loader
Foto

„Este opera cu care începe cu adevărat cariera mea artistică” - „Nabucco”, de G. Verdi

 TVR1 

Este spectacolul perfect pentru oricine a depăşit toate obstacolele, după o perioadă critică. Seria inedită în care renumitul tenor Ramon Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public a continuat la TVR 1, sâmbătă, 24.06, ora 15.30. Povestea operei „Nabucco”, în episodul 20 „Unora le place opera”.

 

Datorită operei „Nabucco”, Giuseppe Verdi a devenit un compozitor renumit şi este prima lucrare în care stilul său este recognoscibil. Am descoperit în episodul 20 al documentarului „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) de ce celelalte opere ale lui Verdi nu ar fi existat fără „Nabucco”... Sâmbătă, 24 iunie, de la 15.30, la TVR 1, a continuat seria documentară inedită în care renumitul tenor Ramon Gener, cu un entuziasm debordant, aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor.

(w882)

(w882)

Am călătorit la Valencia, unde „Nabucco” a fost pusă în scenă la Palau de les Arts Reina Sofia. Aici am asistat la una dintre repetițiile corului guvernului valencian și am ajuns să înțelegem de ce corul este atât de important în această operă. În același timp, Ramón Gener ne-a oferit ocazia de a-i cunoaşte pe baritonul Ambrogio Maestri și pe soprana Anna Pirozzi, care ne-au vorbit despre Nabucco și Abigail, mai exact, despre rolurile lor din această operă.

(w882)

(w882)

Printre altele, în „Nabucco”, Verdi atinge un subiect care va deveni o temă centrală de-a lungul carierei sale, cea a relațiilor părinte-copil. În cazul operei „Nabucco”, povestea se concentrează pe relația dintre un tată și o fiică. Astfel că, în documentarul difuzat de TVR 1, am ascultat câteva mărturii ale unor tați și fiice, care ne-au povestit despre experiențele lor și au încercat să ne convingă că există cu adevărat sintagma „fetele lui tati”.

(w882)

(w882)

Ținând cont de Giuseppina Strepponi, cântăreața care și-a pierdut vocea la lansarea operei „Nabucco”,  Ramón Gener ne-a invitat să fim părtaşi la un experiment cu ajutorul doctorului Pedro Clarós, astfel că ne-am „strecurat” în adâncimile laringelui pentru o privire de aproape asupra corzilor vocale. Acest mușchi este atât de venerat și protejat de cântăreții lirici, dar și atât de temut... iar noi am văzut cum sunt și cum funcționează corzile vocale.

(w882)

(w882)

(w882)

Am ascultat, de asemenea, într-un mod cu totul special marele hit al aceastei opere: „Va pensiero”, refrenul cântat de poporul evreu atunci când își aminteşte de patria sa, un cântec care, în Italia acelei vremi, a avut un impact uriaș.

(w882)

(w882)

Verdi a compus „Nabucco” într-un moment dificil al vieţii sale; de aceea „Nabucco” este spectacolul perfect pentru oricine a depăşit toate obstacolele după o perioadă critică.

(w882)

Despre opera „Nabucco”

„Nabucco” (Nabucco - prescurtare pentru Nabucodonosor) este o operă în limba italiană în patru acte, compusă în 1841 de Giuseppe Verdi, pe un libret italian de Temistocle Solera. Libretul se bazează pe cărțile biblice din 2 Regi, Ieremia, Plângeri și Daniel și pe piesa de teatru din 1836, semnată de Auguste Anicet-Bourgeois și Francis Cornu, conform wikipedia.org. Pe numele său original „Nabucodonosor”, opera a fost interpretată pentru prima dată la Scala din Milano, pe 9 martie 1842.

„Aceasta este opera cu care începe cu adevărat cariera mea artistică. Și, deși am avut multe dificultăți de luptat, este sigur că Nabucco s-a născut sub o stea norocoasă”, a comentat la acea vreme compozitorul Giuseppe Verdi.

Opera urmărește situația evreilor, pe măsură ce sunt asaltați, cuceriți și ulterior exilați din patria lor de către regele babilonian Nabucco (Nabucodonosor al II-lea). Evenimentele istorice sunt folosite drept background pentru a pune în scenă un complot romantic și politic. Cel mai cunoscut fragment din operă este „Corul sclavilor evrei”.

Nabucco este prescurtarea numelui împăratului chaldeean al Babilonului Nabucodonosor al II-lea, care a trăit și domnit în jurul anului 600 î.Hr.

Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal Nabucco, care-l face chiar să se autoproclame drept Dumnezeu unic, dar este și pedepsit cu pierderea minților. Spre sfârșitul operei, el își revine însă, adoptă credința în Iehova, Dumnezeul evreilor, și îi eliberează pe evrei din robie.

(w882)

(w882)

(w882)

Despre seria „Unora le place opera”, difuzată de TVR 1

Sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public. Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre.

(w882)

Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp! Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, sâmbăta, de la 15.30.

 

#TVRfilm