loader
Foto

Explozia

România, 1972

duminică, 30 iunie 2024
 TVR2   ora 20:00

 

 

Regia: Mircea Drăgan

Scenariul: Ioan Grigorescu

Cu: Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Draga Olteanu-Matei, Florin Piersic

Dramă. Film inspirat dintr-un fapt real. Prin întâmplările şi personajele imaginate, realizatorii filmului doresc să aducă un omagiu tuturor eroilor care trăiesc printre noi.

La căpitănia portului Galaţi se recepţionează apeluri neclare prin care nava Poseidon, sub pavilion panamez, semnalează faptul că sala maşinilor este cuprinsă de un incendiu. Membrii echipajului, în panică, se aruncă în valurile Dunării şi, la sosirea şalupei căpităniei, vasul era deja abandonat şi incendiul se extinsese. Încărcătura vasului formată din îngrăşăminte era dinamită curată; se putea declanşa o adevărată catastrofă şi totul pe o rază de 10 kilometri putea fi distrus.

„Regizorul a ştiut să confere filmului său spectaculosul necesar (şi era firesc să existe un asemenea spectaculos într-un film care descrie lupta cu o asemenea explozie). Important este că latura spectaculoasă nu este gratuită şi mai ales nu impietează asupra omenescului (...). Un film viu, dinamic, tensionat, şi datorită unei imagini ce vibrează la dramă şi reuşeşte s-o redea într-o exprimare plastică concentrată, cu momente de certă virtuozitate, cu un înalt profesionalism (...). Un film realizat cu sârg şi trudă, ce merită să fie consemnat ca una dintre producţiile româneşti contemporane, demne de interes.” - Alexandru Racoviceanu.

„90 de minute de suspens într-o luptă ce pare inegală, dar pe care oamenii vor trebui s-o câştige”. -​Ioan Grigorescu.

* 1972 - ACIN - Premiile speciale ale juriului - Mircea Drăgan, pentru scenariu – Ioan Grigorescu, interpretare masculină - Gheorghe Dinică;

* 1973 - Moscova - Diploma juriului;

* 1973 - Cartagena (Spania) - Premiul „Fero Cabo de Palos de oro”;

* 1973 - Odessa - Medalia de aur.

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP).

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

 

#TVRfilm