loader
Foto

Fericit ca o pisică

 TVR2 

Știți când a început povestea de prietenie dintre om și pisică? A fost oare în Mesopotamia, unde pisicile aveau rolul de a păzi recoltele de posibilii dușmani rozători? Sau poate egiptenii sunt primii care le-au domesticit, pentru că, la rândul lor, le foloseau pentru pază, în călătoriilor lor cu bărcile pe Nil. Dar tot ei le atribuiau și calități magice, asociindu-le cu zeități ca Bastet sau Isis.

 

Pisica domestică nu vine din Egipt, așa cum s-ar putea crede dacă luăm în considerare picturile din mileniul IV î. Hr. Descoperiri recente indică faptul că primele interacțiuni ale omului cu pisica ar fi avut loc în Cipru. Potrivit National Geographic, în situl neolitic Shillourokambos au fost găsite rămășițele unei pisici alături de un schelet uman, iar vechimea lor este de 9.500 de ani.

Jean-Denis Vigne, arheolog la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris, spunea că această înmormântare comună este o indicație clară a apropierii dintre om și pisică și că scheletul acesteia este cel mai vechi cunoscut până acum.

Animale misterioase, pisicile au continuat să fascineze lumea. Sunt libere, sălbatice, independente, par permanent fericite și ascund încă taine pe care oamenii sunt curioși să le cerceteze.

Începând cu mumiile egiptene și până la pisicile vedete de pe reţelele de socializare, documentarul ”Fericit ca o pisică” (Heureux comme un chat, Franţa 2021), realizat de Stéphane Krausz, explorează relaţia noastră privilegiată cu drăgălaşele feline şi încearcă să pătrundă secretul fericirii lor molipsitoare.

Miercuri, 23 octombrie, de la ora 20, documentarul este programat la TVR 2 și online pe TVR+.

Info: nationalgeographic.com

Foto: Nathan-Osman via Pixabay

 

 

#TVRfilm