În săptămâna 14-18 august, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor documentare despre personalități marcante ale societății românești, precum principesa Olga Sturdza, Sorina Bălănescu, critic de teatru, dr. Diana Cimpoeșu, șefa secției UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență din Iași, și tenorul Andrei Fermeșanu, managerul interimar al Operei Române din Iași.
Luni, 14 august, de la ora 20.30, TVR Cultural a difuzat documentarul „Sorina Bălănescu, spectacolul vieții”, despre cunoscuta filologă și critic de teatru din Iași, realizat de Andreea Știliuc.
Sorina Bălănescu s-a îndrăgostit de teatru în copilărie, părinții săi fiind actori ai Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași - Virginia Bălănescu și Constantin Cadeschi. Cunoscut istoric literar și critic de teatru, Bălănescu este autoarea a numeroase studii, eseuri, articole de teoria şi istoria teatrului.
În 2018, a obţinut din partea UNITER premiul pentru întreaga activitate. A predat la Catedra de Slavistică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. De asemenea, este profesoară emerită a Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu".
Marți, 15 august, de la ora 19.00, TVR Cultural a transmis documentarul „TELE-viziunea mea - Preotul Constantin Sturzu”, realizat de Horia Gumeni.
Documentarul își propune să răspundă la întrebarea „Cum ne apropiem de Dumnezeu?”, oferindu-le telespectatorilor un mic îndreptar în șapte pași, oferit de preotul Constantin Sturzu.
Miercuri, 16 august, de la ora 20.30, TVR Cultural a difuzat documentarul „TELE-viziunea mea, cu prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu”, realizat de Gabriela Baiardi.
Documentarul vorbește despre dr. Diana Cimpoeșu, șefa secției UPU-SMURD, din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. „Este prima profesoară de medicină de urgenţă din România şi prima conducătoare de doctorat în această disciplină. Cu ea a început medicina de urgenţă în Moldova, iar primele misiuni cu elicopterul le-a făcut încă din 1997, adică înainte să existe SMURD în această parte de ţară.
Face și astăzi gărzi la elicopter, pentru că ştie ce preţ are exemplul personal. Uneori, plânge după pacienţii pe care nu-i poate salva, ţine minte şi acum prima resuscitare, iar telefonul a devenit un accesoriu obligatoriu. E tare mândră de echipa ei de salvatori. În tot ce face, în toate misiunile, îl are pe Dumnezeu în gând”, este prezentarea documentarului.
Joi, 17 august, de la ora 20.30, TVR Cultural a transmis documentarul „TELE-viziunea mea - Pe urmele principesei Olga Sturdza”, realizat de Maria Florea. Ghidul telespectatorilor în cunoașterea Olgăi Sturdza a fost nepotul ei, prințul Dimitrie Sturdza.
Asistența socială în România este strâns legată de numele principesei Olga Sturdza. Între 1917 si 1935, a înființat 117 orfelinate, unde au fost adăpostiți, îngrijiți și școlarizați 380.000 de copii orfani, ai căror părinți au fost uciși în Primul Război Mondial. Mulți dintre acești orfani au fost sprijiniți financiar până la terminarea facultății.
Olga Sturdza, descendentă din familia Mavrocordat și născută la Popești, județul Iași, a fost căsătoriă cu un nepot al domnitorului Vodă Mihail Sturdza și a avut doi băieți. Un caracter puternic, implicată în multe acțiuni caritabile, a construit școli și grădinițe în cartierele sărace ale Iașului și a făcut donații artiștilor și instituțiilor de cultură. După 1947, comuniștii au băgat-o la închisoare timp de nouă luni, pentru că ar fi vândut lemne de pe moșia pe care i-au confiscat-o. A reușit să plece în Franța în 1957. A murit în 1971.
Vineri, 18 august, de la 20.30, TVR Cultural a difuzat documentarul „TELE-viziunea mea, cu Andrei Fermeșanu”, realizat de Carmen Olaru.
În acest documentar, telespectatorii află, cu ajutorul tenorului Andrei Fermeșanu, managerul interimar al Operei Naționale Române din Iași, cum se pregătește un spectacol de operă, care este drumul unei producţii de la prima repetiţie până la premieră, cine sunt actorii văzuţi şi nevăzuţi și cum sunt primite aplauzele la finalul unui spectacol.