loader
Foto

„Hoți de biciclete”, unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor, în 8 octombrie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

În prima săptămână din luna octombrie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor filme spectaculoase și emoționante, precum „Lili Marleen”, „Grindul Șacalilor” și „Hoți de biciclete”. Pentru cei mici, a pregătit îndrăgita poveste „Maria Mirabela”. Cinefilii sunt invitați la o noapte albă sâmbătă, 7 octombrie, la filmele lui Alexandru Solomon.

 

Luni, 2 octombrie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Lili Marleen” (Germania, 1981), în regia lui Rainer Werner Fassbinder, cu Hanna Schygulla, Giancarlo Giannini și Mel Ferrer în rolurile principale.

(w882) Lili Marle

Sursă foto: imdb.com

În 1938, Willie, o cântăreaţă germană dornică de afirmare, se îndrăgosteşte de Robert, un tânăr dirijor evreu. Cei doi îşi trăiesc idila în Elveţia, unde familia înstărită a lui Robert face parte dintr-o reţea anti-nazistă care ajută evreii să fugă din Germania. Temându-se că relaţia cu Willie i-ar putea dăuna fiului său, tatăl lui Robert aranjează deportarea tinerei.

Întoarsă în Germania, Willie ajunge sub protecţia unui ofiţer nazist care o ajută să-şi lanseze cariera muzicală. Cântecul ei, „Lili Marleen”, preferatul soldaţilor germani, o face bogată şi celebră. Robert, pe care ea nu l-a uitat, intră clandestin în Germania şi încearcă s-o recruteze în reţeaua lui, dar este prins de Gestapo, punându-i pe amândoi într-o situaţie disperată”, este sinopsisul filmului.

(w882) Lili

Sursă foto: imdb.com

Filmul poartă numele unei celebre melodii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial - „Lili Marleen”, interpretată de Lale Andersen. Cântecul a fost înregistrat în 1939 și spune povestea unui soldat aflat la război, care își amintește despre fata pe care o îndrăgea, Lili Marleen.

Versurile îi aparțin unui poet german pe nume Hans Leip, care le-a scris în timpul Primului Război Mondial.

Cântecul a devenit celebru atât în rândurile soldaților naziști, cât și în rândul celor din coaliția anti-hitleristă, mai ales după ce cântecul a fost înregistrat și în interpretarea celebrei Marlene Dietrich, care trăia în exil în America.

(w882) Lili Marle

Sursă foto: imdb.com

 

Joi, 5 octombrie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama „Grindul Șacalilor”, „o comedie romantică, despre o comedie romantică despre iubirea la vârsta a doua”, din 2021, în regia lui Nap Toader, cu Gabriel Spahiu, Mihaela Sârbu și Dragoș Olaru.

(w882) Grindul Ș

Sursă foto: Aarc.ro

Scenariul este semnat de Nap Toader, Doina Ruști și Adriana Matcovschi.

Toni (Gabriel Spahiu), cărând o barcă cu pânze, și Simina (Mihaela Sârbu), pe bicicletă, se întâlnesc întâmplător și decid să continue călătoria împreună, prin Delta Dunării. În peisaj apare Oake (Dragoș Olaru), un prieten singuratic. Un road movie romantic și dramatic”, notează Aarc.ro.

(w882) Grindul Ș

Sursă foto: Facebook „Grindul Șacalilor / Wetland of the Jackals”

(w882) Grindul Ș

Sursă foto: Facebook „Grindul Șacalilor / Wetland of the Jackals”

Sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 11.00, TVR Cultural le-a adus tinerilor telespectatori îndrăgitul film „Maria Mirabela”, în regia lui Ion Popescu Gopo (1983), cu Medeea Marinescu și Gilda Manolescu.

Maria şi Mirabela, două fetiţe, sunt antrenate într-o călătorie fantastică în care vor întâlni zâne, licurici, broscuţe, omizi şi vor avea parte de numeroase aventuri.

Voci: Anda Călăgăreanu - broscoiul Oache, Mihai Constantinescu - licuriciul Scăpărici, Alexandrina Halic - fluturele Omide, Dem Rădulescu - regele omizilor.

În rolul lui Moș Timp - Ion Popescu Gopo.

Urmăriți mai jos un promo de acum opt ani:

 

Sâmbătă seară, de la ora 20.30, TVR Cultural i-a invitat pe cinefili la „Noaptea albă a filmului românesc”, cu filmele lui Alexandru Solomon: „Cold Waves - Război pe calea undelor”, „Marele jaf comunist”, „Kapitalism - rețeta noastră secretă”, „Ouăle lui Tarzan”, „Arsenie. Viața de apoi”, „România: Patru patrii”, „Franzela exilului”, „Viață de câine” și „Cameleonul”.

CITIȚI ȘI: DOCUMENTARELE SEMNATE DE ALEXANDRU SOLOMON DESCHID UN NOU SEZON „NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC”, LA TVR

Duminică, 8 octombrie, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat drama italiană clasică „Hoți de biciclete” („Ladri di biciclette”, 1948), în regia lui Vittorio de Sica, cu Lamberto Maggiorani și Enzo Staiola.

(w882) Hoți de b

Sursă foto: imdb.com

„Hoți de biciclete” este considerat unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. În 1950, pelicula a fost răsplătită cu Premiile Oscar și Globul de Aur, pentru cel mai bun film străin, a primit și un BAFTA, precum și o nominalizare la Oscar și pentru cel mai bun scenariu.

(w882) Hoți de b

Sursă foto: imdb.com

În Roma de după cel de-Al Doilea Război Mondial, Antonio, un tată sărac, își caută bicicleta furată, fără de care își va pierde locul de muncă ce urma să fie salvarea familiei sale. Trailer-ul filmului, aici.

(w882) Hoți de b

Sursă foto: imdb.com

„Un muncitor n-are nici un ban. I se oferă o slujbă: să lipească afişe. Îi trebuie o bicicletă. Nevasta lui îşi vinde perdelele. El cumpără bicicleta, dar i se fură. Suntem în faţa unei scriituri vizuale, a unui aparat de filmat care înregistrează un mecanism sufletesc comparabil celui întâlnit la Gogol, când acesta construieşte o întreagă dramă în jurul unei anecdote neînsemnate”, nota Jean Cocteau, în 1949.

(w882) Hoți de b

Sursă foto: imdb.com

 

#TVRfilm