loader
Foto

Drama „Poveste din Tokyo” (1953), „o enciclopedie a condiției umane”, în 4 februarie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

În ultimele zile ale lunii ianuarie și începutul lunii februarie, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor dramele „Amatorul” (Polonia, 1979), „Monștri.” (România, 2019) și „Poveste din Tokyo” (Japonia, 1953). Cinefilii sunt invitați sâmbătă, 3 februarie, la „Noaptea albă a filmului românesc”, cu peliculele semnate de Cătălin Mitulescu.

 

Luni, 29 ianuarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat pelicula poloneză „Amatorul” (1979), dramă în regia lui Krzysztof Kieslowski, care explorează subiectul cenzurii în Polonia comunistă și modul în care cenzura reprimă observațiile individuale. Trailer-ul, aici.

În rolurile principale: Jerzy Stuhr, Malgorzata Zabkowska, Ewa Pokas.

(w882) Amatorul

„Amatorul”. Sursă foto: imdb.com

Filip este funcţionar într-un orăşel polonez. Când soția lui rămâne însărcinată, cumpără o camera de luat vederi pentru a-şi filma copilul după naştere. Şeful lui Filip este şi el captivat de cameră şi îi cere să filmeze aniversarea de 25 de ani a firmei, producția lui ajungând la un festival de amatori.  Încurajat de acest succes, Filip face tot mai multe filme, dar, curând, şeful şi soţia încep să privească cu ochi răi noua sa pasiune. În cele din urmă, Filip începe să realizeze, prea târziu, că ar fi trebuit să reflecteze la consecințele obsesiei sale pentru filmat asupra sa, vieții și familiei sale.

Filmul a primit recenzii amestecate: The New York Times l-a criticat pentru suprasimplificarea procesului de creație, dar l-a lăudat pe actorul principal, Jerzy Stuhr, în timp ce Chicago Reader a apreciat inteligența lui Kieslowski, recomandând cinefililor să înceapă vizionarea filmelor sale cu „Amatorul”.

(w882) Amatorul

Jerzy Stuhr. Sursă foto: imdb.com

***

Joi, 1 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la drama românească „Monștri.” (2019), regizată de Marius Olteanu, cu Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potrocean, Şerban Pavlu și Dorina Lazăr. Trailer-ul, aici.

Pelicula a primit un Gopo în 2020 pentru cea mai bună actriță într-un rol principal: Judith State.

Drama prezintă ultima zi din viața de cuplu a doi tineri, Arthur și Dana, după opt ani de relație. Povestea ei, povestea lui, povestea lor. După o noapte petrecută cu necunoscuţi, în mai puţin de 24 de ore, ei trebuie să decidă dacă a renunţa la celălalt nu este cumva cea mai mare dovadă de iubire, potrivit sinopsisului.

„Monștri.” este un lungmetraj dezvoltat din scenariul scurtmetrajului „Scor alb”, în care joacă Ioana Flora și Alexandru Potocean, reprezentând debutul ca regizor al lui Marius Olteanu în lungmetraje. Filmul are trei părți: povestea ei, povestea lui, povestea lor. Primele două sunt filmate în format 1:1, marcând diferența de cea de-a treia, care e filmată 4:3. Premiera mondială a peliculei a avut loc la Festivalul de Film de la Berlin, în februarie 2019. Citiți pe site-ul aarc.ro mai multe recenzii ale dramei, aici.

(w882) Monștri

Sursă foto: aarc.ro

Înainte de a începe să scriu scenariul pentru „Monștri.”, am înregistrat mai multe interviuri cu oameni căsătoriți, întrebându-i despre iubire și despre ce și cum se schimbă cu timpul, despre ce provoacă dispariția iubirii, despre nevoia de a nu fi singur și despre compromisurile pe care le facem pentru asta, despre încercarea noastră, a tuturor, de a ne conforma standardelor care ne sunt impuse la orice nivel, în orice etapă. Aceste interviuri m-au adus mai aproape de personajele mele. Dana și Arthur sunt doi nonconformiști care încearcă, în ciuda lor, să fie cum trebuie, pentru celălalt și pentru ceilalți”, explica regizorul Marius Olteanu, într-un interviu pentru aarc.ro.

(w882) Monștri

Sursă foto: aarc.ro

***

Sâmbătă dimineață, în 3 februarie, de la ora 11.00, a difuzat comedia „De ce are vulpea coadă?” (România, 1989), în regia lui Cornel Diaconu, cu Octavian Herescu, Geo Costiniu, Rodica Mandache și Valentin Uritescu.

Un cuplu bucureştean pleacă în concediu împreună cu băieţelul lor de 6 ani, Gabi, la părinţii bărbatului, într-un sat de munte. La ţară, puştiul descoperă natura şi mai ales animalele, cu care chiar începe să comunice, potrivit sinopsisului.

(w882) De ce are

***

De la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe cinefili la „Noaptea albă a filmului românesc” cu peliculele lui Cătălin Mitulescu. Seara începe de la ora 21.30, cu portretul regizorului, iar de la ora 22.00, cunoscutele „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „Loverboy”, „Dincolo de calea ferată” și „Heidi” și scurtmetrajele „Trafic”, „București-Viena 08.15” și „17 minute întârziere”.

CITIȚI ȘI: INTEGRALA CĂTĂLIN MITULESCU, LA „NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC”

(w882) Cătălin

Sursă foto: aarc.ro

***

Duminică, 4 februarie, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat „Poveste din Tokyo” („Tokyo Monogatari”), un clasic japonez din 1953, în regia lui Yasujiro Ozu, cu Chishū Ryū, Chieko Higashiyama⁠ și Setsuko Hara. Trailer-ul, aici.

(w882) Tokyo Stor

Foto: criterion.com

„Cuplul în vârstă Shukishi (Chishū Ryū) și soția lui, Tomi (Chieko Higashiyama), locuiesc în micul sat japonez de coastă Onomichi, împreună cu fiica lor cea mai mică. Bătrânii se hotărăsc să-i viziteze pe ceilalți copii adulți la Tokyo. Băiatul lor cel mare, Koichi (Sô Yamamura), medic, și fiica lor, Shige (Haruko Sugimura), coafeză, sunt incomodați de vizita părinților, nealocându-le prea mult timp, așa că doar nora lor, Noriko (Setsuko Hara), văduva băiatului lor care murise în război, se vede obligată să le țină companie celor doi”, potrivit sinopsisului publicat de Rotten Tomatoes.

Pelicula este „povestea tragică a unui cuplu vârstnic ce ajunge la concluzia tristă că familia nu mai are nevoie de ei”, notează British Film Institute, care trece în revistă și părerile criticilor de film: „„Un film încărcat de înțelepciune, înțelegere și acceptare a vieții care nu încetează niciodată să ne uimească. Un film care îți frânge inima” (José Arroyo), „Puține pelicule au reușit să exprime frumusețea și sentimentul apăsător al existenței”(Eric Hynes), „Cât timp îl privești, nu pare să se întâmple nimic.Când se termină, îți dai seama că ai privit o enciclopedie a condiției umane” (Charles Ramírez Berg).

(w882) Tokyo Stor

Foto: criterion.com

În 2022, „Poveste din Tokyo” s-a clasat pe locul 4 în topul celor mai bune filme din toate timpurile, publicat de prestigioasa revistă de cinema „Sight and Sound⁠” a Institutului Britanic de Film.

(w882) Tokyo Stor

Sursă foto: Rotten Tomatoes

 

#TVRfilm