loader
Foto

„Filip cel bun” și „Berliner" sau ce s-a schimbat în România într-o jumătate de secol

  TVR.RO  

„Duminica filmului românesc" de la TVR2 v-a propus pe 21 mai, de la ora 13.00 „Filip cel bun” și de la ora 20.00 „Berliner", regizate de Dan Pița în 1974, respectiv de Marian Crișan în 2020.

 

Filip cel bun 1974

TVR2, TVR+, ora 13.00

În această dramă regizată de Dan Pița, protagonistul Filip pică examenul la facultatea la care tatăl lui ţinea să-l vadă intrat. După ce află că părintele său, constructor la Reşiţa în anii '50, a fugit de pe șantier, băiatul încearcă să elucideze misterul biografiei acestuia şi, totodată, să-şi găsească propriul drum în viaţă.

Scenariul îi aparține lui Constantin Stoiciu, scriitor și scenarist care la scurt timp, în 1981, a emigrat în Canada.

(w882) filip cel

În sfârşit, slavă Domnului, un dialog firesc şi suculent. În sfârşit, oamenii nu se simt jigniţi dacă vorbesc precum oamenii. Şi n-avem de-a face cu unul şleampăt, clăpăug, mediocru, tern, ci cu unul încărcat de poezie, de lacrimi şi miracol. (...) Măreţia nu a fost niciodată privilegiul absolut al regilor şi al generalilor. (Teodor Mazilu, „Filip cel bun” – Soclul de marmură al persoanajelor simple, Cinema, nr.10/ 1976 - apud aarc.ro)

Iar Ecaterina Oproiu scria: Filip cel bun poate fi socotit și un Filip cel mare.

Mircea Diaconu, Draga Olteanu Matei, George Constantin, Ileana Popovici, Vasile Nițulescu, Lazăr Vrabie, Gheorghe Dinică, Florina Luican fac parte din distribuția acestui film, primul lungmetraj realizat independent de directorul de imagine Florin Mihăilescu.
(w500) Ileana Pop

Actrița și realizatoarea de televiziune Ileana Popovici s-a ocupat, ca regizor muzical, de filme precum Filip cel bun, Revanșa, Nea Mărin miliardar.

Premii ale filmului:

1975 - ACIN - Premiile pentru imagine şi interpretare feminină (Draga Olteanu)
1977 - Festivalul de Film de la Costineşti - Premiul de interpretare masculină (Mircea Diaconu)

(w500) Filip cel

***

Berliner 2020

TVR2, ora 20.00

Viorel, un tractorist liniștit și cumsecade dintr-un orășel din vestul României, se întâlnește cu Mocanu, un politician aflat în campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, care rămâne blocat în provincie, după defectarea autoturismului. Mocanu este găzduit în casa lui Viorel, iar politicianul își va continua campania în micul oraș unde pune la cale un plan cameleonic.

Regizorul Marian Crișan a spus despre filmul său, citat de aarc.ro: Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci când se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetățenii sunt atrași, manipulați și apoi uitați din nou până la următoarele alegeri. Se întâmplă pretutindeni, desigur, dar pe mine m-a interesat să observ alegerile într-un orășel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre  locurile unde, după cum ne amintim, și „morții pot să voteze”(…) Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul, care ne spun ce să mâncăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să gândim, cu cine să votăm. (...) Berliner este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta.

Premiul pentru cel mai bun producător al anului a fost primit de Anca Puiu și Marian Crișan, pentru acest film, la IPIFF 2022 (Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți).

(w882) Berliner

Dana Medar a notat, conform aarc.ro: Regizorul și scenaristul Marian Crișan ... mărturisește că l-a avut în minte pe Ion Sapdaru pentru partitura lui Mocanu. Crișan a vrut să filmeze la Salonta, pentru că este orașul lui natal, și a fost ajutat de toată suflarea, iar mulți actori sunt de la Teatrul Regina Maria din Oradea.

În comedia lui Crișan joacă Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociş, Ioana Chițu. Scenariști au fost Gabriel Andronache și Marian Crișan. Titlul filmului este inspirat de afirmația „Ich bin ein Berliner”, pe care președintele SUA John F. Kennedy a spus-o în 1963, în timpul unei vizite la Berlin. Pentru rolul său din Berliner, Maria Junghietu a fost nominalizată în 2022 la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

(w882) Berliner

Imaginea a fost realizată de Oleg Mutu, experimentatul și multipremiatul în ultimii 20 de ani director de imagine și producător, originar din Republica Moldova.

***

Credite foto: Arhiva TVR, aarc.ro

Surse: Program TVR, aarc.ro

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

 

#TVRfilm