loader
Foto

„Giulietta degli spiriti” (1965), primul film color al lui Federico Fellini, în 24 martie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

„Alb”, cea de-a doua parte a trilogiei lui Kieślowski - „Trei culori”, drama românească „Om Câine”, premiat la TIFF, filmul pentru copii „Străjerii Deltei” și „Giulietta degli spiriti”, al lui Fellini, au fost filmele pe care TVR Cultural le-a difuzat între 18 și 24 martie.

 

Luni, 18 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la cea de-a doua parte a trilogiei „Trei culori” - „Alb” („Blanc”, Franța, 1994), film premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, la Festivalul de Film de la Berlin. Trailer-ul peliculei, aici.

Trilogia „Trei culori” este o trimitere la idealurile Revoluției franceze: „libertate” (albastru), „egalitate” (alb) și „fraternitate” (roșu).

Reflectând asupra valorilor fundamentale ale civilizației moderne, Krzysztof Kieślowski discută despre complexul de inferioritate al polonezilor și încercările lor disperate de a ajunge la nivelul  societăților bogate. Filmul „Alb” (1994), a cărui acțiune se petrece în perioada transformărilor sistemice de după 1989, trece dincolo de planul social, analizând condiția umană în lumea contemporană.

Kieślowski vorbește despre capitalismul sălbatic care se dezvoltă în Polonia, țară încărcată de autoproclamați oameni de afaceri, care acumulează averi fentând legile. Criticii i-au reproșat regizorului scenariul ilogic, improbabilitatea mecanismelor psihologice analizate în film și reprezentările stereotipe privind soarta celor îmbogățiți în Polonia”, notează site-ul culture.pl.

(w882) Alb

Sursă imagine: imdb.com

Filmul spune povestea imigrantului polonez Karol Karol (Zbigniew Zamachowski), care se trezește într-o țară străină (Franța), fără job și fără căsnicie, după ce soția lui franțuzoaică, Dominique (Julie Delpy), divorțează de el,  la șase luni după ce devine impotent. Forțat să părăsească Franța, după ce pierde afacerea pe care o aveau împreună (un salon de cosmetică), Karol îl cunoaște pe polonezul repatriat Mikolah (Janusz Gajos), care îl va ajuta să se întoarcă acasă în mod fraudulos, nemaiavând nici pașaport și nici bani, într-o valiză. Karol începe să-și refacă viața, dar nu uită niciodată de vechea lui viață, notează Rotten Tomatoes. În final, el își dorește să câștige foarte mulți bani și se răzbune pe fosta soție.

(w882) Alb

Sursă imagine: imdb.com

O cronică publicată de The Guardian despre acest film puteți citi aici. Despre primul film din trilogia „Trei culori”, „Albastru”, pe care TVR Cultural l-a difuzat în 11 martie, puteți citi aici.

(w882) Alb

Sursă imagine: imdb.com

****

Joi, 21 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Om Câine” (co-producție România, Bulgaria, Suedia și Germania, 2021), în regia lui Ştefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache, Ofelia Popii, Ana Ciontea, Voica Oltean.

Drama a primit premiul pentru cel mai bun film, în cadrul Zilelor Filmului Românesc - TIFF 2022.

O poveste despre dragoste și exil, structurată sub forma unui film noir, în care se întrepătrund senzațiile de paranoia, alienare, umorul absurd și sentimentul unei iminente catastrofe”, este prezentarea producției, pe pagina de Facebook dedicată. Trailer-ul peliculei, aici.

(w882) Om câine

(w882) Om câine

Sursă foto: Facebook

În plină epidemie de COVID-19, Doru decide să revină în România, abandonându-și locul de muncă din Suedia. Susține că trebuie să asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar în realitate are un alt plan. Alături de câinele mamei lui, Doru urmărește să își confirme bănuielile legate de infidelitatea soției. Timpul este scurt, Europa se pregătește să își închidă granițele, iar superiorii lui Doru insistă ca acesta să se întoarcă de urgență în Suedia, potrivit sinopsisului publicat pe site-ul TIFF.

(w882) Om câine

(w882) Om câine

Sursă foto: Facebook

****

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 11.00, TVR Cultural a difuzat filmul de aventură „Străjerii Deltei” (România, 2021), în regia lui Liviu Mărghidan. Trailer-ul filmului, aici.

Distribuție: Florentina Ţilea, Vasile Calofir, Filip Ilinca, Adela Mărghidan.

„Mai mulţi copii îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăţă apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric. Acum, copiii au o misiune importantă”, potrivit sinopsisului, citat de Aarc.ro.

(w882) Străjerii

Sursă foto: Aarc.ro

****

Duminică, 24 martie, de la ora 20.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama „Giulietta și spiritele” („Giulietta degli spiriti”), un alt clasic al lui Federico Fellini, din 1965, cu Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu și Valentina Cortese. Trailer-ul peliculei, aici.

(w882) Giulietta

Caterina Boratto, Luisa Della Noce, Sylva Koscina, Giulietta Masina și Mario Pisu, în „Giulietta degli spiriti”. Sursă imagine: imdb.com

„Giulietta degli spiriti” a primit, în 1966, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și a fost nominalizat la Oscar pentru decoruri și costume, în 1967.

Giulietta degli spiriti al lui Fellini rămâne o operă majoră a maestrului, portretul unei soții îndatoritoare, aruncată într-o criză care o trezește spiritual. Cu Giulietta Masina, soția lui Fellini, în rolul protagonistei, și sub comanda fanteziei lui, Giulietta degli spiriti, primul lui film color, rămâne o operă introspectivă, plină de compasiune”, nota Kevin Thomas, de la LA Times.

(w882) Giulietta

Giulietta Masina și Sandra Milo. Sursă imagine: imdb.com

Giulietta (interpretată de Giulietta Masina, soția lui Fellini) este o aristocrată trecută de prima tinerețe, care își suspectează soțul, pe Giorgio, că o înșeală. Giorgio (interpretat de Mario Pisu) începe o călătorie suprarealistă în care vrea să se redescopere, în care o urmează pe Suzy (Sandra Milo), vecina libertină.

Giulietta apelează la spirite pentru a afla mai multe despre sine și despre soțul ei, un crai.

CITIȚI ȘI: UN DOCUMENTAR FASCINANT DESPRE FELLINI, LA TVR CULTURAL | VIDEO

(w882) Giulietta

Sursă imagine: imdb.com

 

#TVRfilm