sâmbătă, 12 iulie 2025 16:30
Documentar Tvr Ce setări ai folosit?
Ce setări ai folosit ?este întrebarea la care fotograful Vlad Eftenie nu răspunde niciodată. Fotografia devine un instrument de educație vizuală.
In ultimii ani au loc tot mai multe întălniri între fotografii experimentati și pasionații începători, trecând granița unor simple dezbateri, impunându-se ca un forum al descifrării sentimentelor și conceptualizării vizuale a realității.
Trăim într-o lume în care fotografiile au ajuns să fie aproape de nenumarat.
Nici cele mai puternice calculatoare din lume si cu atat mai mult statisticile nu pot număra căte fotografii se fac in fiecare zi.Iar fotogramele nu seamana una cu alta.
Documentarul F este dedicat fotografiei și manipulării ei
.
Producător Elena Dinu
sâmbătă, 12 iulie 2025 18:00
Documentar Henri Rousseau-apariţia artei moderne (Le Douanier Rousseau ou l’éclosion moderne, Franţa, 2016)
Regia: Nicolas Autheman
Henri Rousseau a început să picteze la Paris după 1880, la vârsta de 40 de ani; până atunci fusese vameş. A fost un autodidact, prieten cu poetul Apollinaire şi cu pictorii Robert Delaunay şi Pablo Picasso-care i-au recunoscut geniul artistic. Cu toate acestea, în timpul vieţii nu cunoaşte gloria. El îi opune impresionismului arta naivă; dar creaţia sa va depăşi cu mult granițele artei naive, stilul său fiind caracterizat prin originalitate, modernism, fantezie şi visare va avea o influenţă decisivă asupra artei moderne.
Redactor: Gabriela Onea
sâmbătă, 12 iulie 2025 19:00
Documentar
SCRIITORII ANILOR 80
Producător: Ruxandra Ţuchel
sâmbătă, 12 iulie 2025 20:00
Documentar (Milan Kundera, from the Joke to Insignificance, Cehia, 2021)
Regia: Miloslav Šmídmajer
Cu: Antoine Gallimard, Bernard-Henri Lévy, Yasmina Reza, Jean Claude Carriere
Unicul documentar despre renumitul scriitor francez de origine cehă, plecat dintre noi acum un an.
Autorul încearcă să găsească răspunsuri la diverse întrebări: de ce au avut atâta succes cărţile lui Milan Kundera în întreaga lume ? De ce s-a mutat în Franţa şi a început să scrie în limba franceză ? De ce a decis ca să nu fie traduse în limba cehă cărţile scrise în franceză ? De ce a evitat publicitatea ?
Documentarul analizează aspectele care l-au influenţat pe autor în timpul scrierii cărţilor sale, incluzând viaţa lui în Brno, perioada universitară din Praga-unde a predat unor nume ca Miloš Forman, Jiří Menzel, Agniezska Holland-, perioada politică de "liberalizare" din Cehoslovacia când cărţile sale erau interzise în ţara natală, în pofida uriaşului succes din străinătate.
Prin 1975, Kundera a primit o invitaţie de la Universitatea din Rennes pentru a fi profesor invitat timp de un an. În 1979, guvernul ceh i-a retras cetăţenia. Kundera a comentat astfel: "În acele vremuri, totul era controlat desovietici, şi ei au decis că nu mai pot fi ceh". Preşedintele francez Mitterand i-a acordat lui Kundera cetăţenia franceză.
Kundera a publicat cel mai cunoscut roman al său "Insuportabila uşurătate a fiinţei" în calitate de scriitor francez. După ecranizarea acestei cărţi, el nu a mai acceptat vreodată să se ecranizeze vreo carte de a sa.
Redactor: Laura Bălan
sâmbătă, 12 iulie 2025 21:00
Documentar (Secrets d’histoire-Marie Stuart, reine de France et d’Écosse, Franţa, 2018)
Realizator: Jean-Louis Remilleux
Prezentator: Stephane Bern
Deşi Maria Stuart a văzut lumina zilei la 8 decembrie 1542 în Scoţia, şi-a petrecut primii ani din viaţă în Franţa, fiindcă mama ei, Marie de Guise, devenită regentă, a dorit să o protejeze de războaiele dintre clanurile scoţiene şi de uneltirile Angliei.
Maria Stuart, care trebuia să preia tronul Scoţiei, devine regină a Franţei în urma căsătoriei cu noul rege, tânărul Francisc al II-lea, care avea doar 15 ani. La moartea lui, după numai câteva luni de domnie, Maria se întoarce în ţara strămoşilor ei, unde domina religia protestantă.
Ea pierde nu numai tronul de regină a Scoţiei, dar verişoara ei, Elisabeta I, o consideră o rivală periculoasă la tronul Angliei. Drept urmare, pune să fie întemniţată, apoi executată la 8 februarie 1587.
Redactor: Gabriela Onea
duminică, 13 iulie 2025 8:00
Documentar 360°-GEO (Jérusalem á l’aube, Franţa-Germania, 2012)
Realizatori: Sabine Streckhardt şi Lutz Neumann
Zona veche a Ierusalimului este alcătuită din patru cartiere: evreiesc, armean, creştin şi musulman.
Cartierul evreiesc este bogat şi curat. Cel armean pare puţin dărăpănat. Cartierul musulman este suprapopulat şi plin de viaţă, iar cel creştin este invadat zilnic de turişti.
Totuşi, ele au ceva în comun: produc zilnic o cantitate uriaşă de deşeuri pe care trebuie să le adune gunoieri de toate confesiunile.
Redactor: Delia Clonaru
duminică, 13 iulie 2025 17:00
Documentar (PARIS, BEAUTE ETERNELLE, Franţa, 2024)
Realizator: Eric Bacos
În pofida renumelui său, Parisul ascunde încă multe mistere. Oraşul Luminilor îşi dezvăluie miile de faţete, pline de veselie sau de melancolie, de-a lungul podurilor, grădinilor, palatelor şi bulevardelor.
Cu farmecul său inefabil, acest muzeu în aer liber a atras şi inspirat mii de artişti de-a lungul veacurilor.
Redactor: Laura Bălan
duminică, 13 iulie 2025 18:00
Documentar (Qui a tué l’Empire Romain, Franţa, 2022)
Regia: Frédéric Wilner
Şi dacă, spre deosebire de tot ceea ce am învăţat până acum, o brutală schimbare climatică şi trei pandemii mortale ar fi adevăratele cauze ale prăbuşirii Imperiului Roman ?
O investigaţie istorică pasionantă, realizată de unii dintre cei mai mari oameni de ştiinţă europeni şi americani, din cele mai variate domenii-arheologi, istorici, specialişti în patologii antice şi în climatologie-despre apusul celui mai puternic imperiu din antichitate.
Redactor: Gabriela Onea
duminică, 13 iulie 2025 22:00
Documentar TVR Trauma din patul conjugal
Pentru mii de femei din Romania, cel mai periculos loc a devenit propria lor casa, unde intimitatea poate invoca o furie care poate exploda in violența domestica, poate declanșa o trauma sau poate lua o viața. Romania se afla pe primele locuri in Europa la capitolul violența domestica impotriva femeilor. In primele luni ale anului 2023, peste optsprezece mii de romani au comis fapte de violența domestica, iar numarul victimelor a trecut de șaptesprezece mii.
Șase femei, pentru care viața in familie a insemnat un șir nesfarsit de scandaluri, lovituri și amenințari cu moartea, au acceptat sa stea in fața camerei de filmat, sa spuna cum au devenit victime ale violenței domestice și cum, de dragul copiilor, de frica sau poate doar din neștiinta au suportat abuzul partenerilor de viața ani intregi pana sa ia decizia sa plece departe de agresor. Unele dintre ele și-au schimbat locuinta, strada, altele s-au relocat in alt oraș , in alta țara, ca sa poata duce o viața normala! Iar acum indeamna femeile sa-și faca curaj, sa se desprinda de agresor și sa le vorbeasca celor apropiați daca trec prin astfel de traume. Din datele oficiale puse la dispozitie de Poliția Romana, la nivel național, in primele 4 luni ale anului 2023, numarul faptelor penale in domeniul violenței domestice a crescut cu 6,7%, fața de primele 4 luni ale anului trecut.Potrivit statisticilor, in Romania o femeie e batuta la fiecare 30 de secunde, iar la fiecare 5 zile o victima a violenței domestice moare.
Invitati : Cristina Molie-doctor chirurg, Liliana Poenaru-avocat, Agnes Remalia-psiholog, Maria Nicoleta Turliuc-prof universitar trauma,
Un film documentar realizator și producator Maria Cristina Țilica
duminică, 13 iulie 2025 23:00
Documentar (2024)
Episodul 1(pilot)Bază a unei teze de doctorat, o cercetare antropologică desfășurată de-a lungul a 16 ani, în peste 60 de interviuri, își propune să sondeze România anilor '80 ca realitate plurală. De la figuri publice la oameni obișnuiți, de la artiști la medici, oameni politici sau muncitori, multitudinea de mărturii filmate, la rândul lor devenite istorie, conturează o imagine complexă, epurată de ură și părtinire, a trecutulului care nu mai este recent. Sunt evocate și analizate aspecte ale vieții cotidiene, societății și culturii românești din ultimii ani ai comunismului ceaușist.
Serialul documentar este produs de TVR Cultural și regizat de
Alexandru Stănescu, prezentând materiale inedite din Arhiva TVR și din arhivele personale ale celor intervievați.
Producător Ruxandra Ţuchel
luni, 14 iulie 2025 4:10
Documentar 360°-GEO (Jérusalem á l’aube, Franţa-Germania, 2012)
Realizatori: Sabine Streckhardt şi Lutz Neumann
Zona veche a Ierusalimului este alcătuită din patru cartiere: evreiesc, armean, creştin şi musulman.
Cartierul evreiesc este bogat şi curat. Cel armean pare puţin dărăpănat. Cartierul musulman este suprapopulat şi plin de viaţă, iar cel creştin este invadat zilnic de turişti.
Totuşi, ele au ceva în comun: produc zilnic o cantitate uriaşă de deşeuri pe care trebuie să le adune gunoieri de toate confesiunile.
Redactor: Delia Clonaru
luni, 14 iulie 2025 10:30
Franţa-paiele din nou la modă (La paille, c'est chic !, Franţa-Germania, 2023) PREMIERĂ
În Franţa, paiele de secară au fost lungă vreme materialul de construcţie folosit de cei săraci. Erau folosite la acoperişurile caselor, pentru izolaţia pereţilor sau la fabricarea scaunelor. Dar, când au apărut materiale mai durabile şi mai rezistente pentru construcţii, paiele nu au mai fost folosite. În zilele noastre, ele sunt din nou folosite datorită meşteşugarilor care realizează decoraţiuni excepţionale şi modele de lux, drept urmare şi preţurile au crescut în consecinţă.
luni, 14 iulie 2025 17:30
Documentar
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) sezon 2
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Episodul 32: Kenroku-en-Japonia
Imensa grădină Kenroku-en-Grădina celor şase virtuţi-, implantată în oraşul japonez Kanazawa, asociază iazuri, cursuri de apă, cascade, peste opt mii de arbori şi o sută optzeci de specii de plante.
Redactor: Delia Clonaru
luni, 14 iulie 2025 18:00
Documentar Geo
(Plumes, plissés et fleurs de soie-Les secrets de la haute couture, Franţa-Germania, 2021)
Realizator: Maja Dielhenn
Paris este leagănul haute couture, cu rochiile sale elegante-creaţii executate manual de cei mai pricepuţi meşteşugari. Şi dacă expertiza lor este înscrisă în ADN-ul francez, adesea numele lor şi ale clienţilor sunt nişte secrete foarte bine păstrate. Fiecare dintre creaţiile lor este un unicat.
Redactor: Adriana Vulpe
luni, 14 iulie 2025 22:00
Documentar
(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018), 14 eps
Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin
Ep. 20: Grădinile palatului marchizilor de Fronteira
Grădinile palatului marchizilor de Fronteira din Lisabona sunt unele dintre cele mai bine conservate din Portugalia. De la construcţia sa, la finele secolului al XVII-lea, acest fost pavilion de vânătoare şi grădinile lui-o sinteză de influenţe franceze, italiene şi arabe-, ce se întind pe mai bine de şase hectare, au aparţinut unei aceleaşi familii.
luni, 14 iulie 2025 22:30
Documentar
(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018), 14 eps
Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin
Ep. 13: Atelierul artistului (L' atelier du peintre, 1855, Gustave Courbet-Franţa, 2014)
Realizator: Clément Cogitore
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Parisul strălucea: restaurantele la modă, cabaretele și teatrele ofereau spectacolul unei societăţi fără griji, risipitoare şi frivole. Revoluţia industrială producea bogăţie; averile se făceau şi desfăceau peste noapte.
Opera lui Gustave Courbet este provocatoare şi angajată politic; îi dezvăluie sprijinul pentru mişcările revoluţionare şi opoziţia faţă de regimul autoritar al lui Napoleon al III-lea.
Dincolo de dimensiunea sa impunătoare, pânza instituie realitatea necondiţionată ca subiect al artei.
luni, 14 iulie 2025 23:05
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Ep.6: Courances
Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.
Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.
În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.
marţi, 15 iulie 2025 10:30
Angola-trenul speranţei (Angola-le bonheur est dans le train, Franţa-Germania, 2009)
Angola-ţară africană de pe coasta Atlanticului-este în schimbare după decenii de război civil. În timp ce în Luanda, capitala ţării, extracţia masivă de petrol provoacă o explozie astronomică a preţurilor, alimentând o dezvoltare economică de o amploare necunoscută până acum, regiunile rurale rămân izolate. Dar lucrurile ar trebui să se schimbe: angolezii care trăiesc în afara capitalei speră că redeschiderea liniei ferate spre Benguela le va permite să facă comerţ şi să-şi îmbunătăţească viitorul.
marţi, 15 iulie 2025 17:30
Documentar
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) sezon 2
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Episodul 33: Quinta do Palheiro-Portugalia
În 1420, exploratorii portughezi au descoperit insula Madeira, la acea vreme nelocuită.
În mijlocul Atlanticului, la intersecţia drumurilor dintre Europa, Africa si America, Madeira a devenit o haltă privilegiată pentru călători şi un loc de tranzit pentru plantele exotice aduse de marinari, misionari şi botanişti. Madeira-insula grădină-îi oferă vizitatorului numeroase parcuri, grădini şi alte quintas-mari proprietăţi agricole-care s-au dezvoltat în secolul al XIX-lea, cum ar fi Quinta do Palheiro, înfiinţată în anul 1804 de contele de Carvalhal.
Redactor: Gabriela Onea
marţi, 15 iulie 2025 18:00
(Les chiens sauveteurs du lac du Lac de Garde, Franţa-Germania, 2011)
Realizator: Galina Breitkreuz
În cadrul pitoresc al lacului Garda din Italia, la sfârşitul anilor 1980, începea povestea câinilor salvatori "Cani Salvataggio“: Terra-nova, labradori şi Golden Retrieveri, câini puternici, care cântăresc între 30 şi 70 de kilograme, şi care adoră apa. Împreună cu stăpânii lor, timp de 3 ani, în fiecare week-end, fac un antrenament special.
Redactor: Delia Clonaru
marţi, 15 iulie 2025 23:05
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Ep. 18: Parcul Maria Luisa
Parcul Maria Luisa a fost amenajat în Sevilia, în apropierea fluviului Guadalquivir, în proximitatea marilor bulevarde ale oraşului vechi. Este un parc cu forme diverse, dar tipic hispanic, unde locuitorii se bucură de răcoare în timpul zilelor caniculare.
miercuri, 16 iulie 2025 10:30
Sarea incaşilor (Le sel des incas, Franţa-Germania, 2009)
Viaţa dură de zi cu zi a oamenilor care recoltează sarea-„aurul alb” din Anzi-la altitudini de peste 3.000 de metri.
miercuri, 16 iulie 2025 17:30
Slătinenii. Casa, familia, colecţia de artă (I)
Producător Raluca Bibiri
miercuri, 16 iulie 2025 17:30
Documentar
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) sezon 2
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Episodul 34: Grădinile Longwood-SUA
În SUA, în statul Pennsylvania, în vestul Philadelphiei, grădinile Longwood se întind pe un domeniu de 476 hectare şi sunt considerate cele mai mari din ţară.
La începutul secolului al XX-lea, un director de la General Motors a înfiinţat o grădină care reflectă atât dragostea lui pentru plante, cât şi puterea industrială americană. A fost inspirat de călătoriile sale şi de stilul arhitectural al celor mai frumoase grădini din Europa.
Redactor: Delia Clonaru
miercuri, 16 iulie 2025 23:05
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Ep. 19: Quinta da Regaleira
Situată la 25 kilometri de Lisabona, grădina Quinta da Regaleira a fost înfiinţată la începutul secolului al XX-lea, în oraşul Sintra, unde se refugiau de caniculă vara notabilităţile capitalei.
Carvalio de Monteiro, proprietarul terenului, şi Luigi Manini, arhitect şi scenograf italian, au făcut din vastul parc o uimitoare invitaţie la vis şi imaginar, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
joi, 17 iulie 2025 12:30
Documentar
Bucureștiul înseamnă acasă pentru 2 milioane de oameni. Aproximativ 4 milioane tranzitează în fiecare zi orașul. Cât din istoria lui cunoaștem? Ce semnificație au pentru noi, locuitorii urbei, construcțiile pe lângă care trecem zilnic? Câte din istoriile lor mai mari sau mai mici cunoaștem și, până la urmă, cum ne influențează locul în care trăim? Explorăm prezentul continuu al spațiul urban, microistorii personale care se ramifică la nivel comunitar (înrudiri, prietenii) și care se suprapun temporal coexistând în memoria personală, amprentând suprafața texturii urbane prin comportamente, stiluri de viață, construcții noi, hibridizări și contopiri cu trecutul.
Istoria familiei Slatineanu -prima parte
Slatinenii. casa, familia, colecția de arta
Producător: Raluca Bibiri
joi, 17 iulie 2025 17:30
Documentar
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) sezon 2
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Episodul 35: Dumbarton Oaks-SUA
Proiectată în anii 1920 de Beatrix Farrand, pionieră a arhitecturii peisagistice din SUA, grădinile Dumbarton Oaks se întind pe o suprafaţă de 4 hectare, cărora li se adaugă 11 hectare de parc şi de pădure şi se află într-un cartier exclusivist de pe dealurile capitalei Washington DC.
Proprietatea fusese cumpărată de un cuplu de diplomaţi, Robert şi Mildred Bliss, care au dorit să creeze un paradis de verdeaţă în inima oraşului. Grădinile sunt organizate în terase, adaptându-se topografiei locului. Acum grădinile aparţin universităţii Harvard şi sunt deschise pentru vizitatori.
Redactor: Ştefan Asavei
joi, 17 iulie 2025 23:05
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Ep. 20: Grădinile palatului marchizilor de Fronteira
Grădinile palatului marchizilor de Fronteira din Lisabona sunt unele dintre cele mai bine conservate din Portugalia. De la construcţia sa, la finele secolului al XVII-lea, acest fost pavilion de vânătoare şi grădinile lui-o sinteză de influenţe franceze, italiene şi arabe-, ce se întind pe mai bine de şase hectare, au aparţinut unei aceleaşi familii.
vineri, 18 iulie 2025 17:30
Documentar
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) sezon 2
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Episodul 36: Murin-An-Japonia
Murin-An este o grădină traversată de un râu, în jurul căruia se organizează totul: arbori, stânci, alei, peluze... Este o grădină mică şi delicată, de lângă oraşul Kyoto.
Ea a fost înfiinţată a sfârşitul secolului al XIX-lea de Aritomo Yamagata, un bogat om politic, pe o parcelă de 3.000 metri pătraţi cumpărată de la călugării templului Nanzen-ji, unul dintre cele mai influente din Kyoto.
Redactor: Delia Clonaru
vineri, 18 iulie 2025 18:45
(2024)
Documentar. Episodul 3: Artistul neoficial în anii '80
În episodul III al serialului documentar Deceniul ascuns ne întâlnim cu Ion Grigorescu, un artist „paradoxal”, „vizionar” și „inclasabil”, așa cum l-au caracterizat criticii de-a lungul ultimilor 35 de ani. El nu este doar un artist vizual sofisticat, ci și un teoretician al artei, așa cum reiese din interviurile și jurnalele sale personale, în care găsim oceane de idei originale și provocatoare. Desenul, scrierea și fotografia se împletesc și se completează reciproc în opera sa. Ascensiunea ca vedetă a artei contemporane românești a început în anii '80, când dispariția sa de pe simeze i-a conturat, treptat, statutul de conștiință politică și social-misionară, declanșând un proces de mitizare care continuă și astăzi. În episodul III, Grigorescu retrăiește activitatea sa din anii '80, crâmpeie din viața unui artist care nu putea produce artă pe placul regimului, izolându-se în atelier și producând „artă pentru sine”.
Regia Alexandru Stănescu
Producător Ruxandra Ţuchel
vineri, 18 iulie 2025 19:00
Episodul 3: Artistul neoficial în anii '80
În episodul III al serialului documentar Deceniul ascuns ne întâlnim cu Ion Grigorescu, un artist „paradoxal”, „vizionar” și „inclasabil”, așa cum l-au caracterizat criticii de-a lungul ultimilor 35 de ani. El nu este doar un artist vizual sofisticat, ci și un teoretician al artei, așa cum reiese din interviurile și jurnalele sale personale, în care găsim oceane de idei originale și provocatoare. Desenul, scrierea și fotografia se împletesc și se completează reciproc în opera sa. Ascensiunea ca vedetă a artei contemporane românești a început în anii '80, când dispariția sa de pe simeze i-a conturat, treptat, statutul de conștiință politică și social-misionară, declanșând un proces de mitizare care continuă și astăzi. În episodul III, Grigorescu retrăiește activitatea sa din anii '80, crâmpeie din viața unui artist care nu putea produce artă pe placul regimului, izolându-se în atelier și producând „artă pentru sine”.
Realizator şi producător Ruxandra Ţuchel
vineri, 18 iulie 2025 22:00
Documentar
Regia şi scenariul: Eva Pervolovici
Personaje: Daniel Spoerri, Turcăman Iancu, Zăicescu Leonard, Sternin Martin, Kosta Theos, Camelia Toporas, Leila Godet Voight, Maria Manolescu
În anul 1982, artistul român Daniel Spoerri, îngroapă resturile unui festin la care participaseră sute de oameni din suburbiile Parisului. În 2016, odată cu redescoperirea acestora, începe şi călătoria filmului, în încercarea de descoperire a copilăriei acestuia, a locurilor unde şi-a petrecut copilăria. Un festin asemănător unei încercări de a învinge moartea.
Redactor: Gabriela Onea
vineri, 18 iulie 2025 23:50
(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) -R
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Ep.6: Courances
Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.
Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.
În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.
sâmbătă, 19 iulie 2025 18:00
Documentar Tom Cruise-trup şi suflet (Tom Cruise: corps et ame, Franţa, 2020)
Regia: Regis Brochier
În 40 de ani de carieră, actorul american cu 3 premii Golden Globe pare să nu fi îmbătrânit deloc. De la Top Gun la saga Misiune imposibilă, surâsul său legendar domină industria filmelor blockbuster. A inspirat regizori de top, printre care Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Oliver Stone, Francis Ford Coppola...
Deşi multă vreme a fost cel mai bine plătit actor de la Hollywood, Tom Cruise este totodată un om retras şi chinuit, a cărui viaţă intimă este urmărită îndeaproape de tabloide.
Redactor: Laura Bălan
sâmbătă, 19 iulie 2025 19:00
Documentar
Producător: Ruxandra Ţuchel
sâmbătă, 19 iulie 2025 20:00
Documentar (Banksy Wanted, Franţa, 2020)
Regia: Aurélia Rouvier, Laurent Richard
Cine este Banksy ? Poliţişti, jurnalişti, oameni de ştiinţă... mulţi visează să descopere, cândva, identitatea acestei vedete planetare a Street Art.
Realizatorii prezintă frenezia generală care înconjoară această celebritate fără chip, îi intervievează pe cei care îl cunosc şi pe cei care au lucrat cu el, dar şi pe cei care îl urmăresc sau fac profit de pe urma lui. Artistul are multe faţete: luptă pentru protecţia mediului, pentru refugiaţii politic, are legături cu scena muzicală, este un antreprenor de succes...
Redactor: Adriana Vulpe
sâmbătă, 19 iulie 2025 21:00
Documentar (Secrets d’histoire-Juan Carlos, le roi des espagnols, Franţa, 2013)
Realizator: Jean-Louis Remilleux
Prezentator: Stephane Bern
Moştenitor al dictaturii franchiste, care l-a desemnat succesor, Juan Carlos I a devenit, odată cu accederea la tron, simbolul incontestabil al democraţiei-pe care o va apăara cu fermitate, îndeosebi în 1981 când a fost atacată de militari nostalgici.
Pornind din Palatul Regal din Madrid, Stéphane Bern va retrasa istoria lui Juan Carlos, precum şi evenimentele care i-au marcat domnia. El deschide şi porţile celor mai frumoase palate ale monarhiei spaniole.
Redactor: Gabriela Onea
sâmbătă, 19 iulie 2025 21:00
Documentar (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019), 5 episoade
Regia: Jacques Debs, Marie Arnaud
Viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei. Cum de tinerii părăsesc traiul "normal" pentru a-şi dedica vieţile rugăciunii ? Călătorie spre izvoarele Europei şi dezvăluirea traiului în comunităţile monastice din Irlanda până în Rusia şi din Grecia până în Germania.
Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie.
Ep. 2 Mânăstiri neobişnuite
În acest episod pătrundem în mânăstiri care sunt „îngheţate” în timp, dar şi în altele complet adaptate epocii contemporane. În Bavaria, o mânăstire care animă viaţa economică şi culturală a regiunii, în Georgia, un complex monahal situat într-un sit antic. În Irlanda, o mânăstire în care coabită regulile stricte cu modernitatea. Şi, în Rusia, în cea mai mare mânăstire din Europa, sit UNESCO, care adăposteşte şi picturi ale lui Andrei Rubliov.
duminică, 20 iulie 2025 8:00
Documentar 360°-GEO (L’odysée du phoque-moine, Franţa-Germania, 2021)
Realizator: Thomas Delorme
Vânate încă din antichitate, focile călugăr sunt unele dintre cele mai misterioase mamifere marine din Mediterana. Ultimele cinci sute de exemplare ale acestei specii decimate populează apele greceşti şi turceşti şi se ascund în grote submarine. Membrii unei echipe elveţiene de cercetători încearcă să afle mai multe despre modul lor de viaţă, ca să le poată proteja mai bine.
Redactor: Gabriela Onea
duminică, 20 iulie 2025 15:00
sezon 2, 2025)
(ITALIANA TV MAGAZINE, Italia, sezon 2, 2025)
Regia: Edoardo Fioravanti
Zone încă necunoscute ale Italiei care aşteaptă să fie descoperite, cu turism sustenabil şi cu nenumărate experienţe culturale şi tradiţionale. Italia îşi dezvăluie reţeta magică datorită căreia a devenit locul simbolic al sofisticării estetice.
Episodul 4
Redactor: Anca Radu
duminică, 20 iulie 2025 17:00
Documentar (Egypte-Un charme eternel, Franţa, 2021)
Regia: Eric Bacos
Întindere uriaşă de nisip sub un cer cristalin, puţine ţări au fascinat călători şi cercetători şi arheologi precum Egiptul.
Călătorind de-a lungul Nilului, putem descoperi cel mai uşor comorile lăsate de diferitele dinastii faraonice.
Dar în Egipt găsim şi uimitoarele piramide de la Giseh, Alexandria, străzile înguste din Cairo, Marea Roşie şi locuitori mândri de moştenirea lor culturală pe care le place să o împărtăşească.
Redactor: Laura Bălan
duminică, 20 iulie 2025 18:00
Documentar (Catherine Deneuve à son image, Franţa, 2023)
Regia: Claire Laborey
A lucrat cu cei mai mari cineaşti ai lumii: Buñuel, Mastroianni, Lellouche... Datorită unei serii de interviuri cu artişti cu care a colaborat, împreună cu secvenţe din cele mai mari filme în care a jucat, documentarul ne arată cum Catherine Deneuve s-a reinventat permanent pentru a contracara imaginea stereotip de "actriţă blondă şi rece".
Redactor: Laura Bălan
duminică, 20 iulie 2025 22:00
Documentar Poarta intre căi Documentar
Documentar TVR
Invitati: Traian Glogor-primar; Sofia Goia; Emil Goia; Ioan Balea
Tema: Poarta intre cai este o intersecție de drumuri de munte situata intr-o mica șa la altitudinea de 1200 m, undeva intr-o comuna din Munții Apuseni. Nu mai puțin de șapte cai se intersecteaza aici. Drumurile ce leaga satele din vale de cele raspandite pe dealuri ori cele ce duc la catunele din munți și chiar la ascunzatorile partizanilor anticomuniști din anii 49-52 trec inevitabil prin Poarta. Tocmai de aceea, in aceasta poiana a fost executat și expus de catre securitate unul dintre cei mai avuți oameni din sat, sprijinitor al celor fugiți in munți. Cateva zile oamenii treceau pe langa cadavrul ce avea deasupra inscripția „Cine face ca el, ca el va pați!” Filmul urmarește destinele locuitorilor comunei, la 70 de ani de la acele evenimente, trecand prin doua perioade istorice.
Producator Alexandru Munteanu