„ Tōkyō Monogatari ” (1953), regizat de Yasujirō Ozu, este considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. El ne spune „povestea tragică a unui cuplu vârstnic ce ajunge la concluzia tristă că familia nu mai are nevoie de ei.”
Pentru finalul lunii august, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Femei obișnuite” (Chiara Malta), „Malmkrog” și „Aurora” (Cristi Puiu) și „Poveste din Tokio” (Yasujiro Ozu).
„Femei obișnuite” („Simple Women”, 2019) este primul lungmetraj al regizoarei Chiara Malta și este o colaborare cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn.
Drama prezintă chiar realizarea unui film: cariera de regizoare a Federicăi este în impas, când aceasta decide să facă o peliculă cu și despre o actriță pe care ea o admira încă din copilărie - Elina Löwensohn („Miracolul din Tekir”). Ea descoperă, însă, că femeia pe care o admiră este foarte diferită de femeia pe care o întâlnește în realitate, potrivit sinopsisului. Puteți urmări trailer-ul producției aici.
Filmul, realizat în cadrul unei rezidenţe artistice Villa Medici, este o coproducție România-Italia. Din distribuție fac parte Jasmine Trinca, Elina Löwensohn, Francesco Acquaroli.
Elina Löwensohn. Sursă foto: imdb.com
„Ani de zile am fost convinsă că Elina Löwensohn e o actriţă din America. O văzusem în filmele lui Hal Hartley. Nu eram o admiratoare, dar ştiam cine e: Elina Löwensohn, actriţă americană. Într-o bună zi, ne-am cunoscut. Mi-a spus imediat că e româncă.
Ce mi-a spus ea a răsunat în capul meu ca un refren obsedant: «Nu sunt o actriţă americană, nu sunt cine crezi tu că sunt». Filmul «Simple Women» a început în acel moment. Am construit filmul în jurul întrebării: «Ce se află în spatele unei imagini?»”, explica regizoarea Chiara Malta, la lansarea peliculei, potrivit news.ro.
Jasmine Trinca. Sursă foto: imdb.com
Elina Löwensohn și-a început cariera a începutul anilor ‘90, jucând în filmele „Simple Men” și „Amateur” (Hal Hartley), „Basquiat” (Julian Schnabel), „Nadja” (Michael Almereyda) şi „Lista lui Schindler” (Steven Spielberg).
„Femei obișnuite” este a doua colaborare dintre Chiara Malta și Elina Löwensohn, după scurtmetrajul „L’existence selon Gabriel” din 2015.
TVR Cultural a difuzat drama „Simple Women” luni, 26 august, de la ora 22.00.
***
Drama „Malmkrog”, a lui Cristi Puiu (2020), este o adaptare după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), o dramă de epocă plasată în Transilvania, construită în jurul a cinci personaje care dezbat în limba franceză viziunile lor diferite despre lume.
„Trăim în prezent zorii unor ideologii noi și o viziune discutabilă despre lume. Textul lui Soloviov este mai mult decât actual. Vorbim despre lumea de azi, din 2020, dar mi-e teamă că este vorba și despre lumea din 2300”, susținea regizorul Cristi Puiu, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, după premiera mondială a filmului „Malmkrog”, citat într-un comunicat al TIFF. Trailer-ul filmului îl puteți urmări aici.
Pelicula a fost filmată timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu). Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.
Din distribuție fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot, István Téglás și Judith State.
Sursă foto: Facebook „Malmkrog”
„E sfârşit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiţi cu familia Rurikovici, câţiva aristocraţi s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună. Fiecare pare să aparţină unei alte lumi. Olga, cea mai tânără dintre ei, se ocupă cu editarea de cărţi religioase; Nikolai, logodnicul Olgăi, e filosof; Ingrida este soţia generalului Andrei Nikolaevici Shatilov; Edouard este un politician în ascensiune; Madelaine este o celebră pianistă. Undeva, într-unul dintre dormitoare, ultimul descendent al familiei Apafi - bătrân, orb şi obligat să stea la pat din pricina unei paralizii - se află sub îngrijirea unei asistente medicale. Imediat după mic-dejun, cei cinci se întorc la obişnuita lor partidă de whist şi la veşnicile discuţii care îi sunt asociate în mod tradiţional”, potrivit sinopsisului peliculei.
Criticul de film Peter Bradshaw a notat despre „Malmkrog” în The Guardian că este „o dramă de epocă cerebrală care îţi rămâne în minte”, iar Screendaily.com a apreciat că este „un film de o seriozitate aproape intimidantă. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele lungi şi dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasă: imaginea semnată de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturală şi grandioasă”.
Sursă foto: Facebook „Malmkrog”
Drama „Malmkrog” a lui Cristi Puiu a fost difuzată la TVR Cultural joi, 29 august, de la ora 22.00.
***
Pelicula „Aurora” a lui Cristi Puiu, din 2010, este un thriller care prezintă 36 de ore din viaţa lui Viorel, un inginer de 42 de ani proaspăt divorţat, pe care sentimentul eşecului îl împinge la crimă. Trailer-ul este disponibil aici.
„Aurora” a primit două premii Gopo în anul 2011, pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie.
Din distribuție fac parte Cristi Puiu, Clara Vodă, Luminiţa Gheorghiu, Gelu Colceag și Valeria Seciu.
Sursă foto: cinemagia.ro
„Filmul este un „thriller” de trei ore, al cărui erou este un produs al alienării urbane dintr-o realitate tulbure, a unei nesfârșite tranziții spre nicăieri, cum este aceea a României contemporane la ora desfășurării intrigii.
Filmul devine, astfel, portretul unui criminal ieșit din tipare (am zice, chiar, „autoportretul unui criminal ieșit din tipare”, deoarece Cristi Puiu își asumă și interpretarea rolului principal din film, încercând să se identifice cu acesta, și, parțial, reușind), un criminal ieșit din tipare pentru că este autorul a patru crime, una mai spectaculoasă și mai stranie decât alta”, nota Călin Căliman, în „Istoria filmului românesc”.
Sursă foto: cinemagia.ro
Și criticul de film Andrei Gorzo aprecia, într-o analiză publicată în Dilema Veche, că „Aurora e un poem vizionar, la persoana I, despre demoni interiori (violenţă în primul rînd psihică, paranoia) şi ce s-ar întîmpla dacă ei ar reuşi să scape, dar şi despre coacerea şi veştejirea unei zile, urmată de coacerea zilei următoare, şi despre viaţa care ar continua în jurul acelei apocalipse individuale”.
Sursă foto: cinemagia.ro
Filmul „Aurora” a fost programat la TVR Cultural vineri, 30 august, de la ora 22.00.
***
„Poveste din Tokio” („Tokyo Monogatari”) este un clasic japonez din 1953, în regia lui Yasujiro Ozu și spune „povestea tragică a unui cuplu vârstnic ce ajunge la concluzia tristă că familia nu mai are nevoie de ei”, potrivit British Film Institute.
Este considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, fiind pe locul 4 în topul publicat de prestigioasa revistă de cinema „Sight and Sound”, a British Film Institute. Trailer-ul, aici.
Din distribuție fac parte Chishū Ryū, Chieko Higashiyama și Setsuko Hara.
„Cuplul în vârstă Shukishi (Chishū Ryū) și soția lui, Tomi (Chieko Higashiyama), locuiesc în micul sat japonez de coastă Onomichi, împreună cu fiica lor cea mai mică. Bătrânii se hotărăsc să-i viziteze pe ceilalți copii adulți la Tokyo. Băiatul lor cel mare, Koichi (Sô Yamamura), medic, și fiica lor, Shige (Haruko Sugimura), coafeză, sunt incomodați de vizita părinților, nealocându-le prea mult timp, așa că doar nora lor, Noriko (Setsuko Hara), văduva băiatului lor care murise în război, se vede obligată să le țină companie celor doi”, potrivit sinopsisului publicat de Rotten Tomatoes.
Foto: criterion.com
British Film Institute trece în revistă și părerile criticilor de film: „„Un film încărcat de înțelepciune, înțelegere și acceptare a vieții care nu încetează niciodată să ne uimească. Un film care îți frânge inima” (José Arroyo), „Puține pelicule au reușit să exprime frumusețea și sentimentul apăsător al existenței”(Eric Hynes), „Cât timp îl privești, nu pare să se întâmple nimic.Când se termină, îți dai seama că ai privit o enciclopedie a condiției umane” (Charles Ramírez Berg).
Drama „Poveste din Tokio” este difuzată la TVR Cultural duminică, 1 septembrie, de la ora 20.00.