoe.

Rotten Tomatoes prezintă filmul ca fiind „întunecat și sumbru, cu interpretări memorabile, mai ales a lui Nick Nolte, în rolul unui suflet chinuit”.

(w882) Affliction

Sursă imagine: Rotten Tomatoes

Într-un orășel de provincie din New Hampshire, polițistul Wade Whitehouse (Nick Nolte) se luptă cu trecutul lui complicat, cu un tată abuziv (James Coburn), disprețul fostei soții (Mary Beth Hurt) și cu o carieră ratată ca om al legii. Când ghidul de vânătoare Jack Hewitt (Jim True) raportează moartea accidentală a unui om de afaceri în timpul unei expediții de vânătoare, Wade simte că e momentul să-și dovedească priceperea și își pune în cap să arate că accidentul a fost, de fapt, o crimă. Bărbatul devine obsedat și, treptat, pierde contactul cu realitatea, potrivit sinopsisului publicat de Rotten Tomatoes.

La Premiile Oscar din anul 1998, Nick Nolte a fost nominalizat pentru cel mai bun actor în rol principal, iar James Coburn a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

(w882) Affliction

Sursă imagine: Rotten Tomatoes

 

#TVRfilm