loader
Foto

Comedia iconică „Steamboat Bill Jr.” (1928), cu Buster Keaton, „Marele chip de piatră”, în 10 decembrie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

Între 4 și 10 decembrie, TVR Cultural a difuzat dramele „Regele de pe Insula Diavolului” (Norvegia, Franța, Suedia, 2010), „Luca” (România, 2020), filmul pentru copii „Unde ești, copilărie?” (România, 1988) și comedia „Steamboat Bill Jr.”, un film mut realizat în SUA, în 1928.

 

Luni, 4 decembrie, de la ora 22.05, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la drama tulburătoare „Regele de pe Insula Diavolului” („Kongen av Bastøy”,Norvegia, Franța, Suedia, 2010), inspirată din fapte reale. Urmăriți trailer-ul filmului aici.

„Scandinav până în măduva oaselor, „Regele de pe Insula Diavolului” satisface privitorii cu o poveste complexă și cu performanța uimitoare a lui Stellan Skaarsgard”, notează Rotten Tomatoes.

Pelicula „Regele de pe Insula Diavolului” a fost regizată de Marius Holst, iar în rolurile principale îi găsim pe Benjamin Helstad, Stellan Skarsgard și Kristoffer Joner.

(w882) Regele de

Sursă imagine: imdb.com

Acțiunea se petrece în 1915, pe insula Bastøy, situată la circa 75 kilometri de Oslo, unde funcționează o închisoare pentru tineri delincvenți, unde sunt băieți cu vârste între 11 și 18 ani. Băieții sunt molestați, bătuți și umiliți atât de colegii lor, cât și de gardieni. În loc să fie reabilitați prin educație, sunt folosiți ca mână de lucru ieftină.

Într-o zi, pe insulă este adus Erling, în vârstă de 17 ani, care își propune să evadeze. Ceilalți băieți i se alătură, rezultând o revoltă sângeroasă, potrivit sinopsisului publicat pe site-ul TIFF.

(w882) Regele de

Sursă imagine: imdb.com

Povestea revoltei de pe insula Bastøy este reală. Acolo a funcționat, între 1900 și 1970, un centru de reeducare pentru băieți. În 1915, băieții închiși pe insulă s-au revoltat, autoritățile zdrobindu-i cu armata, fără să le fie schimbate condițiile de îngrijire. Abia în 1953, centrul a fost preluat de Ministerul Afacerilor Sociale, metodele de „disciplinare” fiind sistate. Centrul a fost închis în 1970. În prezent, acolo funcționează un penitenciar pentru bărbați, în regim deschis.

„Ce deosebește acest film de peliculele realizate anterior este structura sa metaforică. Guvernatorul centrului, piosul Bestyreren (interpretat de Stellan Skarsgard), aseamănă școala cu o corabie, în care copiii închiși sunt marinarii. Doi băieți spun o poveste - care se repetă de trei în timpul peliculei - despre un vas care urmărește o balenă înjunghiată de mai multe ori cu harponul, fiind grav rănită, dar care continuă să înoate. Balena ar putea simboliza rezistența băieților sau reziliența instituției pe care guvernatorul o conduce ca un adevărat despot.

Scopul lui declarat este să îi salveze pe băieți, pe care îi vede ca pe niște gunoaie umane, transformându-i în „băieți creștini, onorabili și nobili”. Iar domnul Skarsgard îi oferă lui Bestyreren suficientă încăpățânare și perspectiva limitată asupra lumii”, notează The New York Times. Citiți recenzia integrală aici.

(w882) Regele de

Sursă imagine: imdb.com

***

Joi, 7 decembrie, de la ora 22.05, TVR Cultural a difuzat drama „Luca” (România, 2020), în regia lui Horațiu Mălăele. Din distribuție fac parte: Istvan Teglas, Andi Vasluianu, Mădălina Craiu, Rodica Mandache și Bogdan Mălăele.

Urmăriți trailer-ul peliculei aici.

„Luca” este un film „care va vorbi celui care se va încumeta să-l vadă despre conflictul permanent dintre dorințele noastre firești și natura noastră predestinată. Este un film ce va vorbi, cu tristețe și umor, despre structuri instituționale bizare, despre sisteme politice dezastruoase, despre oameni frumoși, dar rătăciți, despre oameni urâți, perverși și venali, concluzia fiind că vieții i se rupe de ce are de gând cu ea cel care o trăiește”, a explicat Horațiu Mălăele.

(w882) Horațiu M

Sursă foto: aarc.ro

Potrivit sinopsisului, acțiunea filmului începe în 1989, când studentul Luca decide să meargă într-o excursie de o zi în Bulgaria. La biroul vamal, locotenentul poliţiei secrete, Nedelcu, găseşte asupra lui o bancnotă de 50 de dolari şi îl bate cu sălbăticie.

26 de ani mai târziu, încercând să-şi construiască o carieră ca actor, Luca lucrează ca şofer de taxi în New York şi devine martor protejat într-un caz de crimă. Până la proces, el se ascunde în România şi îl reîntâlneşte pe Nedelcu, acum şeful Protecţiei Martorilor din România, care începe să-l şantajeze.

(w882) Luca

Sursă foto: Facebook „Luca”

(w882) Luca

Sursă foto: Facebook „Luca”

***

Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 11.00, TVR Cultural a difuzat pentru tinerii telespectatori „Unde ești, copilărie” (1988), un film în regia Elisabetei Bostan. În rolurile principale: Alexandra Foamete și Bogdan Untaru.

Pelicula analizează reîntâlnirea după 20 de ani a interpreţilor din seria peripeţiilor lui Năică - el este tatăl a doi copii, ea e studentă la Facultatea de Regie Film şi se află în căutarea unui copil-actor pentru filmul ei de diplomă.

Elisabeta Bostan (însoțită și de astă dată de scenarista Vasilica Istrate) a hotărât să dea nou contur filmic propriilor căutări consecvente — ce s-au dovedit întotdeauna și încântătoare — pe drumurile copilăriei. Premisele subiectului fiind furnizate de viața însăși: eleva maestrei de astăzi, studenta la regie Alexandra Foamete, se află pentru a doua oară în fața camerei de luat vederi, după ce, în urma cu mai bine de douăzeci de ani, destinul i-a fost marcat de apariția în vestitul serial Năică, încununat cu lauri pe meridianele globului. Raza de soare este racordul inspirat at reîntoarcerii în trecut la care e invitată tânăra cu aparatul de filmat, prospectând — la rândul ei — chipurile candorii. Zeci de chipuri, învolburate în zborul unui carusel, care o trimit cu gândul la propria copilărie. Pornind în căutarea partenerului de la cinci ani, îl regăsește tată a doi copii și, împreună, vor derula filmulețele, amintire, pentru ea, obsedante”, potrivit unei cronici publicate în revista „Cinema”, în 1988.

(w882) Unde ești

***

Duminică, 10 decembrie, TVR Cultural le aduce telespectatorilor un nou film mut, „Steamboat Bill Jr.”, cu Buster Keaton, Ernest Torrence și Marion Byron, în regia lui Charles Reisner și Buster Keaton (1928).

(w882) Steamboat

Sursă foto: imdb.com

„Buster Keaton la apogeu! O comedie iconică, într-o carieră cu foarte multe comedii, „Steamboat Bill Jr.” a fost ultima producție independentă a lui Buster Keaton, înainte de a semna cu MGM, și conține unele dintre cele mai bune trucuri ale sale”, scrie MUBI. Puteți urmări trailer-ul aici.

În această comedie mută, William Canfield Jr. (Buster Keaton), proaspăt absolvent de facultate, îl întâlnește pe tatăl său, căpitan de vas, într-un orășel de pe râul Mississippi. Deși nu-i convine felul în care arată acum fiul său, pe care nu-l mai văzuse de când era mic, bătrânul Canfield (Ernest Torrence) își dă seama că a găsit un aliat în cursa lui cu John James King (Tom McGuire), proprietarul unui alt vas. Willie se îndrăgostește de fiica lui King (Marion Byron), dar are alte probleme și mai mari pe cap, când vremea se strică și tatăl lui ajunge să fie arestat, notează Rotten Tomatoes.

Puteți citi o cronică a revistei „Time” aici.

TVR Cultural a difuzat și „Mecanicul «Generalei»”, un alt film celebru al lui Buster Keaton, actorul supranumit „Marele chip de piatră” sau „omul care n-a râs niciodată”.

CITIȚI ȘI: „MECANICUL «GENERALEI»” (1926), UNUL DINTRE CELE MAI CUNOSCUTE FILME MUTE, CU BUSTER KEATON, ÎN 3 DECEMBRIE, LA TVR CULTURAL

(w882) Steamboat

(w882) Steamboat

Sursă foto: imdb.com

 

#TVRfilm