loader
Foto

Capodopera lui Fellini, „Opt și jumătate” (Italia, 1963), în 17 martie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

Între 11 și 17 martie, TVR Cultural a difuzat peliculele „Trei culori: Albastru” (Franța, 1993), „Ana” (România, 2014), „Campioana” (România, 1990) și „Opt și jumătate” (Italia, 1963).

 

Luni, 11 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească drama „Trei culori: Albastru” („Bleu”, Franța, 1993), prima peliculă din trilogia lui Krzysztof Kieślowski despre dragoste și destin, alături de „Alb” și „Roșu”. Trailer-ul dramei, aici.

Filmul spune povestea lui Julie, o femeie care își pierde soțul, pe Patrice, un compozitor celebru, și pe fetița lor, într-un accident de mașină. Inițial, femeia decide să se izoleze de toți cunoscuții și să fugă de fosta ei viață, în încercarea de a-și suprima durerea. Dar, pe străzile Parisului, este imposibil să eviți interacțiunile umane - așa îl reîntâlnește pe Olivier (Benoît Régent), asistentul soțului ei și un vechi prieten, care era îndrăgostit în secret de ea. El ar putea fi cheia prin care Julie să revină la viață, notează Rotten Tomatoes.

(w882) Albastru

Sursă imagine: imdb.com

Filmul a primit Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, precum și Premiul pentru interpretare feminină, trei premii César, Premiul Goya pentru cel mai bun film european și a primit trei nominalizări la Globurile de Aur.

Cadrele cu Binoche în Paris - mai ales în acest film - au devenit iconice pentru cinema, ca imaginile cu De Niro la New York, când aleargă sau rătăcește pe străzile din Paris, bea o cafea sau urcă scările blocului, imaginea ei este atât de familiară încât este o plăcere să o privești, chiar și în clipele când este vizibil în neregulă - ca atunci când ia pisica unui vecin în apartament, ca să-i omoare șoarecii”, scrie The Guardian, într-o cronică publicată la 30 de ani de la lansarea filmului.

(w882) Albastru

Sursă imagine: imdb.com

***

Joi, 14 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama românească „Ana” (2014), în regia lui Alexa Visarion. În rolurile principale: Răzvan Vasilescu, Mircea Albulescu, Dorina Lazăr, Dorel Vişan și Cristina Drăghici. Filmul i-a fost dedicat memoriei actorului Ștefan Iordache. Trailer-ul filmului este disponibil aici.

(w882) Ana

Sursă imagine: Captură video trailer „Ana” YouTube

Ana este povestea unui bărbat în pragul bătrâneţii, a unei tinere ajunsă prostituată în Italia şi a unui adolescent, toţi încercati de viaţă, care reuşesc să comunice.

Realitatea şi ficţiunea construiesc o stare specială în care trecutul, prezentul şi viitorul le invadează simultan existenţa. Într-un loc al aşteptării, pe malul unui lacul încă nepângărit de oameni, cei trei îşi intersectează amintirile în tensiunea grotescă a prezentului”, potrivit sinopsisului publicat pe site-ul Aarc.ro.

(w882) Ana

(w882) Ana

Sursă imagine: Captură video trailer „Ana” YouTube

Singurătatea este o temă majoră în creația mea, alături de ambiguitatea apelor umane și de degradarea ce ne amenință constant. Când eram tânăr, credeam că autoritatea înseamnă putere și că disciplina și ordinea înseamnă responsabilitate.

Acum, știu că dragostea poate să ne împlinească și artistul trebuie să îl caute necontenit pe omul care a fost cândva liber. „Ana” este un capitol din opera deschisă pe care o trăiesc și prin care mă mărturisesc”, spunea regizorul Visarion Alexa despre această dramă.

(w882) Ana

Sursă imagine: Captură video trailer „Ana” YouTube

****

Sâmbătă, 16 martie, de la ora 10.58, TVR Cultural difuzează filmul „Campioana” (România, 1990), în regia Elisabetei Bostan, cu Izabela Moldovan, Mircea Diaconu, Carmen Galin și Luminiţa Gheorghiu.

Corina are 10 ani şi visează să fie admisă la celebra şcoală de gimnastică de la Deva. După ce iniţial este respinsă, fetiţa reuşeşte, prin antrenament şi sacrificii, să treacă testul de admitere. Dar greul de-abia acum începe: curajoasă şi ambiţioasă, Corina vrea să-i demonstreze celei mai bune antrenoare din ţară, Lili Oprescu, că are stofă de campioană, potrivit sinopsisului.

„Este un film „fără probleme”, frumos colorat şi ambalat, în care se poate vedea foarte multă gimnastică, evoluţii la diverse aparate ale unor tinere speranţe ale gimnasticii româneşti, filmate cu sensibilitate şi montate cu simţ al suspensului. Senzaţia predominantă, totuşi, e aceea de produs prefabricat, destinat exportului: iată condiţiile minunate de muncă şi viaţă pe care le au gimnastele în România, ţara lui Dracula şi a Nadiei Comăneci! Dracula evident nu apare, în schimb apare un fel de micuţă Nadie, o fetiţă frumoasă şi talentată (în rolul campioanei Isabela Moldovan întotdeauna Elisabeta Bostan a ştiut să-şi aleagă copiii), o fetiţă de viitor, în fruntea unei distribuţii în care revedem, după o atât de lungă absenţă, o serie de actori binecunoscuţi marelui public, mulţi dintre ei acceptând să apară, practic, ca să facă figuraţie (Mircea Diaconu, Carmen Galin, Diana Lupescu, George Mihăiţă, Maria Ploae, Dinu Manolache, Luminiţa Gheorghiu, Petrică Nicolae, Ileana Popovici, Costel Constantin, Ileana-Stana Ionescu, Dorina Done, Aurel Giurumia...)”, nota Eugenia Vodă, într-o cronică publicată în 1991, în „România literară”, potrivit Aarc.ro.

(w882) Campioana

Sursă foto: Aarc.ro

****

Duminică, 17 martie, TVR Cultural îi invită pe cinefili la „Opt și jumătate” („8 1/2 - Otto e mezzo”, Italia, 1963), film semnat de Federico Fellini, cu o distribuție de excepție: Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale, Rossella Falk. Trailer-ul, aici.

„Opt și jumătate” a primit trei nominalizări la Oscar, obținând trofee pentru cel mai bun film străin și pentru decoruri.

(w882) Marcello M

Marcello Mastroianni și Anouk Aimée. Sursă: imdb.com

„Opt și jumătate”, film cu accente suprarealiste și de autobiografie (a lui Fellini), este considerat unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei, într-un clasament din 2012, al British Film Institute. Filmul a fost inclus și pe lista Ministerului Culturii din Italia cu „100 de filme care au schimbat memoria colectivă a țării între 1942 și 1978”.

Filmul spune povestea lui Guido Anselmi, un faimos regizor italian, care are un blocaj, în timp ce lucrează la cel mai recent film al său. Se retrage într-o stațiune balneară, în încercarea de a-și recăpăta liniștea, însă producătorul şi scenaristul filmului, dar şi soţia şi amanta lui i se alătură în scurt timp.

(w882) Claudia Ca

Claudia Cardinale. Sursă: imdb.com

Anselmi se refugiază atunci în propriile amintiri şi fantezii, iar evenimentele din lumea concretă se împletesc atât de firesc cu imaginile universului oniric, încât graniţa dintre vis şi realitate începe, treptat, să se şteargă.

(w882) Marcello M

Marcello Mastroianni. Sursă: imdb.com

 

#TVRfilm