loader
Foto

”Ikiru”, filmul preferat al lui Steven Spielberg

 TVR Cultural 

Pelicula lui Akira Kurosawa din 1952, „Ikiru” („A trăi”), este una dintre cele mai bune producții din istoria cinematografiei.

 

Cinefilii pot urmări, între 19 și 25 august, la TVR Cultural, dramele „Os de pește”, „Poate mai trăiesc și azi”, „Scurtcircuit” și un clasic al lui Akira Kurosawa - „Ikiru” („A trăi”).

Drama „Os de pește” (2021), o coproducție România-Bulgaria, pleacă de la omorârea unui delfin pentru a face o analiză asupra absurdității lumii în care trăim și are la bază o poveste reală. Pelicula a primit premiul criticilor de film, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sofia, în anul 2021. Trailer-ul este disponibil aici.

(w882) Os de peÈ™

Sursă imagine: imdb.com

Ivo, managerul unui camping de la malul mării, refuză să îngroape un nou delfin eșuat în zonă. De data această vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă pentru că, din păcate, corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul”, potrivit sinopsisului.

Nouă situații în care oamenii sunt împinși să reacționeze, dar sunt confuzi, speriați sau prea ocupați cu alte lucruri. Nouă puncte de vedere asupra unei lumi absurde, în care oamenii seamănă cu un delfin mort și nici unul nu știe cum să aibă grijă de ea, notează MUBI.

Regia filmului „Os de pește” este semnată de Dragomir Sholev, iar din distribuție fac parte Deyan Donkov, Suzy Radichkova și Valentin Andreev.

Filmul s-a inspirat din fapte reale, este povestea unui blogger care se ocupa de un camping pe malul mării, în Bulgaria, și care expunea problemele pe care le descoperea pe blogul lui. Totuși, m-am gândit că, dacă ne-am fi axat prea mult doar pe această poveste, filmul ar fi devenit prea local, iar noi ne-am dorit ca producția să aibă un impact universal, așa că am optat pentru un story care să vorbească despre o problemă de mediu. Dar eu sunt interesat (în acest film, n.r.) de paradoxul existenței într-o societate ai cărei membri nu par să găsească nici o cale de a conlucra”, explica regizorul Dragomir Sholev, într-un interviu pentru cineuropa.org.

Filmul a fost difuzat la TVR Cultural luni, 19 august, de la ora 22.00.

*

Drama românească „Poate mai trăiesc și azi” (2020) le propune cinefililor o analiză despre dragoste, relații și așteptări nerealiste, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu. Trailer-ul filmului, aici.

Filmul spune povestea Clarei și a lui Vlad, doi tineri care au o relație în care niciodată nu reușesc să se sincronizeze. Când Vlad este gelos, Clara este sigură pe ea însăși. Când Clara este entuziastă, Vlad e plictisit. Când Vlad e fericit, Clara e deprimată. Când ea este furioasă, el este calm. Numai când el devine Făt-Frumos, ea devine în sfârşit Prințesa lui. Seduși de ideea unei iubiri perfecte, ca în filme și cărți, cei doi fac totul ca s-o trăiască pe propria piele, potrivit sinopsisului.

(w882) Poate mai

Sursă imagine: Trailer YouTube

În rolurile Clarei și al lui Vlad sunt Nicoleta Hâncu și Bogdan Nechifor. Scenariul peliculei este semnat de regizorul Tudor Cristian Jurj, împreună cu Anca Tăbleț.

„Mulți dintre noi își creează imaginea relației perfecte și nu acceptă nimic mai prejos de asta. De multe ori, însă, idealurile de acest fel nu supraviețuiesc contactului cu realitatea. Protagoniștii filmului se luptă cu imaginile din capul lor și încearcă să îl vadă pe celălalt așa cum e cu adevărat”, a explicat regizorul Tudor Cristian Jurgiu, citat de Agerpres.

(w882) Poate mai

Sursă imagine: Trailer YouTube

Drama a fost difuzată la TVR Cultural joi, 22 august, de la ora 22.00.

*

Drama românească „Scurtcircuit” (2018) readuce în atenția oamenilor un episod dureros din istoria recentă a României: incendiul de la Maternitatea Giulești, din anul 2010, în urma căruia şase bebeluşi născuți prematur au murit arși de vii, trei chiar în noaptea incendiului.

Regia filmului este semnată de Cătălin Saizescu, iar din distribuție fac parte Oana Ștefănescu, Magda Catone, Georgiana Saizescu, Valentin Popescu, Nicodim Ungureanu, Maia Morgenstern, Maruca Băiașu, Manuel Nicolae.

(w882) Filmul „

Sursă foto: Facebook „Scurtcircuit/Fault Condition”

În „Scurtcircuit”, Melania, o elevă de 15 ani, rămâne însărcinată cu Emi, un coleg de clasă. Mamele minorilor îi despart pe cei doi îndrăgostiţi şi decid să dea copilul spre adopţie.

Prin intermediul unui funcţionar abil, găsesc „cadrul legal” pentru vânzarea bebeluşului unei familii de români stabiliţi în străinătate. La doar o zi după ce Melania naşte prematur, salonul de terapie intensivă unde fusese trimis bebeluşul este mistuit de flăcări.

Drama a fost difuzată la TVR Cultural vineri, 23 august, de la ora 22.00.

*

„Ikiru” („A trăi”) este un clasic al lui Akira Kurosawa din 1952 și considerat unul dintre cele mai bune filme ale marelui regizor japonez. Pelicula prezintă drama unui funcționar public care, pus în fața faptului că va muri curând, încearcă să descopere care este adevăratul sens al vieții.

Din distribuție fac parte Takashi Shimura, Miki Odagiri, Nobuo Kaneko și Kyôko Seki. Trailer-ul filmului este disponibil aici.

În Occident, Akira Kurosawa este cunoscut mai degrabă pentru filmele sale cu samurai și pentru lucrul cu Toshiro Mifune, însă li se face o mare nedreptate altor producții ale celebrului regizor, precum „Ikiru”, pe care Steven Spielberg l-a numit filmul său preferat.

Takashi Shimura este convingător în rolul funcționarului rezervat, care a avut același loc de muncă toată viața, ținând capul plecat, și care este lovit de cancer. Abia atunci funcționarul încearcă să-șitrăiască viața cu sens. Evitând o narațiune siropoasă, perspectiva se mută și asupra colegilor funcționarului, arătând că fiecare își poate aduce contribuția la binele comun”, notează, într-o analiză, British Film Institute.

(w882) Ikiru

Sursă foto: Rotten Tomatoes

„Ikiru” este considerat de mulți critici de film una dintre cele mai bune producții din istoria cinematografiei. Filmul oferă numeroase îndemnuri morale, Kurosawa zugrăvind realist decăderea sistemului familial și ipocrizia oamenilor în societatea japoneză postbelică, notează Britannica.

Filmul spune povestea domnului Watanabe, un funcționar public care lucrează de 30 de ani în administrația din Tokyo, văduv, care află că are cancer în fază terminală și care se străduiește să-și umple zilele cu sens. I se rupe sufletul când fiul și nora lui îl ignoră atunci când încearcă să le împărtășească prin ce trece. În cele din urmă, inspirat de o colegă de muncă, se gândește să le facă altora o bucurie, construind un loc de joacă într-un loc dărăpănat din cartier. Când locul de joacă este terminat, domnul Watanabe se simte împlinit și liniștit că poate să dea piept cu moartea, potrivit sinopsisului publicat pe site-ul Rotten Tomatoes.

(w882) Ikiru

Sursă foto: Rotten Tomatoes

Pelicula „Ikiru” a primit Premiul Special acordat de Senatul Berlinului, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin din 1954 și o nominalizare la BAFTA pentru cel mai bun actor străin - Takashi Shimura.

Drama a fost difuzată la TVR Cultural duminică, 25 august, de la ora 20.00.

 

#TVRfilm