loader
Foto

A fost sau n-a fost

Noaptea albă a filmului românesc

duminică, 07 aprilie 2024
 TVR Cultural   ora 03:15

 

 

2006

Regia: Corneliu Porumboiu

Distribuţie: Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Sapdaru, Mirela Cioabă, Luminița Gheorghiu, Cristina Ciofu, Lucian Iftime

Comedie/dramăÎntreaga țară a privit în direct la televizor cum mulțimi furioase l-au determinat pe dictatorul Nicolar Ceaușescu să părăsească Bucureștiul într-un elicopter. Într-un orășel liniștit la est de capitală, la 16 ani de la această dată istorică, Virgil Jderescu (Teodor Corban), patronul unui post TV local are doi invitați pentru a-și împărtăși amintirile gloriei lor de revoluționari. Unul este Emanoil Pișcoci (Mircea Andreescu), un bătrân pensionar care joca uneori rolul lui Moș Crăciun, iar celălalt Tiberiu Mănescu (Ion Sapdaru), un profesor de istorie care tocmai și-a plătit datoriile pe băutură cu întreg salariul. Alături de Pișcoci și de Mănescu, el vrea să răspundă la o întrebare: „A fost sau n-a fost revoluție în orașul lor?”.

Filmul regizat de Corneliu Porumboiu a fost multiplu premiat la Galele Gopo și recompensat cu Caméra d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția din 2006.

 

* Acest program este interzis copiilor sub 12 ani (12).

 

 

 

#TVRfilm