loader
Foto

Drama „Codin”, premiată la Cannes, în 16 aprilie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

TVR Cultural a difuzat, în săptămâna 10-16 aprilie, partea a doua a dramei „Bărbierul din Siberia”, dramele românești „Codin” și „Drumul câinilor”, precum și „Prieteni fără grai”.

 

Luni, 10 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat cea de-a doua parte a dramei „Bărbierul din Siberia” (1998), regizat de Nikita Mihalkov.

În rolurile principale: Julia Ormond, Oleg Menşikov, Richard Harris.

(w882) Bărbierul

„Bărbierul din Siberia”. Sursă: imdb.com

În 1885, americanca Jane Callahan călătoreşte în Rusia, ca asistentă a excentricului inginer Douglas McCracken, inventatorul unui dispozitiv de tăiat copaci, pentru construcţia căruia încearcă să obţină sprijinul financiar al Marelui Duce. În timpul acestei călătorii pline de neprevăzut, Jane îl cunoaşte pe tânărul ofiţer Andrei Tolstoi, cu care împărtăşeşte pasiunea pentru muzica de operă. În peisaj intervine și puternicul general Radlov, de asemenea fermecat de Jane Callahan.

Jane și Andrei se îndrăgostesc, iar pasiunea lor va avea consecinţe dramatice pentru vieţile amândurora.

Filmul a fost proiectat la Festivalul de la Cannes, în 1999, în afara competiției.

(w882) Bărbierul

„Bărbierul din Siberia”. Sursă: imdb.com

Joi, 13 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural a transmis drama românească „Drumul câinilor” (1992), în regia lui Laurențiu Damian.

Cu: Olga Tudorache, George Alexandru, Dan Condurache, Luminiţa Gheorghiu, Valentin Uritescu, Mircea Albulescu.

Filmul a primit premiul pentru cea mai bună ecranizare - Laurențiu Damian și premiul pentru interpretare - Olga Tudorache, în cadrul Premiilor Uniunii Cineaștilor din România, în 1992.

Într-un sat ardelenesc din anii ’50, o văduvă de război care a pierdut cinci copii e izolată între suferinţă şi coşmar. Unul dintre fiii rămaşi, ofiţer de Securitate, dă foc bisericii satului, fiindcă preotul Octavian a ascuns un „duşman al poporului”. Însă, chiar în casa mamei îl află pe fratele său, legionarul îndoctrinat, este descrierea filmului făcută de Tudor Caranfil, în lucrarea „Dicţionar universal de filme” (2008, ed. Litera).

(w882) Drumul câ

Istoria acestui film despre istorie ar fi arătat cu totul altfel daca el s-ar fi născut „la vremea lui”. Adică atunci când anumite dosare s-au deschis prudent și oportunist, scoțând la iveală pentru scurt timp întâmplări pe cât de adevărate, pe atât de greu de crezut datorită caracterului lor cutremurător. Realitatea anilor '50, însemnați în memoria(lul) nației sub sintagma „obsedantul deceniu”, făcea din astfel de întâmplări tragice un titlu de sinistră glorie revoluționară. Confruntarea absurdă, nimicitoare dintre frații aflați de o parte și de alta a baricadei reprezenta, în jalnica opinie a promotorilor ei, un element de purificare. Se urmărea pervertirea ireversibilă a esenței morale definitorie pentru un întreg popor: bunul simț, moderația, credința în cinste și în legile sacre ale omeniei. Într-un cuvânt: în Dumnezeu.

Inspirat din asemenea stări de lucruri, romanul lui Ion Lăncrănjan a fost recomandat de către reprezentanții puterii, iar ulterior respins de către aceiași purtători ai capriciilor ideologice”, nota Bogdan Burileanu, într-o cronică publicată în revista „Noul Cinema”, în anul 1992.

(w882) Drumul câ

Sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 11.00, TVR Cultural a difuzat, pentru tinerii telespectatori, filmul de aventuri „Prieteni fără grai” (1969), regizat de Paul Fritz Nemeth și Gheorghe Turcu.

Cu: Tony Kramreither, Dorin Dron, George Mihăiţă, Ernest Maftei, Draga Olteanu-Matei.

Alex şi Carlo s-au cunoscut în timp ce erau în închisoare şi au rămas prieteni. Când Carlo îşi vizitează prietenul, în mintea celor doi se înfiripă un plan: să-l omoare pe Vincent, fratele soţiei lui Alex, şi pe cei doi copii ai săi (Johny şi Dana), pentru a pune mâna pe averea acestuia. Planul lor pare să funcţioneze: Vincent suferă un „accident” de maşină, iar Johny, urmărit de cei doi bărbaţi, cade de pe un deal în râul din apropiere. Singura piedică în faţa îmbogăţirii lor rămâne Dana, care are doar câteva luni, omorârea micuţei devenind o simplă formalitate. Lucrurile nu vor sta însă chiar aşa, pentru că viaţa băiatului este salvată de doi câini, care ulterior o vor ajuta și pe micuţă.

(w882) Prieteni f

Sursă: cinemagia.ro

Duminică, 16 aprilie, de la ora 20.45, TVR Cultural a difuzat drama „Codin” (1963), în regia lui Henri Colpi, avându-i în distribuție pe Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu și Françoise Brion.

„Codin” a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, semnat de Yves Jamiaque şi Dumitru Carabăţ, la Festivalul de Film de la Cannes, în anul 1963.

Filmul este o ecranizare a romanului omonim de Panait Istrati, publicat în anul 1925. Venit în 1900 cu mama sa în Comorofca, mahala rău-famată a Brăilei, micul Adrian Zografi îl cunoaşte pe Codin, un bărbat care a înspăimântat întreg cartierul, după ce a făcut puşcărie pentru omucidere, dar căruia epidemia de holeră îi va dezvălui forţa morală. Prin ochii bătăuşului, copilul descoperă nedreptăţile sociale şi economice din perspectiva unui adult, într-o lume pestriţă şi înclinată către violenţă.

(w882) Codin

Sursă imagine: aarc.ro

 

#TVRfilm