loader
Foto

Galerie foto

O producție de cinematecă, în 21 aprilie, la TVR Cultural: „Jurnalul unei cameriste” (1946), în regia lui Jean Renoir

 TVR Cultural 

Între 15 și 21 aprilie, TVR Cultural a difuzat peliculele „Os de pește” (2021) și  „Jurnalul unei cameriste” (1946), precum și documentarul „Delta Bucureștiului” (2020).

 

Luni, 15 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Os de pește” („Fishbone/ Ribena Kost”, Bulgaria-România, 2021), în regia lui Dragomir Sholev, cu Deyan Donkov, Suzy Radichkova și Valentin Andreev. Trailer-ul peliculei este disponibil aici.

„Ivo, managerul unui camping de la malul mării, refuză să îngroape un nou delfin eșuat în zonă. De data această vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă pentru că, din păcate, corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul”, potrivit sinopsisului.

Nouă situații în care oamenii sunt împinși să reacționeze, dar sunt confuzi, speriați sau prea ocupați cu alte lucruri. Nouă puncte de vedere asupra unei lumi absurde, în care oamenii seamănă cu un delfin mort și nici unul nu știe cum să aibă grijă de ea, notează MUBI.

Pelicula a primit premiul criticilor de film, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sofia, în anul 2021.

„Filmul s-a inspirat din fapte reale, este povestea unui blogger care se ocupa de un camping pe malul mării, în Bulgaria, și care expunea problemele pe care le descoperea pe blogul lui. Totuși, m-am gândit că, dacă ne-am fi axat prea mult doar pe această poveste, filmul ar fi devenit prea local, iar noi ne-am dorit ca producția să aibă un impact universal, așa că am optat pentru un story care să vorbească despre o problemă de mediu. Dar eu sunt interesat (în acest film, n.r.) de paradoxul existenței într-o societate ai cărei membri nu par să găsească nici o cale de a conlucra”, explica regizorul Dragomir Sholev, într-un interviu pentru cineuropa.org.

(w882) Os de peÈ™

Sursă imagine: imdb.com

****

Joi, 18 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească documentarul „Delta Bucureștiului” (Franța-România, 2020), premiat în cadrul Toronto International Women Film Festival (2021) și Berlin Film Week (2021). Regia producției este semnată de Eva Pervolovici, iar din distribuție fac parte Ada Condeescu (comentariul în limba română), Sandrine Bonnaire (comentariul în limba franceză) și Lena Constante (fostă deținută politică). Trailer-ul documentarului, aici.

(w882) Delta Bucu

Sursă imagine: aarc.ro

1984. Ceauşescu dă ordin să se demoleze un monument arhitectural din secolul XVIII, impunătoarea mănăstire Văcăreşti, devenită închisoare în 1846. Planul dictatorului era să construiască un lac artificial în loc. După ce a construit cinci kilometri de ziduri, nu a mai avut timp să-şi vadă proiectul dus la îndeplinire: istoria îl prinde din urmă şi este executat în 1989. Terenul abandonat a ceea ce fusese cândva Văcăreşti s-a transformat, încetul cu încetul, în cea mai mare deltă urbană din lume”, potrivit sinopsisului, publicat pe site-ul TIFF.

Regizoarea Eva Pervolovici spunea, despre „Delta Bucureștiului”, că înseamnă „cinci ani de filmare într-un loc în care am copilărit, un loc care a devenit un adevărat microcosmos urban, dar, mai presus de toate, pentru mine, acest proiect e despre întâlnirile extraordinare cu femei care au născut acolo, în pușcărie. Aștept cu nerăbdare să împărtășesc aceste experiențe cu publicul românesc, să ne lansăm împreună într-o discuție despre trecut și despre ce rămâne în prezent”.

(w882) Delta Bucu

Sursă imagine: aarc.ro

Delta Bucureștiului e un film despre straturi: întâi de toate, straturi temporale care ajung să se amestece până la confuzie, dând naștere unor falii afective pe care trebuie umblat cu grijă, pentru a mai putea să separăm apele odată cu trecerea timpului. Lor li se adaugă straturi geografice, straturi biografice (diverși oameni legați, într-un fel sau altul, de Deltă), straturi estetice (imagini de arhivă, filmări cu drona etc.). (...) În cele mai bune momente ale sale, Delta Bucureștiului ne arată cum, până la urmă, toate aceste straturi menționate mai sus ajung să se lege – totul se conectează nediferențiat”, notează Victor Morozov, într-o cronică publicată pe site-ul filmsinframe.com.

(w882) Delta Bucu

Sursă imagine: aarc.ro

****

Duminică, 21 aprilie, de la ora 20.00, TVR Cultural le propune telespectatorilor o producție de cinematecă „Jurnalul unei cameriste” („The Diary of A Chambermaid”, SUA, 1946), în regia lui Jean Renoir. Trailer-ul peliculei, aici.

În rolurile principale: Paulette Godard, Reginald Owen, Francis Lederer, Hurd Hatfield.

Filmul spune povestea unei cameriste care vrea să parvină cu ajutorul stăpânului ei, dar care, prin forța împrejurărilor, îl împinge pe valet la crimă. Drama a fost refăcută de Luis Buñuel 18 ani mai târziu, cu Jeanne Moreau în rolul principal.

(w882) Jurnalul u

Sursă imagine: imdb.com

În Franța anului 1885,  frumoasa Celestine se angajează cameristă la conacul familiei Lanlaire, cu ambiţia de a seduce un bărbat bogat. Însă stăpânul casei nu este o alegere potrivită, căci doamna Lanlaire e cea care conduce familia cu mână de fier, ajutată de valetul Joseph, un personaj bizar. Celestine încearcă să-l farmece pe ofiţerul Mauger, vecinul lor, apoi îşi îndreaptă atenţia asupra tânărului Lanlaire, fiul familiei, recent întors acasă. Intervenţia valetului în planurile cameristei face ca jocurile de putere să se încheie cu o crimă.

(w882) Jurnalul u

Sursă imagine: imdb.com

(w882) Jurnalul u

Sursă imagine: imdb.com

 

#TVRfilm