loader
Foto

„Hoţul de orhidee", cu Meryl Streep și Nicolas Cage, Filmul de Artă de la TVR2

  TVR.RO  

La TVR2 și pe TVR+, pe 14 mai de la ora 22.35, Filmul de Artă a fost „Hoţul de orhidee", care a câștigat în urmă cu peste 20 de ani trofee la Galele Premiilor Oscar, BAFTA și Globurile de Aur. În distribuție, alături de Nicolas Cage, Meryl Streep și Chris Cooper, apar Tilda Swinton și Brian Cox.

 

Charlie Kaufman este scenaristul care a câștigat Oscarul prin colaborarea cu Michel Gondry, regizorul filmului Eternal Sunshine of the Spotless Mind/ Strălucirea eternă a minții neprihănite. Kaufman a mai scris scenariile de la Being John Malkovich/ În mintea lui John Malkovich și I'm thinking of ending things/ Mă gândesc să-i pun capăt (film pe care l-a și regizat, în 2020).

Spike Jonze a filmat numeroase videoclipuri muzicale și seriale tv, filme documentare, spectacole de divertisment și stand-up. Din filmografia de lungmetraje amintim Being John Malkovich/ În mintea lui John Malkovich și Her. Jonze a primit în 2014 Oscarul și Globul de Aur pentru scenariul la Her și premiul Grammy pentru videoclipul din 2002 cu Fatboy Slim.

(w882) Cu cartea

În filmul din 14 mai de la TVR2, descoperim cum, după succesul cu „În mintea lui John Malkovich", scenaristul Charlie Kaufman este într-o mare încurcătură: nu găseşte o idee salvatoare pentru noul său scenariu. Venită pe neaşteptate, oferta de a adapta romanul lui Susan Orlean Hoţul de orhidee, povestea adevărată a unui horticultor fanatic, i se pare atrăgătoare. Însă planurile lui Charlie întâmpină un obstacol major: fratele său geamăn, Donald, se instalează în casa lui, hotărât să devină și el un scriitor de succes.

(w882) Maggie Nic

(w882) Tilda

Regizorul Spike Jonze a ales actori de primă mână pentru această comedie în care și-au făcut loc însă și angoasele ori momentele emoționante: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Brian Cox, Maggie Gyllenhaal.

(w882) Meryl

Pe scenaristul real al filmului, Charlie Kaufman, îl interpretează Nicolas Cage, iar pe autoarea cărții Hoțul de orhidee, Susan Orlean, o joacă Meryl Streep.

Nicolas Cage a trebuit să apară în multe scene jucând doi oameni, cu două personalități diferite, pentru că o mare parte a filmului este concentrată pe relația dintre cei doi frați gemeni Kaufman. Nicolas Cage spunea într-un interviu pentru People, citat de slashfilm.com, că rolurile din Hoțul de orhidee nu i-au fost clare de la începutul proiectului, ceea ce actorul crede că a fost „un lucru bun": Nu-mi plac filmele care-mi răspund la prea multe întrebări. Îmi place să rămân un pic derutat. Dar ce m-a frustrat a fost să trec de la Charlie la Donald și înapoi la Charlie. Pur și simplu îmi venea să urlu și, de fapt, chiar am urlat.

(w882) Dublu rol

Când îl interpreta pe Charlie, Nicolas Cage trebuia să fie timid și introvertit, în timp ce pentru Donald devenea exuberant. Cage îi joacă pe amândoi într-un mod care le subliniază particularitățile, dar le arată și partea umană, scrie slashfilm.com.
(w882) Brian Bar
Cu peste 200 de roluri în film, Brian Cox a cunoscut în ultimii ani faima internațională cu serialul Succesiunea, distins cu zeci de premii Emmy, BAFTA și Globurile de Aur, din 2018 până astăzi, unde Cox interpretează rolul Logan Roy. În Hoțul de orhidee, îl descoperim într-un rol secundar.
(w882) Brian Cox
Susan Orlean este publicistă la The New Yorker și autoare de romane, între care, pe lângă această carte aflată în centrul scenariului filmului la care ne referim, se află și The Library Book.
***
Adaptation - 2002, regia: Spike Jonze

* Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (Chris Cooper), alte trei nominalizări la premiile Oscar – pentru actor în rol principal (Nicolas Cage), actriţă în rol secundar (Meryl Streep) şi pentru scenariu

* Marele Premiu al Juriului – Festivalul de Film de la Berlin 2003

* Două premii Globul de Aur – pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Meryl Streep) şi cel mai bun actor într-un rol secundar (Chris Cooper)

* Premiul BAFTA pentru scenariu

(w882) Chris C

***

Surse: program TVR,  imdb.com, slashfilm.com

Credite foto: imdb.com - Columbia Pictures

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR aflați aici.

 

#TVRfilm