loader
Foto

Încă un clasic marca Fellini, „Giulietta degli spiriti”, sâmbătă, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

În săptămâna 20-26 martie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dramele „Jocul vieții și al morții” (1989), „Zodia Fecioarei (1966) și „Giulietta și spiritele” (1965).

 

Luni, 20 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Jocul vieții și al morții” („La soule”, 1989), în regia lui Michel Sibra, cu Richard Bohringer, Christophe Malavoy și Marianne Basler.

Michel Sibra, scenarist, regizor și scriitor, a fost nominalizat pentru acest film la Premiile César, pentru cel mai bun film de debut.

Titlul filmului, „La soule”, se referă la un sport sângeros, care era extrem de popular în Franța încă din Evul Mediu, asemănător rugby-ului, în urma căruia participanții ajungeau deseori să-și rupă membrele sau chiar să-și piardă viața.

(w882) La soule

Richard Bohringer în „La soule”. Sursă imagine: imdb.com

Un fost ofițer din armata lui Napoleon vrea să se răzbune pe un soldat care l-a trădat, dându-l pe mâna englezilor,  printr-un meci de „soule”. În urmă cu doi ani, în 1813, armata lui Napoleon, învinsă în Spania, fusese nevoită să se retragă. Acum, locotenentul Pierre Cursey (Cristophe Malavoy) îl caută pe dezertorul Lemercier (Richard Bohringer) pentru dreptate. Cei doi se vor înfrunta într-un sătuc din Dordogne.

(w882) La soule

Christophe Malavoy în „La soule”. Sursă imagine: imdb.com

---

CITIȚI ȘI: APRECIATELE FILME DE ANIMAȚIE „STRADA SPERANȚEI” ȘI „MIRIAM”, LA TVR CULTURAL

---

Joi, 23 martie, TVR Cultural a difuzat drama „Zodia Fecioarei” (1966), în regia lui Manole Marcus, cu Gilda Marinescu, Cristea Avram și Ioana Bulcă.

Toamna, în zodia Fecioarei, într-un sat din Dobrogea este sărbătoarea recoltei. Teatrul de amatori interpretează o scenetă cu Afrodita, Dionisos şi Neptun, dar şi obiceiuri străvechi ca Drăgaica şi Căluşarii.

În sat, doi tineri, Dita şi Dionis, se pregătesc de nuntă, însă păcatele părinţilor se răsfrâng asupra copiilor, iar deznodământul nu poate fi decât tragic, arată sinopsisul publicat de aarc.ro, revista online editată de Uniunea Cineaștilor din România.

Personajele principale: Gilda Marinescu (Sabina, soția lui Lut și mama Ditei), Cristea Avram (Lut, soțul Sabinei) și Ioana Bulcă (felcerița Midia, mama lui Dionis), Ana Szeles (Dita, fiica Sabinei) și Sorin Postelnicu (Dionis, fiul Midiei).

(w882) Zodia Feci

Cristea Avram și Ioana Bulcă, în  „Zodia Fecioarei”. Sursă: aarc.ro

(w882) Zodia Feci

Ioana Bulcă. Sursă: Revista „Cinema”/ aarc.ro

Manole Marcus a ales spectaculosul lui Marcel Camus. Interpretarea unei legende, a unei povestiri clasice populare, a unor mituri foarte cunoscute pune de la început în discuţie atitudinea realizatorului.

Realizatorul are de ales, în mare, două atitudini: ori se supune miturilor, legendelor şi este dominat de inevitabilitatea deznodământului adesea fatal eroilor ori, şi aceasta ar fi cea de a doua atitudine, ia poziţie faţă de mit, pătrunde în nebuloasa care-l înconjoară, îi caută rădăcinile reale, prezentându-l omului modern ca pe o imagine a ignoranţei trecutului în comparaţie cu cunoştinţele contemporane. (...)

Regizorul Manole Marcus face concesii fatalităţii, nu-i caută o explicaţie ştiinţifică, supunându-i pe eroii săi neîndurătorului destin. Cred că aceasta ar fi observaţia principală pe care o aduc filmului „Zodia Fecioarei”. Când am citit scenariul lui Mihnea Gheorghiu — într-o formă încă nefinisată — am fost entuziasmat şi aş fi vrut să realizez filmul, dacă mi-ar fi fost încredinţat.

Dacă aş fi făcut acest film, aş fi folosit exact aceiaşi actori, excelenţi, acelaşi operator a cărui imagine trebuie lăudată, acelaşi decorator pe care-l felicit şi acelaşi compozitor talentat. Filmul ar fi ieşit poate la fel, deşi colegul meu are mai multă experienţă şi îl admir pentru toate filmele sale — dar dacă l-aş fi făcut eu, spuneam, aş fi avut cealaltă atitudine faţă de mit”, nota Ion Popescu Gopo, într-un articol din revista „Cinema”, din martie 1967.

(w882) Zodia Feci

Gilda Marinescu. Sursă: Revista „Cinema”/ aarc.ro

Sâmbătă, 25 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Giulietta și spiritele” („Giulietta degli spiriti), un alt clasic al lui Federico Fellini, din 1965, cu Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu și Valentina Cortese.

(w882) Giulietta

Caterina Boratto, Luisa Della Noce, Sylva Koscina, Giulietta Masina și Mario Pisu, în „Giulietta degli spiriti”. Sursă imagine: imdb.com

„Giulietta degli spiriti” a primit, în 1966, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și a fost nominalizat la Oscar pentru decoruri și costume, în 1967.

(w882) Giulietta

Giulietta Masina și Sandra Milo. Sursă imagine: imdb.com

Giulietta (interpretată de Giulietta Masina, soția lui Fellini) este o aristocrată trecută de prima tinerețe, care își suspectează soțul, pe Giorgio, că o înșeală. Giorgio (interpretat de Mario Pisu) începe o călătorie suprarealistă în care vrea să se redescopere, în care o urmează pe Suzy (Sandra Milo), vecina libertină.

Giulietta apelează la spirite pentru a afla mai multe despre sine și despre soțul ei, un crai.

CITIȚI ȘI: UN DOCUMENTAR FASCINANT DESPRE FELLINI, ÎN 26 MARTIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

(w882) Giulietta

Sursă imagine: imdb.com

 

#TVRfilm