loader
Foto

„La Strada” (1954), primul succes internaţional al lui Federico Fellini, cu Anthony Quinn și Giulietta Massina, în 18 februarie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

Între 12 și 18 februarie, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor peliculele „Noroc chior”, în regia lui Krzysztof Kieślowski (1981), „Aurora”, al lui Cristi Puiu (2010), „Cireșarii”, filmul artistic regizat de Adrian Petringenaru (1984), și un clasic al lui Federico Fellini - „La Strada” (1954).

 

Luni, 12 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama „Noroc chior” („Przypadek”, 1981), în regia lui Krzysztof Kieślowski. Trailer-ul, aici.

(w882) Noroc chio

Sursă imagine: imdb.com

Witek, un student la Medicină cu un viitor incert în Polonia comunistă, aleargă după un tren. Ce se va întâmpla dacă îl prinde? Ce se va întâmpla dacă nu-l prinde?

Kieślowski analizează călătoria lui Witek, prezentând trei posibile deznodăminte, prin care sugerează că viața noastră este guvernată mai degrabă de întâmplare decât de alegeri. O dramă despre reconcilierea idealurilor politice cu fericirea individuală.

(w882) Noroc chio

Sursă imagine: imdb.com

În rolurile principale: Bogusław Linda, Tadeusz Łomnicki, Zbigniew Zapasiewicz.

Filmul „Noroc chior” a fost finalizat în 1981, dar a fost lansat în 1987, din cauza cenzurii poloneze, la Festivalul de la Cannes, în cadrul secțiunii „Un certain regard”.

(w882) Noroc chio

Sursă imagine: imdb.com

***

Joi, 15 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor pelicula „Aurora” (România, Franța, Elveția, 2010), în regia lui Cristi Puiu, premiat cu un Gopo în 2011 pentru cel mai bun film și cea mai bună regie.

Filmul poate fi urmărit pe TVR2 și TVR+ sâmbătă, 17 februarie, de la ora 00.30 (noaptea de vineri, 16, spre sâmbătă, 17 februarie).

„Aurora” prezintă 36 de ore din viața lui Viorel, un inginer de 42 de ani proaspăt divorţat, pe care sentimentul eşecului îl împinge la crimă.

În rolurile principale: Cristi Puiu, Clara Vodă, Luminiţa Gheorghiu, Gelu Colceag, Valeria Seciu.

(w882) Aurora

Filmul este un „thriller” de trei ore, al cărui erou este un produs al alienării urbane dintr-o realitate tulbure, a unei nesfârșite tranziții spre nicăieri, cum este aceea a României contemporane la ora desfășurării intrigii. Filmul devine, astfel, portretul unui criminal ieșit din tipare (am zice, chiar, „autoportretul unui criminal ieșit din tipare”, deoarece Cristi Puiu își asumă și interpretarea rolului principal din film, încercând să se identifice cu acesta, și, parțial, reușind), un criminal ieșit din tipare, pentru că este autorul a patru crime, una mai spectaculoasă și mai stranie decât alta”, a explicat Călin Căliman, în lucrarea „Istoria filmului românesc”.

Cristian Tudor Popescu a menționat, într-o opinie publicată în 2010, în „Gândul”, că „al său inginer Viorel (al lui Cristi Puiu, n.r.) va rămâne nebunul ucigaş singur în oraş al cinematografiei române”.

În luna aprilie 2023, TVR Cultural i-a dedicat regizorului Cristi Puiu „Noaptea albă a filmului românesc”.

„Filmul se naște, nu se face. Și ceea ce contează pe platou nu este indicația ta de trei castane. Contează nașterea, atenția, racordarea la timpul prezent, la ceea ce se întâmplă și captarea adevărului din privirea, din gesturile, din respirația oamenilor, celor care se află în fața aparatului de filmat - actorii. Asta contează, nu contează imaginea, nu contează lumina, sunt necesare, dar nu ele fac filmul. E importantă viața din omul ăla, de care nici el nu e conștient”, spunea regizorul Cristi Puiu despre filmele sale.

CITIȚI ȘI: „ÎNAPOI LA ARGUMENT”: REGIZORUL CRISTI PUIU, ÎN DIALOG CU H.R. PATAPIEVICI, DESPRE FILMUL „AURORA”. EDIȚIILE SĂPTĂMÂNII | VIDEO

(w882) Aurora

***

Sâmbătă, 17 februarie, de la ora 11.00, TVR Cultural a difuzat filmul de aventuri „Cireșarii” (România, 1984), bazat pe primul volum al seriei „Crireșarii - Cavalerii florii de cireș” al lui Constantin Chiriță. Regia peliculei este semnată de Adrian Petringenaru.

Din distribuție fac parte Răzvan Baciu, Alina Croitoru, Alina Dumitrescu, Robert Enescu, Horaţiu Medveşan, Alexandru Rotaru, Gabriel Sârbu.

„Cireşarii” sunt şapte adolescenţi care hotărăsc să plece, în vacanţa de vară, într-o expediţie ştiinţifică la Peştera Neagră. Pentru siguranţă, ei alcătuiesc două grupuri - unul în peşteră, altul afară, pe munte, ei comunicând prin alfabetul Morse și cu ajutorul a două aparate TFF.

Ionel, Victor, Tic şi Maria sunt cei care explorează peştera, iar Lucia, Ursu şi Dan fac parte din echipa care merge pe munte. Tinerii trec prin multe peripeţii, reușind să prindă și un grup de infractori.

La scurt timp după ce se întorc din expediţia de la Peştera Neagră, în orăşel soseşte o fată necunoscută, Laura, care venise în vacanţă la bunica sa. Ea vrea să îi întâlnească pe vestiţii „Cireşari” şi să plece împreună cu ei la Castelul celor două cruci - Cetatea Vulturilor. Bunica nu e de acord ca Laura să iasă din curte, astfel că fata fuge de acasă şi pleacă singură spre castel, dar le trimite un mesaj „Cireşarilor”. La castel, fata ajunge prizonieră, singurul ei prieten fiind motanul Phillipe. Cei şapte tineri pornesc în căutarea Laurei, drumul lor fiind din nou plin de aventuri, dar la final reuşesc să o găsească pe „fata în alb” şi să descopere tainele castelului, notează Agerpres.

Constantin Chiriță a început să publice „Cireșarii” în anii '50, seria conținând următoarele cărți: „Cavalerii florii de cireș”(publicat în 1956), „Castelul fetei în alb” (publicat în 1958), „Roata norocului” (publicat în 1965), „Aripi de zăpadă”(publicat în 1968) și „Drum bun, Cireșari!” (publicat în 1963).

Prima ecranizare a romanelor „Cireșarii” a avut loc în 1972, în regia lui Andrei Blaier. TVR Cultural a difuzat serialul „Cireșarii”, în zece episoade, în anul 2023.

(w882) Cireșarii

Sursă imagine: Cinemagia.ro

***

Duminică, 18 februarie, de la ora 20.00, TVR Cultural a transmis „La Strada” (Italia, 1954), un clasic regizat de Federico Fellini, cu Giulietta Masina, Anthony Quinn și Richard Basehart.

„La Strada” este considerat unul dintre filmele cu cel mai mare impact făcute vreodată, potrivit Institutului American de Film. Distins cu două premii Oscar (1957), pentru cel mai bun film străin și cel mai bun scenariu original, și Leul de Argint la Festivalul de Film de la Veneția pentru cel mai bun regizor, a fost filmul care l-a consacrat pe Federico Fellini între marii cineaști ai lumii.

(w882) La strada

Anthony Quinn, în „La Strada”. Sursa: imdb.com

(w882) La Strada

Giuletta Massina, în „La Strada”. Sursa: imdb.com

„La Strada” spune povestea naivei Gelsomina, jucată de Giuletta Massina, soția lui Fellini, care este vândută de familia ei lui Zampano (Anthony Quinn), un circar care își câștigă existența rupându-și lanțurile pe străzi. Gelsomina îl iubește pe Zampano, care se poartă foarte urât cu ea, iar când aceasta îl întâlnește pe Il Matto (Richard Basehart), un alt circar, care mergea pe sârmă,  începe să-și pună alegerile sub semnul întrebării.

(w882) La strada

Giulietta Massina și Richard Baseheart, în „La Strada”. Sursa: imdb.com

Inițial, Anthony Quinn nu a vrut să joace rolul lui Zampano. Abia după ce Quinn a petrecut o seară cu Ingrid Bergman, soțul ei, Roberto Rossellini, și Federico Fellini, urmărind filmul „I Vitelloni” (1953), regizat de Fellini, actorul a acceptat, potrivit imdb.com.

 

#TVRfilm