loader
Foto

„Notorious”, un thriller marca Alfred Hitchcock, în 23 aprilie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

Între 17 și 23 aprilie, TVR Cultural a difuzat filme premiate și cu actori celebri: „Cântecul vieții”, câștigător a două Oscaruri, „Despre oameni și melci”, semnat de Tudor Giurgiu, și un thriller în care este inserată o poveste de dragoste - „Notorious” - în regia celebrului Alfred Hitchcock, cu Ingrid Bergman și Cary Grant.

 

Luni, 17 aprilie, de la ora 22.05, TVR Cultural a difuzat filmul „Cântecul vieții” („Tender Mercies”, 1983), în regia lui Bruce Beresford.

Drama a câștigat două premii Oscar (cel mai bun scenariu și cel mai bun actor) și un Glob de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal - Robert Duvall.

(w882) Tender Mer

„Tender Mercies”. Sursă imagine: imdb.com

Drama spunea povestea lui Mac Sledge (Robert Duvall), fostă vedetă de muzică country, rămas fără carieră, soţie şi fiică din cauza dependenţei de alcool. Într-o dimineață, acesta se trezeşte într-un motel de la marginea unui orăşel texan.

Proprietara, Rosa Lee (Tess Harper), e o tânără văduvă care îşi creşte băieţelul şi îi oferă lui Mac casă şi masă, în schimbul unor treburi domestice.

(w882) Tender Mer

„Tender Mercies”. Sursă imagine: imdb.com

Treptat, Mac începe să-l îndrăgească pe fiul femeii (Allan Hubbard) și se îndrăgostește de Rosa. Însă, când primește o ofertă care i-ar permite reînvierea carierei în muzică, Mac trebuie să aleagă între noua sa viață și viața pe care a pierdut-o cândva.

(w882) Tender Mer

„Tender Mercies”. Sursă imagine: imdb.com

Joi, 20 aprilie, TVR Cultural a difuzat comedia românească „Despre oameni și melci” (2012), în regia lui Tudor Giurgiu, cu Andi Vasluianu, Monica Bârlădeanu și Dorel Vișan.

1992, în Muscel, un mic oraş din România. Fabrica ARO, deţinută de stat, tocmai a dat faliment şi va fi privatizată într-o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză, care anunţă muncitorii că fabrica va fi transformată într-o crescătorie de melci.

George, liderul de sindicat, caută cu disperare o soluţie şi are o idee extrem de original: dacă o mie de muncitori și-ar vinde sperma, s-ar putea strânge destui bani pentru ca fabrica să fie salvată.

(w882) Despre oam

Andi Vasluianu (George, șeful de sindicat), în „Despre oameni și melci”. Sursă imagine: imdb.com

Despre oameni şi melci este o comedie dulce-amară amplasată într-un orăsel de provincie din România postdecembristă, acţiunea petrecându-se prin anii ’90, dar situaţiile fiind perfect valabile şi astăzi.

Pentru că şi în 2012 mai există fabrici cândva competitive care îşi încetează sau îşi reduc activitatea, azvârlind sute de oameni în şomaj. Pentru că şi în 2012 mai apar diverşi neica-nimeni din străinătate care vor să le cumpere pentru a le falimenta definitiv şi a le vinde la fier vechi. Pentru că şi în 2012 mai sunt directori care bat palma cu investitorii contra un comision gras.

Pentru că şi în 2012 visul multor români este să emigreze, mai ales dacă eşti o tânără, frumoasă şi isteaţă precum Manuela (Monica Bârlădeanu), care nu se poate mulţumi cu avansurile bătrânului director (Dorel Vişan) şi cu partidele de sex pe acoperişul fabricii cu George (Andi Vasluianu), un Don Juan căruia nu-i scapă nici o fustă, deşi e însurat.

(w882) Despre oam

Monica Bârlădeanu (secretara) și Andi Vasluianu (șeful de sindicat). Sursă imagine: imdb.com

(w882) Despre oam

Monica Bârlădeanu (secretara) și Dorel Vișan (directorul corupt). Sursă imagine: imdb.com

În ciuda preocupărilor sale frivole, sau poate tocmai de aceea, soluţia lui George pentru salvarea fabricii este legată tot de sex. Ce-ar fi dacă toti muncitorii, colegi cu el, şi-ar vinde sperma pe care un laborator specializat în colectarea produsului pretinde că plăteste în valută? Muncitorii nu sunt uşor de convins, dar George reuşeşte, făcând el primul pas.

Numai că soluţia se dovedeşte a fi neviabilă, pentru că, asemenea altor „produse” româneşti, sperma românească nu are căutare în străinătate. Amară concluzie, mai ales că se pare că la baza scenariului a stat o întâmplare reală consemnată într-o notiţă de ziar”, nota Cristina Corciovescu, în „Bucarest Hebdo”, citată de aarc.ro.

(w882) Despre oam

Monica Bârlădeanu, Jean-François Stévenin și Robinson Stévenin (cumpărătorii francezi). Sursă imagine: imdb.com

---

CITIȚI ȘI: INVITAȚIE LA AVENTURĂ: SERIALUL „TOATE PÂNZELE SUS!”, DE SÂMBĂTĂ, LA TVR CULTURAL

---

Duminică, 23 aprilie, de la ora 20.00, TVR Culturală a difuzat thriller-ul „Notorious” (1946), în regia lui Alfred Hitchcock, cu o distribuție de excepție: Cary Grant, Ingrid Bergman, Claude Rains.
(w882) Notorious

Ingrid Bergman și Cary Grant. Sursă imagine: imdb.com

(w882) Notorious

Ingrid Bergman, Cary Grant și Claude Rains. Sursă imagine: imdb.com

În 1946, Alicia Huberman (Ingrid Bergman), fiica americană a unui spion nazist condamnat, este recrutată de agentul secret T.R. Devlin (Cary Grant) pentru a se infiltra într-o organizaţie de foşti nazişti fugiți în Brazilia după război. Situaţia se complică atunci când Alicia şi Devlin se îndrăgostesc unul de celălalt, deşi misiunea ei este să-l seducă pe unul dintre liderii organizaţiei aflate în vizorul guvernului american, Alex Sebastian (Claude Rains).

(w882) Notorious

Ingrid Bergman, Cary Grant și Alfred Hitchcock. Sursă imagine: imdb.com

(w882) Notorious

Ingrid Bergman și Cary Grant. Sursă imagine: imdb.com

Povestea din «Notorious» este vechiul conflict dintre dragoste și datorie. Misiunea lui Cary Grant - ironic - este să o împingă pe Ingrid Bergman în patul lui Claude Rains. Nimeni nu-l poate învinovăți că este acru pe tot parcursul desfășurării acțiunii, în timp ce Claude Rains este mai degrabă atrăgător, probabil pentru că încrederea sa este trădată și dragostea lui pentru Ingrid Bergman este mai profundă decât cea a lui Cary Grant. Toate aceste elemente de dramă psihologică au fost țesute în povestea despre spionaj”, explica Alfred Hitchcock, intervievat de criticul de film François Truffaut, în 1976.

(w882) Notorious

Ingrid Bergman și Cary Grant. Sursă imagine: imdb.com

 

#TVRfilm