loader
Foto

Galerie foto

Documentarele „Pe cale”, despre viața lui Tibi Ușeriu, și „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, în 21 aprilie, la TVR Cultural

 TVR Cultural 

TVR Cultural a difuzat, vineri seară, două documentare semnate de Ana Preda: „Pe cale - un film despre voință și schimbare”, despre viața și devenirea ultramaratonistului Tiberiu Ușeriu, și „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.

 

Când nu mai poți, mai fă un pas”, este deviza lui Tiberiu Ușeriu, sportiv de succes și activist social.

Documentarul „Pe cale - un film despre voință și schimbare”, regizat de Ana Preda, le-a spus telespectatorilor povestea ultramaratonistului român, vineri, 21 aprilie, de la ora 22.00, la TVR Cultural.

Fost infractor, condamnat pentru jaf armat şi închis într-o închisoare de maximă securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes şi activist social.

Povestea copilăriei sale este încă, din păcate, realitatea multor copii din România: violenţă în familie şi în afara ei, lipsă de educaţie şi de îndrumare reală din partea părinţilor şi a profesorilor”, a explicat Ana Preda.

Un element particular al documentarului este îmbinarea filmărilor reale cu animațiile, care vin să susţină povestea din trecutul personajului principal, dar sunt alese şi ca mijloc vizual de exprimare dramatică. Ilustraţia şi prelucrarea computerizată au fost realizate de Ioana Florea Nutz.

Tibi Ușeriu este triplu câştigător al celei mai dure competiţii din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, în anii 2016, 2017 și 2018. În 2020, a sosit pe locul doi la Yukon Arctic Ultra, competiție supranumită „Cursa infernală de la Cercul Polar”. În 2017, Ușeriu a lansat cartea „27 de pași”, iar, împreună cu fratele său, Alin, face fapte bune cu „Tășuleasa Social”.

Documentarul „Pe cale - un film despre voință și schimbare” este un film al Casei de Producţie pentru TVR 1 și a avut premiera în 2018.

Echipa TVR: regizor - Ana Preda, ilustraţie şi animaţie - Ioana Florea Nuţ, voice over - Andras Istvan Demeter, imagine - Cristian Glodeală; Bogdan Drăghici, sunet - Radu Paraschivescu, editare - Ana Preda; Dragoş Smărăndescu, grafică - Bogdan Drăghici, ilustraţie muzicală - Camelia Vasile, PPS - Mihnea Ciulei, producător - Ioana Mureşan.

Autori filme TĂŞU: Andrei Dăscălescu, Mircea Gherase, Mani Gutău, David Eşanu.

Urmăriți mai jos un promo al documentarului, realizat în anul 2019:

De la ora 23.00, TVR Cultural a difuzat „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, de asemenea semnat de Ana Preda, un documentar despre satul românesc și despre un irlandez îndrăgostit de tradițiile românești.

Irlandezul Peter Hurley și partenera sa, Loredana Ionescu, au convins oamenii din Țara Lăpușului să-și deschidă lăzile de zestre și să împărtășească oaspeților din meșteșugurile tradiționale, printr-un festival care se afla, în anul 2018, la a opta ediție.

Gazdele și musafirii au mers împreună pe „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, plecând din Valea Stejarului, chiar din curtea cimitirului lui Moş Pupăză, în cinstea căruia s-au deschis şcolile de vară.

Atelierele de cioplit în lemn, de ţesut şi cusut, de cântat la drâmbă, tulnic și ceteră i-au făcut pe unii ucenici să revină și în următorii ani la festival.

(w882) Drumul lun

Când nu veți şti de ce suferiţi, mergeţi la ţară. Aici, oamenii au o dorinţă sinceră şi profundă de a vă comunica omenia lor şi o fac natural. Ei sunt experți în a cultiva veselia. Odată ce vă veți îndrăgosti de satul tradițional, trăind și participând zilnic la viața țăranului, vă veți încărca sufletește și veți înghiți o doză concentrată de bucurie autentică. Abia atunci veți realiza că acest foc viu al tradițiilor trebuie întreținut pentru a nu se stinge”, spunea regizoarea Ana Preda.

Documentarul a fost produs de Diana Dumitru și a avut premiera la TVR Internațional în anul 2018.

(w882) Drumul lun

 

#TVRfilm